Sea Life Long Beach Hotel

Sea Life Long Beach Hotel

8.5
  • Gyerek medence
  • Fűtött medence
  • Wifi
  • Tengerpart (max 100-400m)
  • Wellness/Spa

Árak és időpontok

Válassza ki az utazás időpontját!

Az illetékes ár tartalmazza: Repülőjegy illetékkel, Szállást megadott ellátással, Transfert reptér és szálloda között + Kézi és Feladható poggyászt (ha a kalkulációban nincs külön árral feltüntetve)

Kalkuláció

Sajnos nincs megjeleníthető indulás a keresett feltételekkel! Kérjük módosítsa a szűrési feltételeket, vagy keresse fel irodánkat telefonon.
Összes szűrési feltétel törlése

Kérjük adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat!

{{room.index + 1}}. szoba
Törlés

Új szoba hozzáadása

Árkalkuláció
Megnevezés
Egységár
Mennyiség
Összeg
EUR

Személyes adatok megadása

Kérjük adja meg személyes adatait a foglalás véglegesítéséhez!

A mezők kitöltése HIBÁT tartalmaz! Kérjük nézze át az űrlapot és próbálja meg újra elküldeni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni, +36-tal kezdődik és még legalább 8-9 számjegy.
Kötelező kitölteni, helyes email cím formátummal.
Kérjük pipálja be, hogy elolvasta és egyetért az adatvédelmi nyilatkozattal
A foglalás befejezése után, maximum 15 percen belül rendszerünk e-mailt küld, amely megerősíti az oldalon leadott foglalási szándékát. Ha nem kapja meg ezt az e-mailt, kérjük azonnal vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-70-426-6662 telefonszámon, hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, szombaton 10-től 16 óráig valamint vasárnap és ünnepnapokon 11-től 15 óráig.

Sea Life Long Beach Hotel ismertető

Ciprus északi, a törökök által lakott részén, Famagusta központjától tizenhat kilométerre, kialakítás alatt álló kisvárosi környezetben található, 2018-ban épült, modern, kategóriájában kiemelkedő színvonalú, 55 szobás, butikhotel jellegű, barátságos elrendezésű szálloda, főút mellett, a tengertől mindösszesen 100 méternyi távolságra, a lassan mélyülő több kilométer hosszú homokos strandtól pedig rövid sétatávolságnyira található (kb. 450 m). A városközpont gyorsan elérhető a szállodától taxival (térítéses, kb.15 euró/taxi).

Szobák:
minden szoba kategóriaelváráshoz képest szebben berendezett, egy hálószobás (~20m2) fürdőszobás (zuhanyzó), légkondicionálóval, hajszárítóval, led tv-vel, WiFi internet kapcsolattal (térítésmenetes), szobaszéffel és telefonnal felszerelt. Térítés ellenében: minibár. A szobákhoz erkély vagy balkon tartozik szárazföldre, medencére vagy tengerre néző kilátással.

Szolgáltatások:
recepció, étterem, több bár, minishop, autóbérlési lehetőség, konferencia terem, parkoló. A szálloda más környékbeli szállodákkal összefogva, közös kisbuszjáratot közlekedtet a környező látnivalókhoz (Szt. Barnabás Kolostor, Salamis) vagy Famagusta központjába. Helyfoglalással, menetrenddel és az aktuális útiránnyal kapcsolatosan a recepción adnak tájékoztatást (jegyár ~10 TL/2 euró).

Sport és szórakozás:
nagyméretű medence, gyermekmedence, napozóterasz, napernyők és nyugágyak ingyenesen vehetőek igénybe a medencénél, strandtörülköző szerviz (depozit ellenében). A szálloda egy edzőszobával és SPA részleggel is rendelkezik ahol különböző test és szépségkezelések, szauna díj ellenében igényelhető. A széles, hosszú homokos tengerpart rövid séta távolságnyira elérhető (a strandon a nyugágy és napernyőbérlés térítés ellenében). A szálloda környezetében közelében minimarket, gyógyszertár, kávézó és ajándéküzletek is található.

Ellátás:
félpanzió, büfé reggelivel (tojás, omlett, sajt, felvágott, gyümölcs, péksütemény, tea, kávé) és vacsorával (szezonális: menüválasztásos vagy büfé) foglalható. Italfogyasztás a vacsora alatt térítés ellenében.

Gyermekkedvezmény:
egy vagy két felnőtt és egy vagy két gyermek egy szobában történő elhelyezése esetén, pótágyon az árlista szerint.

A térképen megjelent szállás elhelyezésének a pontatlansága miatt felelőséget nem vállalunk. A térkép csak tájékoztatásra szolgál!

Ciprus ismertető

Már a görög mitológia is úgy tartotta, hogy Aphrodité, a szerelem istennője ezen a szigeten lakott. Ciprus a Földközi-tenger keleti részén fekszik. Ez a napsütötte ország az esztétikumot kedvelők Mekkája. Meseszép, hosszú strandok, kristálytiszta víz, vadregényes, meredek partok és két jellegzetes hegység határozza meg a tájat. A kultúra nyomait többek között gótikus székesegyházak, török mecsetek, bizánci kolostorok és középkori lovagkeresztes-várak őrzik. A Földközi-tengernek ez a Szardínia és Korzika után harmadik legnagyobb szigete az a hely, amely mindenki számára tartogat valamit. Legyen szó nyüzsgő tengerparti üdülőhelyekről, évszázados, évezredes múlttal rendelkező látnivalókról, szép tájakról vagy tartalmas programokról, Ciprusról minden turista élményekben gazdagon térhet haza.

Általános információk Ciprusról

Elhelyezkedés

Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében helyezkedik el Törökországtól délre. A sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik, de kulturális és politikai szempontból is Európa része. Ezt európai uniós tagsága is alátámasztja, amely 2004. május 1-je óta áll fenn.

Lakosság

Az ország lakossága eléri az 1,1 millió főt. Lakosságának közel 76%-a görög ciprióta, 18%-a török ciprióta, míg a maradék 6%-ba jellemzően brit, örmény, szerb, palesztin, libanoni, bolgárt, lengyel, orosz és ukrán nemzeti kisebbség tartozik. Az 1974-es török megszállást követően az északi részen élnek a török ciprióták, míg a déli országrészt a görög ciprióták lakják.

Főváros

Ciprus fővárosa a sziget közepétől valamivel északabbra elhelyezkedő Nicosia.

Ciprus fővárosa, Nicosia

Lakossága valamivel több mint háromszázezer fő.

Pénznem, pénzváltás

2008. január 1-jén az addigi ciprusi pénznemet, a lírát felváltotta az euró. Az eurót Észak-Cipruson is szívesen elfogadják, bár ott a török líra a hivatalos fizetési eszköz. Pénzt váltani ezért Magyarországon is kényelmesen tudunk.

Beszélt nyelvek

Az ország hivatalos nyelvei a görög és a török. A ciprusiak többségükben jól beszélnek angolul, a Törökországból bevándorolt törökök viszont csak ritkán.

Elérhető külképviseletek Cipruson

Ciprus – Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodája, Nicosia

Cím: Ciprus, Nicosia, Digeni AKrita Av. 54. I. emelet
Ideiglenes ügyvivő: Lakos Krisztina
Telefon munkaidőben: 00357-22383302, 00357-22383303
Fax: 00357-22383304
E-mail: consulate.nic@mfa.gov.hu

Ciprus – Tiszteletbeli főkonzul, Nicosia

Cím: Ciprus, Nicosia, Lemesos Av. 11.
Tiszteletbeli főkonzul: Costakis Loizou
Telefon: 00357-22588128
Fax: 00357-22442930
E-mail: cloizou@louisgroup.com

Beutazási és tartózkodási feltételek Cipruson

Ciprus teljes egészében az Európai Unió tagja, ezért a beutazáshoz elegendő az érvényes személyazonosító igazolvány.

Megjegyzés a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának tájékoztatása alapján:

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra lévő területekre – ez a sziget közel 40%-át teszi ki – a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban került kikiáltásra északon a török ciprióták által az ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság”. Ezt azonban csak Törökország ismeri el, más állam nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot ezzel a területtel, ebből adódóan érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi részen meglehetősen korlátozott. Ez azonban nem befolyásolja a beutazás biztonságát, az észak-ciprusi területekre is teljesen biztonságosan juthatunk be.

A szigetállamot kettéosztó vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik. Az ütköző zónán Nicosiában három helyen (gyalogosan a Ledra utcai és a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios-i ellenőrző ponton), emellett a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla-nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni. Az átkeléshez útlevél vagy új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány szükséges (az ideiglenes személyi igazolvány nem elfogadott). Gépjárművel történő átkelés esetén új biztosítást kell kötni, mivel a déli biztosítás érvényessége nem terjed ki a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött területekre. A zónán történő be- és kilépés során mindkét fél részéről számítani kell vámellenőrzésre is.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a lárnakai és a páfoszi nemzetközi repülőtereken, illetve a lárnakai, lemesos-i, páfoszi és lachti-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet.

Mikor utazzunk, és mit vigyünk magunkkal Ciprusra?

Ciprusra egész évben utazni, még akkor is, ha decembertől áprilisig csak a legedzettebbek merik bevállalni a tengerben való fürdőzést. Mivel azonban ezek a hónapok is enyhék hőmérsékleti szempontból, ezért a sokszínű szabadtéri programokra kiváló lehetőséget nyújt ez az időszak is. Fürdőzésre az áprilistól októberig tartó periódus a legalkalmasabb. A természet szerelmesei számára az április és május a legjobb időszak, ilyenkor ugyanis az egész sziget virágba borul.

Ciprusi tengerpart

Az útra csomagoljunk fürdőruhát, strandpapucsot, hétköznapi és alkalmi ruhát. Tavasszal és ősszel könnyű pulóvert, míg az enyhe téli hónapokra egy tavaszi kabátot érdemes bekészíteni. Ne felejtsük el a napégés elleni védekezést sem, ezért fényvédő krém, napszemüveg és kalap is legyen része a csomagunknak. A kirándulások, szabadban való túrákhoz jól jöhet egy kényelmes túracipő, valamint egy hátizsák is.

A hálózati feszültség 220/240 volt. A konnektorok nem mindenhol kompatibilisek az európai készülékek csatlakozóival, adapter azonban a legtöbb szállodában kapható.

Ciprus földrajzi jellemzői

Domborzat

Földrajzát tekintve az ország változatos domborzattal rendelkezik. Több hegység is végigvonul a szigeten. Ezek közül északon található a tengerparttal szinte párhuzamosan futó Kyrenia, amelyet dús erdőségek jellemeznek. Az ismertebb és turisták körében is látogatottabb Tróodos-hegység a középső és nyugati részeken emelkedik. A délkeleti vidékeken dombságok és síkságok váltogatják egymást, viszonylag kevés növényzettel. Az ország nyolc nemzeti parkkal is büszkélkedhet, ahol kanyargós túraútvonalak sokasága várja a természet szerelmeseit.

Éghajlat, időjárás, vízhőmérsékletek Cipruson

Ciprusra a mediterrán éghajlat a jellemző, ahol a nyár forró, a tél pedig enyhe. Gyakori a szárazság, csapadék inkább csak decemberben, januárban és februárban hullik. Áprilistól októberig meleg, fürdőzésre alkalmas az idő. A legmelegebb hónap a július és az augusztus, ilyenkor nem ritka a 40 °C fok vagy azt meghaladó hőmérséklet sem. A partokon a nagy melegen ilyenkor némileg enyhít a tengeri szellő. A leghidegebb hónap a január és a február, ebben az időszakban 10-15 °C fok közötti a napi maximum hőmérséklet.

A tengervíz már április közepétől, végétől eléri a fürdőzésre alkalmas hőfokot, a nyári hónapokban pedig a 28 °C fok körüli vízhőfok is gyakori.

Ciprus közlekedése

Ciprusba Magyarországról a legegyszerűbben légi úton, a Larnakába tartó közvetlen járattal juthatunk el. Az út időtartama közel 3 óra.

Légi közlekedés – legfontosabb nemzetközi repülőterek

A két nemzetközi repülőtér, ahonnan mind az északi, mind a déli részbe legálisan be lehet lépni, Lárnakában és Páfoszban van.

Larnaka Nemzetközi repülőtér a sziget délkeleti partján

Szárazföldi közlekedés

Főbb közlekedési eszközök

Buszok

A négy jelentősebb déli város között legalább hat autóbuszjárat közlekedik. A helyi járatok a vidékieknek is összeköttetést jelentenek a nagyvárosokkal, de ezek inkább az iskolások és falusiak miatt közlekednek, ezért csak kora reggel és délután indulnak.

Vonat

Vonatközlekedés Cipruson nincs, mivel az utolsó vasútvonalat még 1952-ben felszámolták.

Taxi

A főbb városokban taxiórákkal felszerelt, míg a vidéki helyszíneken taxióra nélküli taxikkal utazhatunk. Fix díjas, háztól házig közlekedő szerviztaxikat is választhatunk.

Autóbérlés

Délen minden fontosabb városban található autókölcsönző, Lárnakában és Páfoszon a repülőtéren is. Teljes körű, nemzeti és nemzetközi jogosítványra van szükség a vezetéshez, illetve a 25 év alattiaknak kiegészítő biztosítást is kötniük kell. Fontos még megjegyezni, hogy a délen bérelt autókat nem vihetjük át Észak-Ciprusra, valamint az északi részen nem találjuk meg a nemzetközi autóbérlő cégeket.

Az autóval való közlekedés a legkönnyebb Dél-Cipruson. Az utak jó minőségűek, öt autópálya köti össze többek között Nicosiát, Lárnakát, Páfoszt és Agia Napát is. Az autópályák használata ingyenes. Nincsenek nagy távolságok, Nicosia is csak 160 kilométerre van Páfosztól.

Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozásokat kilométerben adják meg. Autópályán 100, egyéb utakon 80, lakott területen pedig 50 km/h a sebességhatár. A gyorshajtást, a be nem kapcsolt biztonsági övet, valamint a mobiltelefon vezetés közbeni használatát is helyszíni bírsággal büntetik. Az ittas vezetést 0,5 ezrelékes véralkoholszinttől büntetik.

Benzinkutak általában a városokban találhatók, és sok közülük szombat délután és vasárnap is zárva tart.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet Cipruson

Ciprus egészségügyi helyzete az Európában megszokotthoz hasonlítható. A beutazásnak nem feltétele semmilyen védőoltás beadása és trópusi betegségektől sem kell tartani az ottlétünk alatt. Az ételek kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz is jellemzően iható, de érdemes inkább a palackozott ásványvizeket választani.

Achillion kórház, Ciprus

Ciprusra érkezés előtt ajánlott átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát váltsuk ki. A kártya a magyarországi lakhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál váltható ki, amivel a sürgősségi ellátás igénybe vehető. Egyéb megbetegedések esetén az utazási biztosítás nyújthat fedezetet. A kártya az észak-ciprusi területeken nem elfogadott az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél, érdemes ezért olyan biztosítást kötni, ami az itteni intézményekben való szolgáltatások igénybevételére is kiterjed. A szigeten belüli kis távolságok miatt azt is mérlegelhetjük, hogy egy északon jelentkező, nem sürgős ellátást igénylő probléma esetén a déli területekre utazva keressünk fel egészségügyi intézményt.

A közkórházakban előfordul a sorban állás és az ellátás színvonala sem mindenhol azonos. Magánklinikát is felkereshetünk, ahol természetesen fizetni kell a szolgáltatásokért. A gyógyszerek árai némileg meghaladják az itthoni árakat, de a gyógyszerek közül sokféle megvásárolható orvosi recept nélkül is.

Ciprus közbiztonsága

A turisták számára Ciprus biztonságos, az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, a külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan sétálhatunk. Arra azonban érdemes felhívni a figyelmet, hogy idegenforgalmi szezon beindulásával a kiemelt üdülőhelyeken némileg megnövekszik a kábítószerhez, bankkártyához, a lopásokhoz kapcsolódó esetek, valamint az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. Ilyenkor értékeinkre fokozottabban érdemes figyelni. A kábítószer fogyasztását vagy birtoklását a helyben hatályos jogszabályok szigorúan büntetik, a rendőrség fellépése során és a büntetés a zéró tolerancia elvéhez igazodik.

Dél-Ciprus Észak-Ciprus
Általános segélyhívó: 112 Rendőrség: 155
Mentők, tűzoltók, rendőrség: 199 Mentők: 112
Tűzoltók: 199

A ciprusi társadalomról röviden, általános viselkedési szabályok Cipruson

A ciprusi emberekre a mediterrán életvitel és felfogás a jellemző. A görögök és törökök életvidám, életkedvelő stílusa a legtöbb itt lakónál jelen van a hétköznapokban. Szeretik a napsütést, a finom helyi ételeket és italokat. Társaságkedvelők, sokat és jókat beszélgetnek bárkivel, legyen az családtag, barát, rokon, ismerős vagy akár turista.

A hétköznapi élet egyéb területein érdemes felhívni néhány dologra is a figyelmet.

A helyiek vallásos érzületére legyünk tekintettel, ezért a kolostorokba, templomokba, a mecsetekbe pedig különösen az alkalomhoz illő ruházatban lépjünk be. A mecsetekbe való belépés előtt a cipőt le kell vennünk. Kerüljük a vallási vitákat, legyünk elfogadók a helyiek vallási beállítottságával.

A vendégszeretet terén a következőkre fontos figyelni. Aki meghívást kap egy csésze kávéra, vagy teára, ne akarja minél hamarabb letudni a dolgot, illetlenség ugyanis távozni a csészénk kihűlése előtt. Hasonló sértésnek számít az is, ha azonnal viszonozni akarjuk a meghívást, vagy ha az útbaigazításért borravalót akarunk adni.

Végül a politikai, történelmi vitákat is kerüljük el, ugyanis mind az északi, mid a déli részek lakói meg vannak győződve a saját igazukról. Ezért ne hozzuk szóba a kettészakadással kapcsolatos eseményeket. Azt is tartsuk szem előtt, hogy bármelyik területen legyünk is, ne áradozzunk a másik országrészről.

Ünnepek, események Cipruson

Vallási ünnepek Dél-Cipruson
január 6. – Krisztus megkeresztelése
változó időpontban – nagypéntek, húsvét hétfő
augusztus 15. – Mária elszenderedése
december 25-26. – karácsony
Állami ünnepek Dél-Cipruson
január 1. – Újév
március 25. – görög nemzeti ünnep
április 1. – ciprusi nemzeti ünnep
május 1. – a munka ünnepe
október 1. – a függetlenség napja
október 28. – görög nemzeti ünnep
Vallási ünnepek Észak-Cipruson (változó időpontokban)
Kurban Bayrami – háromnapos áldozati ünnep
Ramadán – egyhónapos böjt
Seker Bayrami – háromnapos ünnep a ramadán végén
Állami ünnepek Észak-Cipruson
január 1. – Újév
április 23. – gyermeknap
május 1. – a munka ünnepe
május 19. – az ifjúság és sport napja
július 20. – a török intervenció napja
augusztus 30. – a győzelem napja
október 29. . – a Török Köztársaság megalapításának napja
november 15. – az Észak-Ciprusi Török Köztársaság kikiáltásának napja

Kulturális és hagyományőrző fesztiválok

Limassoli Karnevál (február-március)

A Limassoli Karnevál többek között a gasztronómiai élvezetekről és a díszes ruhákban való felvonulásokról szól tíz nappal a nagyböjt előtt.

Virágkarneválok (május)

A sziget tavaszi virágba borulása egyben a virágkarneválok ideje is, különösen Lárnaka és Páfosz rendezvényei látványosak.

Lárnaka Nemzetközi Zenei Fesztivál (július)

Az ország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, ahol zeneszerzők, énekesek, táncosok és színészek is fellépnek.

Hegyi Falvak Kulturális Hete (július)

A Limassol környéki falvakban zajló rendezvénysorozat részeként táncosok és zenészek elevenítik fel a ciprusi falvak régi hagyományait. A program során betekintést nyerhetünk például Tróodos, Omodos vagy Pera modern idők előtti életébe.

Kourris-völgy Commandaria Fesztivál (augusztus)

Hamisítatlan szüreti fesztivál a Kourris-völgy falvaiban, ahol étellel, itallal, zenei programokkal, utcai táncos mulatságokkal várják a látogatókat.

Ókori Görög Dráma Fesztivál (július – augusztus)

Nemzetközi hírű kulturális esemény, ahol ókori drámaírók (pl. Szophoklész, Euripidész) művei elevenednek meg Páfosz ókori görög színházában.

Limassoli Borfesztivál (szeptember)

A legalkalmasabb rendezvény a helyi borok megismerésére. A tíznapos borkóstoló helyszíne a limassoli park, ahol esténként szabadtéri élőzene és tánc is a műsor részét képezi.

Agia Napa Nemzetközi Fesztivál (szeptember)

A fesztivál fellépői leginkább a Földközi-tenger vidékéről és Kelet-Európából érkeznek, és találunk közöttük néptáncosokat, zenészeket, színi- és operatársulatokat, akik színvonalas programokkal szórakoztatják a látogatókat.

Vásárlás Cipruson

Árakat illetően általában a németországi vagy ausztriai árszínvonalra kell számítani. Észak-Cipruson az árak körülbelül 10%-kal alacsonyabbak, mint Dél-Cipruson.

A hétköznapi élethez szükséges bevásárlás semmilyen problémát nem fog okozni, a városokban, de még a kisebb falvakban is könnyen beszerezhetjük az alapvető bolti cikkeket. Az üdülőhelyeknél sokkal egyszerűbb ezt megoldani, hiszen ott jóval több, különböző választékú üzletből válogathatunk.

Ha otthonra szánt ajándéktárgyakban gondolkodunk, ott már lényegesen szűkebb keretek között mozoghatunk.

Mit érdemes Cipruson vásárolni?

Bőráruk

Cipruson olcsón juthatunk bőrből készült cipőket, bőrárukat, textíliákat, nem árt azonban érteni is hozzá valamelyest, mert nem ritkák a silány termékek is. Főleg Limassol óvárosában működik több olyan üzlet, ahol méretlevételt követően lehetőségünk van cipőt vagy egyéb bőrárut készíttetni.

Kézműipari termékek

Sok helyen kaphatunk kicsi, kézzel szőtt szőnyegeket és tarka hímzéseket. Fazekasműhelyekben sincs hiány, ezért például jó minőségű agyagedényeket is beszerezhetünk. A kosárfonás hagyományát is ápolják a helyiek, főleg vidéken, de az ott készült termékek természetesen eljutnak a nagyobb városok vásárcsarnokaiba is.

Ikonok

A kézi festésű ikonok a különleges ajándéktípusok közé tartoznak. Érdemes közvetlenül az ikonfestőknél megvásárolni őket, például Limassolban vagy Ómodoszban.

Gasztronómiai csemegék

Sok olyan kulináris specialitás van az országban, ami ajándéknak is kiváló lehet. Olyan alkoholos italok, mint a hazánkban nem kapható ciprusi sherry, úzó és brandy, a filfar narancslikőr vagy a commandaria desszertbor jó ajándékötlet. Finom ínyencség a kakukkfűméz, a gyümölcsbefőttek vagy a hallúmi nevű juhsajt is.

A ciprusi szállásokról általában

Holtidényben – ami november közepétől március közepéig tart – a szállodák többsége olcsóbban kínálja a szobáit. Ez alól kivételt képez a karácsony körüli időszak (december 20-tól január 6-ig). Június közepétől szeptember közepéig, a főszezonban az árak érezhetően magasabbak. Jó előre érdemes lefoglalni a szállásunkat, mivel ez az időszak nagyon keresett turisták körében. Az árakat még számos dolog befolyásolja. A tengerparti üdülőhelyeknél az egyik legfőbb árbefolyásoló tényező a partoktól, strandoktól való távolság.

Ami a szállodai besorolást illeti, azt a Ciprusi Turisztikai Szervezet készítette el, 1-5 csillagig terjedő kategóriákban. Északon az 1-től 5 csillagig terjedő rangsort a török idegenforgalmi hivatal készítette. Általában érdemes elkerülni a 3 csillagosnál alacsonyabb, nem túl modern és kevés szolgáltatást nyújtó szállodákat.

Ciprusi hotel a naplementében

Az apartmanok besorolása A, B és C kategóriákat kapott. A legtöbb közös medencével, kicsi, tűzhellyel és hűtővel felszerelt konyhával, valamint 1-3 ágyas szobákkal felszerelt. A luxusapartmanok konyhájában már mosogatógép, takarító- és mosógép is található.

Falusi házak, kunyhók bérlésére is lehetőségünk van. Ezek főként a Tróodosz-vidék gyönyörű falvaiban nagyon jellegzetesek és bepillantást engednek a vidéken élők hétköznapjaiba. A legtöbb modern konyhával és fürdőszobával felszerelt, valamint tágas kerttel vagy terasszal rendelkezik.

Szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek Cipruson

Sport és aktív pihenés

Biciklizés

Kerékpárkölcsönzésre nagyon sok helyen lehetőségünk van. A változatos, hol nehezebb, hol könnyebb terep ideális lehetőségeket biztosít az amatőr és a profi versenykerékpárosoknak, de azoknak is, akik csak „egyszerűen” szeretnek biciklizni. Az ország évente többször is rendez mountainbike-versenyt, amin bárki részt vehet.

Búvármerülés

Búváriskolát és –állomást Ciprus sok fürdőhelyén igénybe tudunk venni. Lárnaka partjainál fekszik a közel 200 méter hosszú Zenobia teherhajó roncsa, amit előszeretettel keresnek fel a búvárok. Szintén jó iskolát találunk Páfoszban és Agia Napában, valamint az északi Kerínia melletti Alsancakban is.

Golf

Ciprus golfpályái a Földközi-tenger vidékén a legjobbak közé tartoznak. Délen ki kell emelni a Páfosz és a Limassol környéki pályákat, északon pedig a tengerpart és a Keríniai-hegység között elhelyezkedő golfklubot.

Ciprus kiemelkedő golfpályáinak egyike, csodás panorámával

Kirándulások és túrák

Rengeteg jól jelzett tan- és gyalogösvény van a Tróodosz-hegységben és az Akámasz-félszigeten, ahová sok szálloda túrákat is szervez. Szerencsére az útvonalak megtervezése során a helyi hatóságok és a turizmus résztvevői az ökológiai szempontokat is nagymértékben előtérbe helyezték.

Vízi sportok

Szinte valamennyi nagyobb hotel előtt lehetőség van szörfölésre és sok más vízi sport kipróbálására, amelyhez eszközöket is bérelhetünk. A legszínvonalasabb szörf- és vízisport-állomások között tartják számon a West WAter Sportsot Limassolnál, de máshol is jó ajánlatok várják a turistákat.

Paragliding

Ciprus egyik egyedülálló extrém sportolási lehetősége a tandem sárkányrepülés Keríniánál. A start helye a 750 méter magasan, Szent Hilárion vára mellett található, a landolás pedig közvetlenül a tengerparton történik. Több szálloda is megszervezi az utat vendégeinek.

Síelés

A december végétől március közepéig tartó időszakban az Ólimbosz 1700 méteres magasság feletti hegyoldalain sokszor elegendő a hóréteg vastagsága a síeléshez. A szezonban síliftek is működnek, lécet és bakancsot bérelni pedig a Cyprus Ski Club menedékházában lehet.

Strandok Cipruson

Cipruson rengeteg szebbnél szebb strand várja a pihenni vágyókat, köztük rengeteg kék zászlós minősítésű is megtalálható. Kiépítettségük, kristálytiszta türkiz vizük, változatos környezetük kiemelkedő a térségben.

Homokos tengerpart Cipruson, kristálytiszta türkiz vízzel

Dél-Cipruson valamennyi strand ingyenes, kivéve az Idegenforgalmi Központ által kezelt részeket. Az északi részen lévő Kerínia környéki strandok közül néhány bérbe van adva, ott belépőt szednek.

A legtöbb strand éttermekkel és bárokkal kiválóan ellátott és a napozóágy vagy napernyő bérlése sem okoz gondot.

Éjszakai élet Cipruson

Ciprus számos üdülőhelye kínál remek éjszakai szórakozási lehetőséget, mind közül kiemelkedik azonban a nemzetközi szinten is elismert Agia Napa, amely a világ egyik legjobb táncos szórakozóhelyeként vált ismertté. Több klubban is minden nyáron nagynevű, a legkülönbözőbb műfajt játszó DJ-k lépnek fel, amelyet élénk nyüzsgés előz meg a környéki bárokban.

Gasztronómia, étkezés Cipruson

A ciprusi konyhát sokféle idegen hatás érte. Változatosságát és érdekes fűszerezését elsősorban a török, keleti, olasz és brit jegyeinek köszönheti.

A ciprusi konyha ételei, gasztronómiája

Jellemzően hazai alapanyagokat használnak, ételeiket pedig előszeretettel készítik agyagkemencében vagy faszénparázson. A hús- és halételek dominanciája mellett kedvelik a hüvelyeseket, valamint a salátákat, más zöldségeket nyersen vagy akár savanyított formában is.

Már egyetlen este során is rengeteg féle helyi specialitással találkozhatunk, mivel csaknem valamennyi étterem kínál mezét. Ez nem más, mint kistányérokon tálalt tíz vagy akár húszféle étel, amiből mindenki annyit vesz, amennyit kíván. Rendszerint lehetőségünk van a húsos, halas vagy a vegetáriánus verzió közül választani.

Étkezés szállodában

Cipruson a szállodai éttermek magas minőséget képviselnek. A reggelin megérződik a brit hatás. A bacon, a virsli, a tojás vagy a rántotta a jobb szállodákban a reggeli részét képezi. Az ebédhez és a vacsorához sokszor szolgálnak fel ciprusi ételeket is. Számos helyen hetente bizonyos alkalommal svédasztalt terítenek, ilyenkor sokféle helyi specialitás kóstolható meg egyszerre.

Étkezés szállodán kívül

A szállodákon kívüli éttermekben a helyin kívül rengeteg más nemzet konyhájának fogásai jelen vannak. Nagy a választék ázsiai, olasz, francia, libanoni, szíriai, orosz, spanyol és a latin-amerikai konyha ételeiből is. A klasszikusként ismert street food is bárhol elérhető, legyen szó gíroszról vagy hamburgerről.

Az étlap szinte mindenhol kétnyelvű – görög vagy török és angol. Az ételekhez mindig felszolgálnak kenyeret is, amit akkor is felszámolnak, ha nem fogyasztottunk belőle. Az éttermek többsége 12 és 15, valamint 19 és 23 óra között tart nyitva.

Cukrászdák és kávéházak

Cukrászda csak a városokban van, ahol mindenféle ital, illetve édességek és keleti süteményk kaphatók. Cipruson az édességek közé tartoznak a cukorszirupban tartósított gyümölcsök és zöldségek, például kis paradicsomok, padlizsán, szőlő, szilva vagy cseresznye. Ezeket kistányéron tálalják és kisvillával vagy kiskanállal fogyasztják.

Kávéház minden városban és a legtöbb faluban van, ahol a helyiek gyakran kártyáznak, dámáznak vagy egyéb játékot játszanak. A kávé és a tea mellett a legtöbbször itt sört, úzót, brandy-t, Dél-Ciprus szőlőpálinkáját, a zivaníát és whisky-t isznak.

Jellemző nemzeti ételek Cipruson

Afélia – pácolt, vörösborban párolt és sokszor elég zsíros sertéshús.

Dolmádesz – szőlőlevélbe tekert rizstöltelék, olykor darált hússal keverve.

Hallúmi – helyi juh- és kecskesajt, amelyet előszeretettel grilleznek is.

Húmusz – csicseriborsóból olajjal, petrezselyemmel és fokhagymával készített pép.

Kléftiko – hagyományos agyagkemencében, saját zsírjában, burgonyával együtt sütött bárány- vagy kecskehús.

Raviólesz – nagy, sajttal töltött és sokszor fodormentával ízesített ravioli.

Szeftaliá – borjúhártyába töltött fűszeres kolbász, megsütve.

Sztifádó – disznó-, marha- vagy nyúlhúsból készült ragu, gyakran fahéjjal és római köménnyel ízesített paradicsomos lével.

Szupjés – Többnyire egyben vagy töltve tálalt, mindig frissen készített tintahalféle.

Szúvla – Csaknem öklömnyi, nyárson sütött fűszeres húsdarabok.

Szuvláki – az előző étel kisebb, falatnyi húsdarabokkal készülő változata.

Tahíni– szezámmagból olajjal, fokhagymával, citromlével készült, krémszerű előétel.

Italok

A finom ételekhez nagyon jól passzoló kísérők a jó minőségű ciprusi borok. A választék nagy és széles, és már évek óta jelen van a piacon a biobor is. Észak-Cipruson minimális a szőlőtermesztés, itt inkább a Törökországból származó borok dominálnak.

A dél-ciprusi sörfőzdék terméke a Keo és a Carlsberg, míg északon a török Efes és az osztrák Goldfässl a legkedveltebb fajta.

Aperitifként a helyi gyártású sherry vagy az úzó ajánlott.

Ciprus nemzetközi italai

Az emésztés elősegítésére a helyiek gyakran fogyasztják a Filfar nevű keserű narancslikőrt, a Commandaria nevű desszertbort vagy a ciprusi brandy-t, amelyből a Five Kings a legnépszerűbb fajta.

Helyi specialitásnak, nemzeti italnak számít a brandy sour nevű long drink, amely az angolok hatása révén épült be az italkultúrába. Brandy-ből, citromszirupból és szódából keverik. Észak-Ciprus alkoholmentes különlegessége az ayran, amely vízből és joghurtból készül, némi sóval és szárított fodormentával.

Ciprus főbb turisztikai célpontjai, legnépszerűbb üdülőhelyei

Dél-Ciprus és környéke

Agia Napa és környéke

A csupán néhány ezres település Ciprus egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Az ország keleti partjainál fekvő várost április közepétől október végéig elsősorban a fiatalabb nyaralók keresik fel, akik az intenzív éjszakai életet legalább annyira keresik itt, mint a szép strandokat és a sok vízi sportolási lehetőséget.

Megközelítés

Agia Napa megközelítése Lárnaka repülőteréről a legegyszerűbb, amellyel autópályás összeköttetésben van a város.

Látnivalók, nevezetességek Agia Napa környékén

Agia Napa kolostor

Az 1530 körül alapított kolostor szép kútházával, vízköpőjével és más építészeti megoldásaival hívja fel magára a figyelmet. A belső udvarról lépcső vezet le a kolostor barlangtemplomához.

Hellenisztikus sírok

Közvetlenül a tenger mellett fekszik a Makróniszosz-félszigeten a hellenisztikus-római időkből fennmaradt 19 sziklába vájt sír. Lépcsőkön juthatunk le a sírkamrákba, ahol egykor agyagkoporsóba temették el a halottakat.

Thalassa

Modern tengerészeti múzeum, ahol megcsodálhatunk többek között egy hajózásra alkalmasan rekonstruált teherszállító vitorlást, amely 2300 évvel ezelőtt süllyedt el Kerínia partjainál. Kiállítottak egy olyan papiruszhajót is, amilyet a múlt század elején használtak a görög szigeteken.

Waterworld

A Waterworld csatornái és lagúnái Agia Napa jellegzetességei közé tartoznak, a városközponttól 2 kilométerre nyugatra találhatók. Családoknak kiváló szórakozás, vidám játékokkal, gyermekmedencével, csúszdákkal és hullámvasúttal.

A családok egyik kedvence helye Agia Napában, a Waterworld

A környéken többfelé is érdemes kirándulást tenni, azonban külön említést érdemel a mindössze 8 kilométerre lévő Protaras nevű település. Napközben a homokos partok megtelnek a langyos, sekély, égszínkék víznek köszönhetően, míg éjszaka a főutcán zajlik az élet a sokszínű, változatos bárok, kávézók és éttermek közepette. Sokan megállnak a szökőkút-show-nál, ahol 18 ezer szelep, 480 fényszóró és zenei aláfestés fokozza az élményeket. Az egész családnak kiváló programot kínál az itt működő Óceán Akvárium, ahol a barlangokban kialakított akváriumokban sokféle tengeri élőlény, köztük cápák, piráják, rákok és murénák úszkálnak. A kertben krokodil- és teknőstó, valamint pingvinház is megtekinthető.

Szállások Agia Napa környékén

Eligonia

Tágas apartmanok a kolostor közelében. Központi fekvése, az éjszakai szórakozóhelyekhez való közelsége, valamint ízléses kialakítása miatt sokak által látogatott szállás.

Kermia Beach

Ez egy nagyon nyugodt helyen, közvetlenül a tenger mellett lévő bungalótelep a várostól 4 kilométerre keletre, gyermekbarát stranddal. Napközben jó buszkapcsolat biztosított Agia Napába vagy Protaras-ba.

Grecian Park

Ötcsillagos szálloda egy földnyelven, a Cape Greco Nemzeti Park és Protaras között. Strandja, a Konnos Bay alig 100 méterre található a hoteltől, ahol az egyik legjobb vízisportközpont is működik.

Strandok Agia Napa környékén

Strandokat nemcsak a városban, hanem attól északra, keletre és nyugatra is találunk, amelyek biciklivel, motorral vagy autóval könnyen és gyorsan elérhetőek, néhányhoz pedig kirándulóhajóval is eljuthatunk.

Agia Napa strand

Agia Napa legkedveltebb strandja a Nissi Beach, ahol vízisí, szörf, motorcsónakos ejtőernyőzés, jetski és bungee jumping is várja a fürdőzőket. A Fügefa-öböl szintén kedvelt az ide látogatók körében. A homokos öböl türkizkék vizén számos vízi sportot űzhetünk. Érdemes megemlíteni az Aghia Tekla nevű partszakaszt is. A kicsiny, eldugott öböl a várostól nyugatra fekszik és elkerüli a nagy nyári tömegeket. A rövid, homokos part előtt egy apró kápolna áll.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Agia Napa környékén

Vásárlás

Nem fog gondot okozni a bevásárlás, ugyanis a bevásárlóközpontokon kívül számos szupermarket és kisebb bolt is található a városban, melyek közül több is éjjel-nappali nyitvatartással várja a vásárlókat.

Éttermek

Esperia

Szépen kialakított taverna nagy terasszal a halászkikötőben, szép kilátással a Cape Grecóra. Frissen fogott halból is jó választék vár ránk.

Vassos

Kiváló étterem közvetlenül a kikötő mellett. A tenger gyümölcsei kiemelkednek az étlapról és tengeri mezze is nagyon különleges. Magasabb árakra, de nagyszerű ízekre számítsunk.

Marquis de Napa

Az első tavernák egyike, még 1976-ban nyitotta meg kapuit. Nagy választékot biztosít a helyi specialitásokból is és a vegetáriánusok számára is ideális hely.

Marquis de Napa, Agia Napa egyik legfelkapottabb étterme

Limelight Taverna

Ebben a hagyományos étteremben célszerű előre asztalt foglalni. A faszénen sült ételek – köztük a bárány, marha, honár és friss hal – a ház specialitásai közé tartoznak.

Flames

Ez a családi étterem is már régóta működik, melyben olyan egyszerű, de finom ételeket fogyaszthatunk, mint például a faszénen sült csirke vagy hal. Minden ételt a helyszínen frissen készítenek el.

Éjszakai élet

Az éjszakai élet általában a változatos, sokféle bárban való bemelegítéssel kezdődik, hogy aztán igazán minőségi szórakozóhelyeken folytatódjon egészen hajnalig vagy még annál is tovább.

Fans

A legjobb hely a sportesemények megtekintéséhez, ahol több nagy kivetítőn is követhetjük a világ nagyobb sportrendezvényeit, legyen szó motorsportról vagy futball-világbajnokságról.

Live Lounge

Az egyik legjobb éjszakai popzenei helyszín, ahol 22 órától különböző zenekarok lépnek fel. Az italok mellett többféle étel közül is válogathatunk.

Castle

Három belső helyiséggel és egy hatalmas kültéri tánctérrel is rendelkező óriási klub, ahol a zenét nemzetközi DJ-k szolgáltatják.

Club Ice

A nyári R&B estéiről híres klubban brit és számos más nemzet DJ-i szórakoztatnak minket. Kiegészítő showelem szokott lenni a habparti és a pop-corn parti is.

Carwash

Azon kevés szórakozóhelyek egyike, amelyek egész évben nyitva tartanak. Itt a retro slágerek vannak a középpontban.

Insomnia

Amikor már miden hely bezárt, akkor kezdődik az élet az Insominában, hajnali 4 óra körül. Itt napkeltéig vagy még tovább tart a buli tipikus garage-zenével.

Lárnaka és környéke

Lárnaka A sziget déli részének egyik meghatározó tengerparti üdülőhelye. A széles, homokos strand mögött fekszik az óváros szűk, forgalmas bevásárlóutcája, ahol mind a turisták, mind a helyiek szükségleteit ki tudják elégíteni. A halászkikötő nyugati részén és a kőolajkikötő keleti részen több kilométer hosszan húzódnak a város fő vonzerejének számító fövenyes partszakaszok, amelyeket szállodasorok szegélyeznek. A város lakosainak száma meghaladja a 70 ezret.

A sziget déli részén elhelyezkedő lárnakai homokos strand

Megközelítése

Lárnaka nemzetközi repülőtere révén légi úton közelíthető meg a legjobban, de a város autópályával is ellátott, ezért az ország más pontjáról autóval is könnyen elérhető.

Látnivalók, nevezetességek Lárnaka környékén

Szent Lázár templom

Egy itt talált szarkofágra felírt Lázár nevű emberről kapta a nevét a templom. A kriptája ma is megtekinthető az oltártér alatt. Figyelmet érdemelnek az ikonosztáz faragványai, valamint az itt lévő Templommúzeumban lévő ikonok és liturgikus tárgyak is.

Erőd

A parti sétány nyugati végében álló erődöt a törökök építették 1625-ben. Belső udvara ideális fotózási helyszín, ahol ágyúk, ágyúgolyók, valamint az itteni ásatások leletei is megtalálhatók.

Török negyed

Az egykori török negyed közvetlenül az erőd mellett van, annak nyugati részén. A városi mecset is itt helyezkedik el, amit ma arabok használnak. Az itteni házak hangulata a régi ciprusi időkre emlékeztet.

A környéken kirándulni is érdemes, mert a város körzetében is vannak érdekes látnivalók. Ezek közé tartozik többek között a 30 kilométerre délnyugatra fekvő Hirokitía település, ahol a legjobb állapotban maradtak meg a kőkor építményei. Az Európában egyedülálló kőházak közül többet rekonstruáltak is. A Lárnaka-sóstó mellett kedvelt fotózkodási helyszín a Hala Sultan Tekke, amely a muzulmán világ legszentebb zarándokhelyei közé tartozik. Meg kell még említeni a Lárnakától 30 kilométerre délnyugatra lévő Tóhnit is, ahol régi falusi házakat restauráltak, hogy ma nyaralóként szolgáljanak, hangulatos helyen bemutatva így a vidéki Ciprust.

Szállások Lárnaka környékén

Sun Hall

Lárnaka legjobbjai közé sorolt belvárosi szállodája, közvetlenül a parti sétányon, a stranddal és a jachtkikötővel szemben. Fitneszterem, szauna és masszázs is várja a vendégeket.

Palm Beach

Kényelmes strandhotel a várostól körülbelül 5 kilométerre. Fedett uszoda, teniszpályák, vízisport- és búvárközpont is rendelkezésre áll. A Lárnakából induló busznak a szálloda előtt van közvetlenül a megállója.

Palm Beach, Lárnaka

Louis Princess Beach

Ez a szálló egy hosszú, eldugott partszakasz mentén épült, benne lakosztályokkal és szobákkal. Éttermeket, bárokat, konditermet és szanuát is üzemeltet, a gyerekeket pedig különböző programok várják.

Golden Bay Beach Hotel

Ötcsillagos szálloda pontosan a part mellett. Vízi sportok, ízléses szobák és kiváló ételek várják az ide szállást foglalókat.

Strandok Lárnaka környékén

Mackenzie Beach

Ez a strand egy skót élelmiszerszállítóról kapta a nevét, aki éttermet nyitott itt a második világháború után. A turistákon kívül a helyiek is kedvelik tiszta, szürke homokja és sekély vize miatt.

Finikoudes

A központ látnivalóihoz közel fekszik Finikoudes pálmafákkal szegélyezett sétánya, ahol a fürdőzésre is remek lehetőség nyílik. Kék zászlós minősítésű strand, mindenképp érdemes felkeresni.

A várostól keletre és nyugatra fekvő partszakaszokra félóránként indulnak buszok, így azok is könnyen elérhetők, itt a vízi sportok gyakorlására több lehetőség adódik.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Lárnaka környékén

Vásárlás

A bevásárlás jól megoldható a város bevásárlóközpontjaiban és szupermarketeiben egyaránt, amelyek közül több is a partok közelében működik. A szuvenírek beszerzéséhez remek terepet kínálnak az óvárosi rész ajándékboltjai, valamint az Állami Kézműipari Központ is.

Éttermek

Art Café 1900

Lárnaka egyik régi házában kialakított művészkávéház és bisztró, ami naponta más különlegességet kínál. A helyi specialitásokon kívül keleti sütemények és finom fagylalt is a választék részét képezi. A földszinten borozó is van, ahol száznál is több ciprusi bor közül válogathatunk.

Pyla

A halásztavernaként üzemelő régi étteremben kiváló tengeri ételeket készítenek, többek között polipot, tintahalat, tengeri sügért, garnélarákot, kardhalat és más egyebeket.

Pyla étterem, ahol a tengeri ételek játszanak központi szerepet

Krateon

Lárnaka legelegánsabb étterme, ahova asztalfoglalás nélkül nehéz bejutni. Az étlap és a hangulat is francia stílusú, remek helyszín egy romantikus vacsorához.

Monte Carlo

A tengerparti teraszon lévő, víz fölé nyúló asztalok extra élményt jelentenek az itteni fogásokhoz. A mezze rendkívül kiadós, a ház specialitása pedig a muszaka.

Éjszakai élet

Barbela Sportbár

Biliárdasztalai és a nagykivetítős élő sportközvetítések miatt népszerű a sportkedvelők körében.

The Queen’s Arms

Sokszor van „egyet fizet, kettőt kap” akció az esti órákban. Csapolt sörök széles választéka és több nagyképernyős tévé is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Circus

Lárnaka kevésbé a brit stílust követi, Agia Napával ellentétben. Erre a Circus is jó példa, ahol a vendégek általában a helyiek közül kerülnek ki és görög pop- és rockzenére táncolnak.

The Edge

A város és a környék legnagyobb éjszakai szórakozóhelye a maga kétezer fős befogadóképességével. Napközben nyitva van a tengerparti étterme és bárja. Éjszaka karaokera is lehetőség van, és hétvégente meleg estéket is tartanak.

Club Geometry

Stílusos szórakozóhely, amely elsősorban a húsz- és harmincéves korosztály által látogatott.

Encounters

Két klubot is üzemeltető szórakozóhely. Ezek közül az egyik a Topaz, ahol a funky és a house a fő irányvonal, a másik pedig a Deep, amelyben leginkább R&B és görög slágerek szólnak.

Limassol és környéke

A 160 ezer főt meghaladó lakosságú Limassol közvetlenül a tengerparton fekvő népszerű üdülőhely.

Limassol, történelmi óváros

A parti sétány város felőli oldalán pálmafákkal szegélyezett, modern irodaházak veszik körül a történelmi óvárost. Az óváros részét képező kastély körül az oszmán uralom alatt épült minaretek, bizánci templomok, szűk bevásárlóutcák és több, minden igényt kielégítő kávézó, étterem és bár található. A felújított központi piacon számos kézműves termék vásárolható.

Az óvároson kívül nagy a nyüzsgés az újváros két autós sugárútja mentén is a központtól keletre. A szállodák és a pezsgő nyári éjszakai élet is ide csábítja az embereket, ahol a turisták mesterségesen feltöltött kicsi strandokon pihennek.

Limassol azért is ideális nyaralóhely, mivel alig másfél órányi autóútra fekszenek olyan helyek és városok, ahová érdemes ellátogatni, legyen szó a Tróodosz-hegységről és annak falvairól, vagy akár Nicosiáról és Páfoszról.

Megközelítés

Limassol körülbelül azonos távolságra fekszik a déli területek két repülőterétől, Páfosztól és Larnakától, és mindkettővel autópálya köti össze, ezért a város megközelítése ezekről a repülőterekről a legkézenfekvőbb.

Látnivalók, nevezetességek Limassol környékén

Szentjánoskenyér Múzeum

Az 1900-as évek elején épült karobőrlő, azaz szentjánoskenyér-malom épületegyüttesében nemcsak jó éttermek, kávéház és sörfőzde üzemel, hanem egy érdekes kiállítást is megtekinthetünk. Ennek során bemutatják egy régi fontos exportcikknek, a szentjánoskenyérfa termésének, a sokoldalúan felhasználható karobnak a feldolgozási folyamatát.

Borászati üzemek

A négy kiemelkedő borászati üzem, a Sodap, az Etko, a Loel és a Keo – utóbbiban sörfőzde is működik – a városközponttól a kikötőbe kivezető úton található. A turistainformációnál vagy a szállodákban részletes tájékoztatást kaphatunk a látogatásukkal kapcsolatban.

Ciprusi Középkori Múzeum

A 14. századi várban többek között sírlapok, vértek és fegyverek tekinthetők meg. Bámulatba ejtő a gótikus csarnok, ahonnan csigalépcső vezet fel a tetőre. A vár teraszáról és a legfelső lakótoronyból remek kilátás nyílik a városra.

Fasouri Watermania Vízipark

Interaktív játékok, gyors csúszdák és sok medence várja a család minden tagját Ciprus legnagyobb és legizgalmasabb aquaparkjában, ahol éttermek és üzletek is találhatók.

Fasouri Watermania, Ciprus legnagyobb aquaparkja

Limassol kedvező fekvése miatt megfelelő kiindulópont a környéken lévő kirándulóhelyekre. Ezek közül mindenképp érdemes megemlíteni a 15 kilométerre nyugatra fekvő Kuriont. Az itt lévő, 3500 néző befogadására is alkalmas ókori, mára felújított amfiteátrum többféle nyári kulturális eseménynek ad otthont, melyek közül kiemelendő Ciprus éves színházi, dzsessz- és klasszikus zenei fesztiválja. Itt nemcsak az előadásokban gyönyörködhetünk, hanem a tengerre és az Akrotiri-félsziget szőlőskertjeire és búzamezőire nyíló kilátásban is.

Szállások Limassol környékén

Curium Palace

A központ egyik legjobb szállodája. A gyarmati idők hangulatát árasztó, stílusos hotelben fitneszterem, spa és fürdőmedence várja a vendégeket.

Le Meridien Limassol Spa and Resort

A nyugodt luxusüdülőhely szolgáltatások egész sorát biztosítja. Megtalálható itt bevásárlórészleg, tenisz-, kosárlabda- és tollaslabdapályák, kávézók, bár és diszkó. Területén nem közlekednek autók. Tengervíz-terápiás spa is igénybe vehető.

Le Meridien Limassol Spa and Resort

Lordos Hotel Apartments

Modern apartmanok 2-4 fő részére egy négyemeletes házban. Innen negyedórányira van az óváros és csak pár perc sétára a legközelebbi strand.

Kanika Pantheon Hotel

Ez a strandhoz közeli hotel ideális választás gyermekes családoknak. Gyermekmedencéje mellett tengerre néző, erkélyes szobákkal várja vendégeit.

Strandok Limassol környékén

Limassol területén belül szinte csak a helyiek fürdenek. Kivételt képez a Dasoudi nevű szakasz, amely a központhoz legközelebbi, tiszta vizű homokos tengerpart, és a turisták körében is népszerű.

A város nyugati részén épült szállodák előtt kis homokos strandok találhatók.

Kedvelt és szebb strand a környéken, a sóstónál lévő Lady Mile Beach., valamint a széles Kourion Beach. A legvonzóbb azonban a Governor’s Beach, ahol kis, homokos partszakaszok terülnek el a napozásra is alkalmas zöld rétek előtt, valamint aprócska homokos, illetve kavicsos partok fehér sziklák alatt. Ez a rész éttermekkel is sokkal jobban ellátott.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Limassol környékén

Vásárlás

Limassolban a rengeteg lehetőség miatt izgalmas és változatos helyszíneken vásárolhatunk, melyek közül az alábbiakra érdemes felhívni a figyelmet.

My Mall

A helyiek körében csak Tiffany-s-ként emlegetett hatalmas bevásárlóközpont Limassol északnyugati részén helyezkedik el. 150-nél is több üzlet árul a divatáruktól kezdve az ajándéktárgyakig szinte mindent. Ha megéhezünk, több étterem közül is válogathatunk.

My Mall, óriás bevásárlóközpont Limassol északnyugati részén

Bolhapiac

Ajándékvásárláshoz kiváló terep a város bolhapiaca, amely hétvégén várja a vásárlókat és célközönségét nagyrészt a turisták képezik.

Vásárcsarnokok

A 2000-es évek elején modernizált vásárcsarnokok a sziget legnagyobbjai és legérdekesebbjei közé tartoznak. Hal, gyümölcs és zöldség mellett kaphatók kosárfonott áruk és ciprusi különlegességek is a hétfőtől szombatig nyitva tartó létesítményekben.

Éttermek

Xydas

A város legjobb halásztavernáinak egyike, ahová jó előre érdemes asztalt foglalni.

Neon Pharilon

Legendás étteremnek számít, ahol jól kiegészítik egymást a hagyományos és a modern fogások. A pikáns vadpecsenye és a tengeri ételek kipróbálást nem szabad kihagyni.

Pantopoulion

Ezt az éttermet a régi halcsarnokban alakították ki. Délben sokféle ritka specialitás is kapható, este pedig kiváló mezzét szolgálnak fel. Ciprusi borokból nagy választék közül válogathatunk.

Cleopatra

Egzotikus élményekben lehet részünk ebben a libanoni étteremben, ahol hastáncosok, vízipipa és nagyszerű fogások várják a vendégeket. Az étlapot eredeti közel-keleti fogások alkotják, vacsora után pedig megkóstolhatjuk az almaízű dohánnyal töltött vízipipát.

Beige

Modern, színvonalas ínyencétterem,amely igazi különlegesség Cipruson. EGyedlállóan ötvözi a keleti és a mediterrán ízvilágot. Magas árakra, de ezzel arányban lévő, kiváló fogásokra készüljünk fel.

Éjszakai élet

Galatex Complex

Több bárba is beülhetünk itt. A hely mindenki számára tartogat valamit a nagy kivetítőktől kezdve az angol csapolt sörökig.

Sahara Bar Lounge

Népszerű bár, különösen a fiatalok körében. A kellemes hangulatot dance zene biztosítja.

Sesto Senso

Egész Ciprus egyik legnépszerűbb szórakozóhelye. Ízléses dekoráció, valamint a legújabb görög és nemzetközi slágerek szórakoztatják a bulizókat.

Privilege

A hatalmas méretű diszkó a turistaövezeten kívül található, de megéri ide ellátogatni. Több tánctér és stílus közül válogathatunk.

Prime

Szintén tágas terekkel rendelkező szórakozóhely, amely minden korosztály körében kedvelt. Remek fénytechnika és barátságos, laza légkör fogadja a kikapcsolódni vágyókat.

Páfosz és környéke

Az ország délnyugati részén lévő vidékei gyérebben lakottak, ebből adódóan jóval természetközelibbek is.

Páfosz kikötő

Ez Páfoszról is elmondható, amely a középkorban fontos kikötőhely volt, a turizmus azonban csak az 1980-as évek óta lendült fel a 40 ezret meghaladó népességű városban. A település arculatát a mai napig a történelem határozza meg. A szállodák és éttermek jórészt a város egész területén szétszórva található ókori és középkori épületek mellett lettek kialakítva. Páfosz egyébként három jól elkülöníthető részre osztható. A tenger melletti terület Alsó-Páfosz, ahol a kikötőtől északra és keletre kiterjedt szállodanegyed épült. A legsűrűbben lakott rész Felső-Páfosz, amely a török időkben épült ki néhány kilométerrel beljebb, a fennsíkon. Itt sokkal inkább a hétköznapi élet szükségleteit kielégítő intézmények – hivatalok, boltok, iskolák – vannak többségben. Harmadik jól elkülöníthető rész pedig az Óváros, amely vidékies jellegével és az ókori romokkal hívja fel magára a figyelmet.

Megközelítés

A város saját nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, ezért megközelítése légi úton ajánlott. További előnye, hogy Páfoszt autópálya köti össze a déli terület jelentősebb üdülőhelyeivel, Limassollal, Larnakával és Agia Napával.

Látnivalók, nevezetességek Páfosz környékén

Bizánci Múzeum

Az igen áttekinthetően elrendezett gyűjtemény ikonokat mutat be a 12. századtól a 18. századig, valamint liturgikus eszközöket és papi öltözékeket.

Királysírok

A sziklás hegyoldalban találhatók a lenyűgöző látványt nyújtó királysírok. A sírkamrákba az ősi város gazdag polgárai temetkeztek a 3. század körül. Az elnevezés ellenére eddig nem nyert bizonyítást, hogy a páfoszi királyi család is ide temetkezett.

Régészeti Park

Ebben a parkban egyszerre több létesítmény is látogatható. Ezek közül egyik a mozaikok, amelyek a késő római korból maradtak fenn és az ókori mitológia valóságos képeskönyve jelenik meg rajtuk. Szintén itt található az ódeion, ugyancsak a római korból, amely a költészeti versenyek és zenei előadások megrendezésére szolgáló kis színház volt. Végül a Saranda Kolones vár is itt található, amely Ciprus egyik legszebb vára még a keresztes lovagok idejéből.

Aphrodité Vízipark

Az egész családnak kellemes kikapcsolódást kínáló parkban sokféle csúszda, játék és medence közül válogathatunk.

Aphrodité Vízipark Páfoszban

Ciprusi Kultúrtörténeti Múzeum

Ez a magánmúzeum egy 1894-ben épült villában van és különféle, szépen díszített, hétköznapi használati eszközöket tekinthetünk meg benne az elmúlt évszázadokból.

Ahogy fentebb is említésre került, ez a vidék az ország legritkábban lakott, még legérintetlenebb része, ezért a közelben lévő kistelepülésekhez való kirándulás során az igazi, régi idők vidéki Ciprusát ismerhetjük meg, de számos szép kolostor is található Páfosz közelében.

Szállások Páfosz környékén

Annabelle

Tengerparti luxusszálloda, amely közel található a város fontos programjaihoz. Kis, fövenyes stranddal rendelkező, békés stílusú hotel.

Pyramos

A modern szállodai negyedben, közel a szórakozóhelyekhez, de mégis nyugodt helyen található ez a szálloda, melyhez saját étterem is tartozik.

Kiniras

Ennek az óvárosban lévő hotelnek az egyik különlegessége a kényelmes szobákban lévő falfestmények, melyeket a vendégek készítettek. A hangulatos belső udvarban kiváló ízvilágú ételeket szolgálnak fel.

Elysium Beach

A hatalmas szálló 2 kilométerre található Páfosz kikötőjétől. Több étterem, bár, konditerem, medencék és ayruveda masszázs is szolgálja a vendégek kényelmét.

Anemi

Nagyrészt modern formában berendezett, maxium négyfős garzonok és apartmanok vannak itt, jól felszerelt konyharésszel. Pár perces sétára van az éjszakai élet központja, több étterem és a kikötő is.

Strandok Páfosz környékén

A város területén csak néhány mesterséges, kis homokos strand működik a szállodák előtt. A legközelebbi nagyobb strandok Jeroszkípunál húzódnak, valamint a római ódeionnál. A város nyugati részéhez közel is találunk megfelelő, homokos szakaszokat, ahová menetrend szerinti buszok is indulnak. A Coral Bay-re és a Lara Beachre a kikötőből indulnak kirándulóhajók. A vízi sportokhoz szükséges eszközök – beleértve a búvárkodáshoz szükségeseket is – több szállodától is bérelhetők.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Páfosz környékén

Vásárlás

A város bevásárlóközpontjai és szupermarketei kellően kiszolgálják a hétköznapi élethez szükséges cikkek iránti keresletet, azonban az ajándéktárgyak beszerzése sem fog gondot okozni. A Ciprusi Kézműves Központ állami boltja Páfoszon is megtalálható, ahol a sziget mesteri kézműves termékeit szerezhetjük be. Hasonlóan jó terep erre a fedett piac is, ahol csipkét, hímzést, bőrárukat és egyéb ajándékot vásárolhatunk.

Éttermek

Laterna

Családi kézben lévő, kicsi étterem, ahol jobbnál jobb vegetáriánus ételek, valamint kiváló marhából készült steakek jelentik a specialitásokat. A borválaszték is rendkívül gazdag és minőségi.

Kouyiouka

A 200 évesnél is több, gyönyörű malomépületben lévő étterem hagyományos ciprusi ételeket kínál.

Gastronomie

Megnyerő étterem, amely a francia és a nemzetközi konyhaművészetet tökéletesen ötvözi. Rendkívül finom a fóliában sült pisztráng és borokból itt is jó választék várja a vendégeket.

Soli-Aepia

Elsőrangú húsos és halas mezéket kínál ez a vásárcsarnoknál lévő étterem, amely remek panorámát is biztosít. Egész egyszerű és olcsó, de finom ételeket szolgálnak fel.

Éjszakai élet

The New Horizon

Brit pubhoz hasonló bár, ahol zenei rendezvények és sportközvetítések is helyet kapnak.

Tramps

Elsősorban sportközvetítésekben erős hely, de még az ételválaszték is széles.

The Gallery

A garage- és R&B zenék rajongói itt megfelelő helyre lelnek. Népszerű, barátságos hangulatú, nyüzsgő klub.

Rainbow

Kihagyhatatlan, a város legrégebbi éjszakai szórakozóhelye, amely még Agia Napa híres klubjaival is felveszi a versenyt. Brit, német is holland DJ-k is gyakori vendégei a helynek.

Barrio del Mar

Hatalmas nyári szórakozó hely kül- és beltéri programokkal. Hat bár és változatos zene gondoskodik a színvonalas szórakozásról.

Észak-Ciprus és környéke

Famagusta és környéke

Famagusta velencei bástyákkal körülvett városa a gótikus és az iszlám építészet remekeit őrzi. A 30 ezres lakosságszámú város az északi területek kedvelt nyaralóhelye, amely történelmi látnivalóival, szép strandjaival és minőségi gasztronómiájával hívja fel magára a figyelmet.

Famagustai strand Észak-Cipruson

Megközelítés

Egyszerűbb a déli területekről, Lárnaka repteréről megközelíteni a várost, egyrészt mivel az északra érkező repülőknek először Törökországot kell érinteniük, másrészt ha a déli területekre is el akarunk látogatni, akkor az északon történő belépés illegálisnak számít.

Látnivalók, nevezetességek Famagusta környékén

Ájiosz Jeórjiosz templom

A 15. században épült görög-ortodox székesegyház gótikus stílusával hívja fel magára turisták figyelmét.

Otelló-torony

A város kikötőjének védelmére a középkorban emelt citadella, amely hozzáépült a városfalhoz. Tetejéről nyílik a legszebb kilátás az óvárosra.

Városfal és kapu

A hatalmas kapu az 1565-ben a velenceiek által épített erőd részét képezte, amely a bástyáról kiválóan megtekinthető. A városfal méretei lenyűgözőek. 3500 méter hosszú, falvastagsága eléri a 7 métert, legnagyobb magassága pedig a 18 métert.

Varosha

1974-ig, a terület török megszállásáig Ciprus idegeforgalmi központja volt, ma kihalt szellemváros, mivel a negyed görög lakosságának el kellett menekülnie. Szögesdrót választja el Famagusta többi részétől, de kívülről is döbbenetes látványt nyújt a közelmúlt történelmének szomorú eseményei miatt.

Varosha, a ma kihalt szellemváros

A környék remek kirándulási lehetőségeket kínál. Külön említést érdemel a Karpaz-félsziget, melynek Dipkarpaz nevű településén a mai napig együtt élnek a görögök és törökök. A sajátos hangulat leginkább a görög kávézóban élhető át. A falu felső részén remek szállást kaphatunk.

Szállások Famagusta környékén

Palm Beach

Első osztályú szálloda közvetlenül a parton. Vízisportállomás, diszkó és nagy fürdőmedence is a szolgáltatás részét képezi.

Portofino

Minden igénnyel felszerelt, modern szálloda az újvárosban. A szobák hatalmasak, ráadásul mindegyikhez erkély is tartozik. A tetőtéri medencéből és étteremből belátni a középső városrészt.

Strandok Famagusta környékén

A Palm Beach szállodánál lévő strand is ingyen használható, de érdemesebb inkább a szalamiszi ásatások előtt húzódó, szintén ingyenes, hosszú, homokos strandot választani, ahol a vízi sportok gyakorlására is mód nyílik.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Famagusta környékén

Vásárlás

Famagustában szép számmal vannak szupermarketek, élelmiszerüzletek, de még bevásárlóközpont és piac is. Az ajándékboltokat elsősorban az óvárosban keressük, itt remek szuveníreket vásárolhatunk az otthon maradt ismerősöknek.

Éttermek

Cyprus House

Nagyon jó, tájjellegű konyha jellemzi ezt az éttermet, amelyet egy 1930-as évekből származó falusi házban rendeztek be. Szép kert, ókori oszlopfők és nem mellékesen remek ételek várnak majd ránk.

D&B

Az óváros modern étterme. Széles a választék pizzákból, steakekből, salátákból, de tészták és kebab is kapható.

Ginkgo

Elegáns és modern berendezésű étterem egy gyarmati időkből származó épületben, a székesegyház mellett. Olcsó, de finom ételek, kivételesen gazdag levesválaszték jellemzi.

Éjszakai élet

Az éjszakai élet az EU-nak köszönhetően élénk és kulturált lett a Lala Musztafa-mecsetnél kezdődő Palace Streeten, ahol esténként nagy tömegek keresik fel a trendi bulinegyedet. A régi vásárcsarnok is igényes társalgókat és bárokat kapott.

Kerínia és környéke

Keríniai-hegység mellett fekvő Kerínia, sokak szerint Ciprus legszebb városa

A Nicosiától mindössze 25 kilométerre lévő, a keskeny Keríniai-hegység mellett fekvő Keríniát sokak Ciprus legszebb városának tartják. Lakossága meghaladja a 30 ezret. Óvárosában történelmi nevezetességek tekinthetők meg, a városhoz közel pedig remek strandok várják a fürdőzni vágyókat.

Megközelítése

A város megközelítésére szintén igazak a Famagustánál leírtak, azaz a legcélszerűbb a déli országrész felől érkezni a településre.

Látnivalók, nevezetességek Kerínia környékén

Keríniai kastély

A kastély területén találjuk a Hajóroncsok Múzeumát, amely a Kr. e. 300 körül elsüllyedt és 1967-ben kiemelt legöregebb roncsot állítja ki, valamint ókori korsókból álló rakományát. Itt tekinthető meg az a lenyűgöző, sírok kincseit tartalmazó galéria is, amely neolitikus, bronzkori és hellén tárgyakat mutat be.

Díszítőművészeti Múzeum

Az oszmán kultúra bútorait, keleti vázákat és a város ősi metszeteit csodálhatjuk meg egy brit villában.

Vár

A kikötő arculatát alapvetően meghatározó építmény még a bizánci időkben épült. Falairól pazar kilátás nyílik Keríniára és a környező hegyekre.

Népművészeti Múzeum

Hagyományos eszközök, mint például az 1900-as évek mezőgazdasági használati tárgyai tekinthetők meg itt, olyan kellékek, amelyeket még egy generációval ezelőtt még használtak.

A környék kirándulási lehetőségei között elsősorban a Kerínia-hegységet és annak gyönyörű falvait kell említeni. Ezek közül kiemelkedik Beylerbeyi, ami Keríniától alig 5 kilométerre található. Romantikus romjai, jó étterme és igényes szállása kellemes időtöltést biztosít az ide látogatóknak.

Szállások Kerínia környékén

Nemcsak a város területén, hanem a kis falvakban és a Kerínia-hegység oldalában, a part mellett is, főleg nyugati irányban is találunk szállodákat.

Courtyard Inn

A városközponttól 2 kilométernyire lévő hotel. Az otthonos bárral is rendelkező éttermében ciprusi és európai ízek köszönnek vissza.

Dome

Nagy múltú szálloda még az 1930-as évekből. Belseje modernizált. Egy kis sziklaterasza a medencéjével együtt közvetlenül a tenger mellett van. Játékkaszinó és diszkó is tartozik hozzá.

Merit Crystal

Keríniától 15 kilométerre nyugatra fekszik ez az óriási, modern szálloda. Gyönyörű kilátás, úszómedencék, magánstrand és az északi terület egyik legjobb kaszinója teszi egy trópusi szigethez hasonlatossá.

King’s Court Hotel

A vidékies stílusú hotel citrom- és narancsültetvények között épült hotel 8 kilométerre működik Kerínia kikötőjétől. Nagy medence, bár és étterem tartozik hozzá, és a homokos strand is csak pár percnyire található.

Jasmine Court Hotel

Észak-Ciprus ötcsillagos szállodáinak egyike, amely a tengerpart mellett helyezkedik el. Kiváló panoráma, gyönyörű szobák és luxusétterem is növeli a hely színvonalát.

Strandok Kerínia környékén

Keríniában magában nincsenek strandok, hanem csak pár olyan hely, ahol be lehet menni a tengerbe valamelyik sziklás partról. A környező öblökben azonban kiváló strandok érhetőek el, ahová menetrend szerinti buszok is indulnak a városból.

Keríniai strand: Acapulco Beach

10 kilométerre keletre található az északi területek legnépszerűbb strandja, az Acapulco Beach. Hétvégéken nagy tömegre számítsunk. Éttermekben és vízi sportokban sem fogunk hiányt szenvedni.

Szintén kedvelt, de kevésbé zsúfolt a 12 kilométerre keletre lévő Lara Beach, amelyet sziklák öveznek és néhány bár és étterem egészít ki.

Az Onücüncü Milnek nevezett partszakasz eléggé elhagyatott, finom, homokos strandot rejt, amelyet füves dombok, fenyőfák és mészkőhegyek határolnak. Az egyik legjobb választás az északi strandok közül, ráadásul közel van Keríniához.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Kerínia környékén

Vásárlás

Többek között a turistáknak köszönhetően is a városban több bevásárlóközpont és szupermarket is működik. Ajándékboltok a történelmi nevezetességek környékén szép számmal vannak. A helyi piacra is érdemes kilátogatnunk, hol ne felejtsünk el alkudni sem.

Éttermek

Sez-i

A város szívében található ez az északon a legjobbak között számon tartott, tengeri ételeket kínáló étterem.

Mirabella

A nyaralás zárására kiválóan alkalmas ez a remek fogásokat kínáló, francia stílusú étterem. A város szélén működik.

Niazi’s

A helyiek és a turisták körében is népszerű hely nagyon híres a kebabjáról, sültjeiről és remek desszertjeiről, de borválasztéka is említésre méltó.

The Old Grapevine

Barátságos, brit stílusú, pubszerű hely, amely a közösségi élet egyik központja a városban. Ötletes étlap, korrekt árak és jó ételek jellemzik.

Éjszakai élet

A város éjszakai életét alapvetően meghatározza a tucatnyinál is több kaszinó, ahol nemcsak a szerencsénket tehetjük próbára, hanem látványos show-knak és más programoknak is részesei lehetünk. Diszkó több hotelben is található, az óváros pedig többhangulatos pubot is felvonultat, ezek egyike a Horseshoe Bar.

Szobák

A STANDARD szobák fürdő­káddal/zuhannyal, WC-vel, hajszárítóval, műholdas TV-vel, széffel, telefonnal, mini hűtőszekrénnyel, légkondícionálóval (szezonális), egy részük balkonnal vagy terasszal rendelk ezik, rálátással a kertre. A DELUXE szobák nagyobbak a standard szobáknál, a kertre vagy a medencére néznek, és balkonnal vagy terasszal rendelkeznek.

Sport

Tenisz, squash, fitness terem, asztalitenisz, biliárd várja a sport szerelmeseit. A Spa, az Aqua Center, a Beauty Szalon a lazítani és szépülni vágyóknak nyújt magas szintű szolgáltatásokat, az animációs programok kellemes szórakozást kínálnak, valamint egy internet kávézóba is betérhetnek a világháló lelkes szörfösei. (A szolgáltatások részben térítés ellenében, bővebb információ a helyszínen.)

Gyerek

Szeretnénk, ha a 4–12 éves gyermekek is kiválóan éreznék magukat nyaralásuk minden percében, ezért változatos programokat szervezünk számukra a hét 6 napján, német nyelven beszélő gyerek animátoraink közreműködésével. Az Maxi Tini Klub pedig a nyári szünet ideje alatt működik és elsősorban a 12-16 éves gyermekeket várja.

Segítünk beszerezni a fontos eszközöket, melyek kaució (kb. 10-20 €) ellenében kölcsönözhetőek: szúnyogháló, (cumis) üvegmelegítő, vízforraló, pelenkázó ágy, babakocsi, strand és vízi játékok, bili, WC ülőke.

Kérjük, ez irányú kérését időben jelezze az utazási irodában.

Éves időjárás

JanuárFebruátMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember
Maximum hőmérséklet (°C)
161820242730323330252218
Víz hőmérséklet (°C)
181719192125262728272420
Segíthetünk? Hívjon minket!

Kérjen segítséget irodánktól telefonon, vagy
INGYENESEN visszahívjuk, ha az ajánlatkérést kitölti!