Blau Marina Varadero

Blau Marina Varadero

6.0
  • Közvetlen tengerparti
  • Gyerek medence
  • Fűtött medence
  • Wifi
  • Wellness/Spa

Árak és időpontok

Válassza ki az utazás időpontját!

Az illetékes ár tartalmazza: Repülőjegy illetékkel, Szállást megadott ellátással, Transfert reptér és szálloda között + Kézi és Feladható poggyászt (ha a kalkulációban nincs külön árral feltüntetve)

Kalkuláció

Sajnos nincs megjeleníthető indulás a keresett feltételekkel! Kérjük módosítsa a szűrési feltételeket, vagy keresse fel irodánkat telefonon.
Összes szűrési feltétel törlése

Kérjük adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat!

{{room.index + 1}}. szoba
Törlés

Új szoba hozzáadása

Árkalkuláció
Megnevezés
Egységár
Mennyiség
Összeg
EUR

Személyes adatok megadása

Kérjük adja meg személyes adatait a foglalás véglegesítéséhez!

A mezők kitöltése HIBÁT tartalmaz! Kérjük nézze át az űrlapot és próbálja meg újra elküldeni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni, +36-tal kezdődik és még legalább 8-9 számjegy.
Kötelező kitölteni, helyes email cím formátummal.
Kérjük pipálja be, hogy elolvasta és egyetért az adatvédelmi nyilatkozattal
A foglalás befejezése után, maximum 15 percen belül rendszerünk e-mailt küld, amely megerősíti az oldalon leadott foglalási szándékát. Ha nem kapja meg ezt az e-mailt, kérjük azonnal vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-70-426-6662 telefonszámon, hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, szombaton 10-től 16 óráig valamint vasárnap és ünnepnapokon 11-től 15 óráig.

Blau Marina Varadero ismertető

A Blau Marina Varadero Resort All Inclusive egész évben nyitva tartó szabadtéri medencével és tengerre néző kilátással várja vendégeit Varadero településén. A kertre néző szállodában játszótér és bár áll rendelkezésre. A helyszíni magánparkoló díjmentesen használható.

Néhány szobában ülősarok is rendelkezésre áll. A szobák egy része terasszal vagy erkéllyel rendelkezik. A kikapcsolódásról TV gondoskodik.

A recepció a nap 24 órájában nyitva tart.

A szálláshelyen teniszezési lehetőség biztosított. Autóbérlésre szintén lehetőség nyílik. A legközelebbi repülőtér a 27 km-re lévő Juan Gualberto Gómez repülőtér.

A térképen megjelent szállás elhelyezésének a pontatlansága miatt felelőséget nem vállalunk. A térkép csak tájékoztatásra szolgál!

Kuba ismertető

Kuba a Karib-tenger legnagyobb szigete. Legtöbben a vidám zenéről, a sokak által kedvelt rumról és a világszínvonalú, kézzel sodort szivarokról, az érintetlen fehérhomokos tengerpartokról, a pálmafákról, a tikkasztó hőségről ismerik.

Kuba – kis mérete és nem túl nagy gazdasági jelentősége ellenére – a 20. század során többször a figyelem középpontjába került. 1958-ban Fidel Castro megdöntötte Fulgencio Batista diktátor uralmát, és kommunista-szocialista irányelveken alapuló berendezkedést hozott létre, ami a mai napig meghatározza az ország életét.

A szerény gazdasági eredmények azonban egyre inkább arra késztették az ország vezetését, hogy fokozatosan az országba csalogassa a turistákat. Mára már egyértelműen a turizmusból származik Kuba első számú bevétele, ezen azonban egyáltalán nem lepődnek meg az ide látogatók. Világhírű, fehérhomokos üdülőközpontja, az északon található Varadero húsz kilométeres partszakaszával az ország legkeresettebb célpontja. A városokat is ugyanilyen fontos megemlíteni, melyek közül magasan kiemelkedik a főváros. Havanna többek között gyarmati építészetével, felhőtlen hangulatával, rendkívül élénk utcai életével ejti ámulatba vendégeit.

Általános információk Kubáról

Kuba elhelyezkedése

Kuba a Karib-tenger északi részén fekvő szigete, amely Floridához közel található. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Mexikói-öböl, délről a Karib-tenger határolja. Délen a legközelebb a Kajmán-szigetek és Jamaica található, délkeleten Haiti, északkeleten a Bahama-szigetek, nyugatról pedig Mexikó.

Kuba lakossága

Kuba lakossága valamivel több, mint 11 millió fő. Közel 50%-ot tesz ki a mulattok, 36%-ot a fehérek, 11%-ot a fekete afrikaiak aránya, a maradék hányad jelentős része kínai származású.

Kuba fővárosa

Kuba fővárosa a 2,2 millió lakossal rendelkező Havanna, ami a sziget északi részén, a keleti partvidékhez közelebb található. Az ország legnépesebb városa, ahol számos látnivaló található, melyekről a későbbiekben lesz szó.

Pénznem, pénzváltás

Kubában kétféle valuta van, a kubai peso (CUP) és a konvertibilis peso (CUC). A turisták az utóbbit használják, ugyanis ez külföldi fizetőeszközre is átváltható. A konvertibilis pesót igyekezzünk teljes egészében elkölteni, ugyanis ezt a valutát Kubán kívül nem lehet beváltani. Külföldi valutával szinte sehol nem lehet fizetni, Varadero egyes helyein fogadják csak el az eurót. Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban váltsunk, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott.

Beszélt nyelvek Kubában

A hivatalos nyelv a spanyol, az angolt még továbbra is csak kevesen, csak a nagyobb szállodákban és utazási irodákban beszélik folyékonyan.

Elérhető külképviseletek Kubában

Kubai Magyar Nagykövetség elérhetőségei

Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Ideiglenes ügyvivő: Király Zsolt II. o. tanácsos
Telefon: (+53) 7833 3365, 7833 3346
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu
Honlap: havanna.mfa.gov.hu

Konzuli hivatal elérhetőségei

Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Konzul: Hanák Béla
Telefon:+ 53 7833 3365; + 53 7833 3346
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu
Honlap:havanna.mfa.gov.hu

Beutazási és tartózkodási feltételek

Minden turistának rendelkeznie kell útlevéllel, amely hat hónappal a beutazás tervezett vége után is érvényes, illetve vízummal, amelyet Kuba budapesti nagykövetsége állít ki. A budapesti nagykövetség tájékoztatása szerint azoknak az utazóknak, akik az Amerikai Egyesült Államok érintésével érkeznek az országba, ún. turistakártyát kell kiváltaniuk, amit az USA-ban működő utazási irodákban lehet beszerezni.

A beutazásnál a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiófrekvenciás kommunikációs eszközt, valamint internetjelek megosztására, továbbítására, illetve erősítésére alkalmas eszközt csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyével lehet bevinni. Szintén engedélyköteles a drón bevitele is.

A jelenleg hatályos vámszabályokkal kapcsolatban – többek között – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyújthat teljeskörű tájékoztatást.

Mikor utazzunk, és mit vigyünk magunkkal Kubába?

Kubában egész évben ragyogó napsütés várja a turistákat, érdemesebb azonban a télinek nevezett száraz évszakban, november és május között utazni, mivel ilyenkor nem annyira magas a levegő páratartalma. Az esős évszak a többi hónapra esik. Ilyenkor a hőség és a levegő páratartalma is sokszor nehezen viselhető el, illetve augusztus és október között hurrikánok is előfordulnak.

Mivel az országot intenzív napsütés jellemzi, ezért a napsugárzás elleni védekezésről ne feledkezzünk el. Napszemüveg, kalap, magas faktorszámú napvédő krém mindenképp legyen a csomagunkban. Kuba a kirándulóknak is kedvelt célpontja, ezért ha ilyen programokat is be szoktunk iktatni a nyaralásba, akkor a túracipő se maradjon otthon. Az időjárási körülmények miatt a könnyű, rövid ruházat legyen túlsúlyban az elvitt ruháknál, azonban bizonyos helyeken (pl. szórakozóhelyek, nagyobb szállodák) elegánsabb ruhadarabok viselete is elvárt lehet.

Kuba földrajzi jellemzői

Domborzat

Az ország felszíne tagolt, legnagyobb része sík terület, a hegyvidékek inkább az ország délkeleti részén találhatók. Itt található az ország legmagasabb pontjai is, az 1974 méter magas Pico Turquino csúcs is. Leghosszabb folyója a 343 kilométer hosszú Rio Cauto, ami nem hajózható.

Éghajlat, időjárás, vízhőmérsékletek

Kuba éghajlata trópusi, meleg és esős. Az átlaghőmérséklet egész évben 22-28 ℃ közötti. Az év legtöbb napján a napsütéses órák száma 7-8 óra körül van. Két évszak határolható el, az egyik a száraz, ami novembertől áprilisig tart, a másik az esős, amely májustól októberig. A száraz évszakot kevés csapadék, kevésbé nagy meleg és kisebb páratartalom jellemzi. Ezzel szemben az esős évszak forróbb, csapadékosabb, ami nem feltétlenül napokon át tartó esőzést, inkább csak gyakori záporokat, zivatarokat jelent.

Az egész éven át tartó meleg időjárásnak köszönhetően a vízhőmérsékletek is rendkívül kedvezőek, 24 ℃ alatti értékek ritkán fordulnak elő.

Közlekedés Kubában

Légi közlekedés – legfontosabb nemzetközi repülőterek

Kubába Magyarországról nem indul közvetlen járat, azonban számos átszállási lehetőség közül választhatunk.

A havannai José Martí nemzetközi repülőtér 20 kilométerre délre található Havanna belvárosától. Varaderótól 22 kilométerre nyugatra fekszik a Juan Gualberto Gómez repülőtér, de Santiago de Cuba, Camagüey, Cayo Coco és Holguín is elérhető nemzetközi charterjáratokkal.

Belföldi repülőjáratok

A repülés a leggyorsabb és legmegbízhatóbb közlekedési forma az országon belül. A jegyek nem túlságosan drágák, viszont nagyon gyorsan elfogynak, ezért ha belföldi járattal szeretnénk utazni Kubában, érdemes még itthon jegyet foglalni. A legtöbb járatot a nemzeti légitársaság, a Cubana üzemelteti. Havannából így elérhető többek között Cayo Largo, Camagüey, Holguín, Varadero, Santiago de Cuba és Baracoa is.

Buszok

A buszok a kubai szárazföldi tömegközlekedés meghatározó elemei, azonban a járatok száma nem minden esetben megfelelő. A városok közötti utazásra a Víazul társaság járatait érdemes választani, amelyek légkondicionálóval felszereltek, és a legtöbb fontosabb nagyváros, üdülőközpont elérhető velük Havannából.

Vonatok

A Havannai Főpályaudvarról (Estación Central) az ország minden részébe indulnak vonatok, de a menetrendben szokott lenni csúszás és a szerelvények, vasútvonalak műszaki állapota sem a legmegfelelőbb. A nagyobb városok között modernebb, légkondicionált és büfékocsikkal is ellátott járatok közlekednek.

Taxi

Az állami taxikban taxióra működik, a viteldíjat konvertibilis pesóban kell kifizetni. A drágább és komfortosabb fehér taxikat a Turistaxis üzemelteti, amelyek minden frekventáltabb üdülőhelyen megtalálhatók. A sárga és kék mintás taxik a panataxik, amelyek szintén taxiórával járnak, de olcsóbbak.

A magántaxik gyakran engedély nélkül, taxióra nélkül közlekednek, a viteldíjban előre kell megállapodni a sofőrrel. A taxi jelzéssel ellátott régi, amerikai típusú automobilok kötött útvonalon járnak és jellemzően csak kubaiakat szállítanak.

Biciklis taxik

A havannai cocotaxi sárga, háromkerekű kocsi, amelyet motor hajt. Szintén sok van belőlük, leginkább a városon belüli rövidebb utakra célszerű használni.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet

Magyarország és Kuba között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. A Kubába utazók kötelesek utasegészségügyi biztosítást kötni, aminek meglétét a belépéskor ellenőrizhetik. Előírt védőoltások nincsenek, ajánlott azonban a tífusz és a hepatitis-A elleni oltás. A kubai egészségügyi ellátás egyébként az egész világon jó hírnévnek örvend.

A víz bár klórozott, de a csapvíz általában nem fogyasztható, vegyünk inkább palackozott ásványvizeket. Emésztőszervi problémákba jellemzően ritkábban ütközünk, mivel a kubai ételek meglehetősen egyszerűek.

A napsütés itt percek alatt leégetheti a fehérbőrű embereket, ezért mindig használjunk magas faktorszámú napvédő krémet, illetve kalappal, napszemüveggel védekezzünk a hőség és a káros UV-B sugárzás ellen. A szúnyogokra is gondolni kell, ezért érdemes már itthonról magunkkal vinni szúnyogrisztót is.

A nagyobb szállodák saját orvosokat alkalmaznak, de a fontosabb nyaralóhelyeken nemzetközi kórházak is működnek.

Ügyeletes gyógyszertár minden városban van, a gyógyszerválaszték azonban sokszor kicsi. A nyaralóhelyeken jobban ellátott, de drágább patikák üzemelnek, ezért érdemes az állandóan szedett, illetve más alapvető gyógyszereket már itthonról magunkkal vinni.

Közbiztonság, segélyhívószámok

A kubai közbiztonság megfelelőnek, sőt a karibi térségen belül kifejezetten jónak számít, ugyanakkor Kuba esetén is érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az értékekre és az úti okmányokra fokozottan figyelni kell. Gondoskodjunk arról, hogy még itthon készítsük el okmányaink másolatát, amely elegendő a személyazonosság igazolására. A szállásról kimozdulva csak a legszükségesebb dolgokat vigyük magunkkal, lehetőség szerint csak kis mennyiségű készpénzt tartva magunknál. Meglehetősen sok szálloda biztosít széfet a turistáknak, ahol biztonságosan tárolhatjuk nagyobb értékeinket.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére mégis bűncselekmény áldozataivá válnánk, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott értéktárgyainkról. Akik az útlevelüket is elhagyják, azokkal szemben a kubai hatóságok személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket is alkalmazhatnak. Emiatt javasolt, hogy útlevelünk elvesztésekor először a magyar nagykövetséggel vegyük fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljunk a rendőrséghez.

Éjszakánként a városok utcái a szegénység miatt veszélyesebbnek tűnhetnek, mint valójában. Az egyetlen hely, ahol ajánlatos óvatosnak lenni, az Havanna óvárosának területe, azon belül is a Calle Obispo és a vonatállomástól délre fekvő utcák, ahol gyakrabban fordulhatnak elő tolvajok.

Segélyhívószámok

Rendőrség: 106

Mentő: 118

Tűzoltóság: 105

A kubai társadalomról röviden, általános viselkedési szabályok

A helyi társadalom életét alapvetően határozza meg a mai napig a szocialista diktatórikus politikai berendezkedés, valamint az USA részéről sokáig fennálló embargó egyaránt. Bár az évek óta egyre jobban fellendülő turizmus javított az itt élők életszínvonalán, a kubaiak még ma is nagyon alacsony jövedelemből kénytelenek megélni. Ennek ellenére mégsem érezzük azt, hogy itt a harmadik világban lennénk, elesetteket, hajléktalanokat csak rendkívül ritkán láthatunk az utcákon. A szegénység és a legkilátástalanabb gazdasági helyzet sem képes azonban a kubaiak rugalmasságát, türelmét és életörömét aláásni. A gazdaság elmaradottsága ellenére az átlagéletkor is az egyik legmagasabb a világon. A helyiek rendkívül vendégszeretők. A társas kapcsolataik nagyon fontosak számukra, emellett a zene, a tánc és a jókedv alapvetően határozza meg a hétköznapokat. Bár a forradalom már több évtizede történt, a lakosság valamennyi rétegében elevenen él annak tudata, hogy minden embert egyenlő jogok illetnek meg. Ez többek között az egymás iránti tisztelettudó magatartásban is megnyilvánul.

Ami az alapvető viselkedési szabályokat illeti, a következőkre érdemes mindenképp felhívni a figyelmet. A legfontosabb, hogy Kuba nem tipikusan latin-amerikai ország abból a szempontból, hogy a törvényeket mindenki – rendőr, hétköznapi állampolgár – szereti kijátszani. Kubában nem ez a helyzet, itt egy egész nép engedelmeskedik a szankcióktól való félelmében. A drogfogyasztást például szigorúan büntetik, és garantáltan börtönben találhatjuk magunkat, ha kábítószerfogyasztáson kapnak.

A politikai vitákat, az ország berendezkedésére vonatkozó negatív megjegyzéseket szintén érdemes elkerülni a saját érdekünkben.

A kubaiakat se hozzuk kellemetlen helyzetbe, hogy nyilvánosan dicsekszünk azzal, ha valamelyikükhöz bensőségesebb kapcsolat fűz. Ez ugyanis könnyen rendőrségi kihallgatással végződhet a kubai fél részéről.

Ne adjunk pénzt a gyerekeknek, ugyanis a kolduló, turistáktól pénzt elfogadó gyermekek szüleit büntetik! A gyerekeknek ugyan tilos koldulniuk, mégis sokan kéregetnek a turistáktól. Végül a monokinizést is kerüljük el lehetőség szerint. A helyiek megvetik és az erkölcsi romlás jelének tartják, a legnagyobb üdülőközpontokban azonban megtűrik, mivel ott rendszerint alig fordulnak meg kubaiak.

Ünnepek, események

A kulturális események terén a különböző fesztiválok vívtak ki maguknak nemzetközi elismerést. Jelentős a Havannában kétévente megrendezett Nemzetközi Gitárverseny és a nemzetközi Benny Moré Népzenei Fesztivál Cienfuegosban.

Ünnepnapok

Január 1. – a felszabadulás napja.

Május 1. – a munka ünnepe.

Július 26. – a nemzeti felkelés napja.

Október 10. – az első függetlenségi háború kezdetének napja.

Események

December/január

Feria Internacional de Artesania – nagyszabású havannai kézművesvásár, ahová a világ minden tájáról, leginkább Latin-Amerikából érkeznek kiállítók.

Február

Fiesta de las Toronjas – grapefruitszüret az Ifjúság szigetén, ahol a grapefruitból készült pálinka a fesztivál első számú itala.

Március

Benny Moré – zenei fesztivál Cienfuegos-ban, melynek időpontja márciuson belül mindig változik.

Április

Semana de la Cultura – kulturális hét Baracaóban, melynek egy gyermekfesztivál is része.

Május

Torneo Internacional de la Pesca de la Aguja „Ernest Hemingway” – horgászverseny a Marina Hemingway-en Havannában.

Július

Festival del Caribe – zenei együttesek és tánccsoportok fesztiválja Santiago de Cubában, amelynek csúcspontja a hó végi karnevál.

Július/augusztus

Havannai Karnevál – álarcosbálok, zenés utcai felvonulások, színes gyermekműsorok karneválja, amelyet a tengerparti sétányon felállított lelátókról is megtekinthetünk.

Október

Fiesta de la Cultura Iberoamericana – művészeti kiállítások Holguínban.

December

Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano – a latin-amerikai film nemzetközi fesztiválja Havannában.

Parrandas – karnevál jellegű felvonulások Remedios-ban.

Vásárlás Kubában

Ugyan a hétköznapi termékek terén Kubában a boltok nem túl széles választékkal rendelkeznek, szuvenírek terén kiváló lehetőségek közül válogathatunk. A világszerte ismert cikkek között a rum, a szivar vagy a zene a turisták által a legkedveltebb, illetve remek kézműves termékeket is vásárolhatunk. Egyre több a kifejezetten a turisták igényeire szabott bolhapiac is a központi helyeken. Természetesen végtelen mennyiségű tárgyon megtaláljuk Che Guevara arcképét, az iránta rajongók a bőség zavarával küzdhetnek majd ajándéktárgyak terén.

Alapvető árukat a szállodai és más külső, kisebb boltokban találunk. A megfelelően ellátott boltok közé tartoznak például a Tiendas Panamericanas üzletei, de ha a leglenyűgözőbb, legsokrétűbb áruházat akarjuk felkeresni, akkor látogassuk meg a Harris Bros. Company épületét.

Az üzletek jellemzően hétfőtől szombatig 10 és 19 óra között vannak nyitva, a turistaboltok naponta 9 és 21 óra között. Az éttermek többsége 22 órakor zár be.

Mit érdemes Kubában vásárolni?

Rum

A Kubában készült rum világszerte ismert kiváló minőségéről. A legjobb és legelterjedtebb fajta a Havana Club, ami minden szállodában és az összes ajándékboltban megvásárolható. A kubai koktélok alapanyaga a legalább hároméves, színtelen típus. Az aranybarna színű Gran Reserva éveken át, különlegesen preparált fahordókban érlelt, melyek közül általában az öt és hétéves fajtákat kínálják eladásra. Maga a gyár is felkereshető, ahol egy vezetett látogatáson és rumkóstoláson is részt vehetünk. A legelképesztőbb kínálattal az El Floridita és a havannai Casa del Ron rendelkezik. Itt több száz dolláros régiségek, speciálisan ízesített különlegességek is beszerezhetők.

Szivar

Köztudott, hogy a legjobb szivarok Kubában készülnek, melyekből állítólag még Kennedy elnök is nagy készletet halmozott fel a kereskedelmi embargó kezdete előtt. Az ország gyárai évente háromszázötvenmillió szivarnál is többet készítenek, amiből közel százmilliót exportálnak. A forradalom előtt több mint ezer kubai szivarmárka létezett, melyből mára nagyjából harminc maradt meg.

Több szivargyár is látogatható. Az itt kézzel készült szivaroknál a dolgozók különböző típusú leveleket gyúrnak a borítólevelek közé. A szivarok minőségellenőrzésen esnek át. Általános szabályként elmondható, hogy a nagyobb szivarok minősége jobb, a sötétebb színűek íze pedig édeskésebb. Mindenképpen száraz helyen tároljuk őket, lehetőleg erre szolgáló szivartároló dobozban.

Sokan árulnak lopott szivarokat az utcán, ahol könnyen belefuthatunk olcsó hamisítványokba. Az eredetinek tűnő dobozok sem jelentenek semmit önmagukban, az igaziakra ugyanis holografikus matricát szoktak helyezni. A hamisítványokat a hatóságok elkobozhatják. Bolti vásárláskor mindenképpen őrizzük meg a bizonylatokat, a kettő közül az egyiket a vámhatóság fogja kérni ellenőrzésre. A számla nélkül kivihető aktuális darabszámról a budapesti nagykövetségen, a szállodák recepcióján vagy az országba érkezéskor a repülőtéren érdeklődjünk.

Zene

A világhírű kubai zenéket illetően bőséges kínálat áll rendelkezésünkre. A legjobb hangminőséget az állami Egrem stúdiókban készített felvételek garantálják, amelyek az Artex boltokban és számos más helyen is beszerezhetők. A helyi hangszerek, például a maracas, a bongó vagy a claves szintén kiváló ajándékok lehetnek az otthon maradt rokonoknak, barátoknak.

Kézművestárgyak

Az egyszerűbb, olcsóbb, kézzel készült tárgyak között országszerte találhatók többek között utcai rajzok és festmények vagy apróbb szobrok. Számos terméket díszítenek Fidel Castro és Che Guevara fotói is.

Havanna óvárosában találjuk a legnagyobb és legszínesebb választékot ajándéktárgyakból. A Boutique Quitrín legjobb gyapjúváltozatokat kínálja például a guayaberának nevezett hagyományos, négyzsebes ingekből. A Tacón és az öböl közötti részen, a Székesegyház tértől keletre működik egy népszerű kézművespiac, amely szerdától szombatig van nyitva. Sok üzlet található a Calle Obispón is. Az egyik legjobb választás a Palacio de la Artesanía, ahol a szuvenírek bőséges tárháza található.

A szállásokról általában

Az, hogy Kuba a turizmust jelölte ki a gazdaság egyik húzóágazatának, jelentősen javította a szállások színvonalát is. Számos új vagy felújított szálloda várja a turistákat, ahol kül- és beltéri medencék, éttermek, ajándékboltok, illetve kényelmes, komfortos szobák szolgálják a vendégek pihenését. Vannak olyan kisebb és drágább hotelek, amelyek egyáltalán nem fogadnak külföldieket, ezt mindenképpen érdemes tudni.

A „casas particulares”-nek nevezett magánszállások nagyon olcsók és betekintést engednek a helyi lakosok életkörülményeibe. Arra kell figyelni, hogy lehetőleg engedéllyel rendelkező szálláson vegyünk ki szobát. Az engedély nélküli szállások tulajdonosaira nagyobb összegű pénzbírság kiszabása várhat, ha ilyen helyet választunk, azt diszkréten kell kezelnünk.

A szórakozási, kikapcsolódási lehetőségekről általában

Élő zenés előadások

A helyiek körében rendkívül népszerű az élő zene, de a kubai zene egyre nagyobb nemzetközi hírének köszönhetően ez a turistákra is igaz. Az biztos, hogy nem lesz nehéz élő zenés műsorra lelnünk az országban. Egyszerűbb zenekarokkal már a repülőtereken és éttermekben is találkozhatunk. Havanna vagy akár Trinidad utcáin járva gyakori az élő zenére mulató helyiek látványa.

A hagyományosnak számító kubai zenei stílusok (bolero, son, habanera, guaracha, guajira) mindegyike hallható az ország minden városában működő casa de la trovákban, amelyek általában a főtéren találhatók. Ezeket leginkább hétvégén és esténként érdemes felkeresni, mivel ezeken az előadásokon a helyiek és a turisták közös mulatozásából egy nagyon jó program kerekedhet.

Az akusztikus zene mellett a salsa is rendkívül népszerű Kubában. A rajongók rengeteg hely közül válogathatnak. A havannai salsa-csoportok többsége kiváló színvonalú és a belépők árai is a megfizethető kategóriába tartozik.

Diszkók

A helyi diszkókban nemcsak a latin, hanem az európai-amerikai könnyűzene is megtalálható. Kiemelkedő színvonalúak a havannai és varaderói szórakozóhelyek, amelyek közül több a szabad ég alatt, közvetlenül a tengerpart mellett üzemel, még jobb hangulatot biztosítva ezzel. Sok szálloda is rendelkezik saját diszkóval, de a helyi klubokat mindenképp érdemes kipróbálni.

Sportolási lehetőségek

A vízi sportok kedvelői Kubában nem fognak csalódni. Szinte minden üdülőhelyen van lehetőség vitorlázásra, búvárkodásra, szörfözésre és számos más tevékenységre, a szállodák többségében pedig biztosított az ezekhez szükséges eszközök bérlése. Érdemes kiemelni a búvárkodást, mivel a kubai partok közelében rengeteg hajóroncs található, de nagy korallzátonyok és a trópusi halak egyaránt vonzóak a búvárok körében. Aki csak most szeretne megismerkedni a merülés élményével, az többféle búváriskola szolgáltatási közül választhat.

Említést kell még tenni Kuba legnépszerűbb sportjáról, a baseballról is. Az ország csapatai a világ legjobbjai közé tartoznak és még akkor is érdemes ellátogatnunk egy meccsre, ha kevésbé vagyunk benne járatosak, mivel a stadionokban lévő hangulat mindenért kárpótol.

Strandok

Kuba strandok terén is igazi turistaparadicsom. A hosszan elterülő, fehérhomokos szakaszok rendkívül kedvező fürdőzési lehetőséget nyújtanak az ország két leginkább népszerű turistacélpontjának környékén, Varadero és Havanna partjainál. Egyes szállodák saját stranddal rendelkeznek, de természetesen vannak nem szállodákhoz tartozó, bárki által látogatható strandok is.

Gasztronómia, étkezés Kubában

Kubában az úgynevezett kreol konyha honosodott meg, ami a spanyol és az afrikai kulináris hagyományokon alapul. Eltérést mutatnak az itteni szokások viszont abban, hogy a spanyol ajkú országokban megszokott nyugodt déli étkezések itt nem jellemzőek.

Hol együnk?

A forgalmasabb üdülőhelyek szállodái széles ételkínálattal várják a turistákat, de érdemes kitérni a szállodákon kívüli éttermek szolgáltatásaira is.

Az állami tulajdonú éttermek két csoportra oszthatók. A turisták számára kialakított típusúak jellemzően többféle fogást kínálnak és a minőség is rendszerint jónak számít, ennek megfelelően az árak is magasabbak. Ezeken a helyeken konvertibilis pesóval fizethetünk. A helyiek számára fenntartott éttermek ezzel szemben szerényebb választékot és minőséget biztosítanak és gyakori a hosszú várakozás is, viszont az árak jóval alacsonyabbak. Ha ilyen éttermet választunk, számoljunk azzal, hogy az étlapon csak néhány fogás közül válogathatunk.

Meg kell még említeni a paladarnak nevezett, magánotthonokban működő éttermeket is, amelyek üzemeltetése a ’90-es évek közepéig illegálisnak számított. Itt konvertibilis pesóval tudunk fizetni. A paladarok előnyei között említhető, hogy itt valóban autentikus kubai ízekkel találkozhatunk kedvező árakon, egyúttal a helyiek életkörülményeibe is testközelből nyerhetünk bepillantást. Ráadásul a legtöbb helyen az adagok is nagyobbak az állami éttermekben megszokottnál.

Mit együnk?

A forgalmas üdülőhelyek nagyobb szállodái élvezetes étkezést biztosítanak. A bőséges reggeli során sajtokból, húsokból, péksüteményekből válogathatunk, melyeket kiegészítenek bizonyos tojásból készült ételek, valamint friss gyümölcsök, zöldségek.

A szállodai éttermek, grillpultok menüje inkább a nemzetközi konyhát követi, helyi specialitások kevésbé találhatók az étlapokon. A választék rendkívül széles, számtalan hal, hús, különböző tésztafélék, rengeteg salátaféle és sok desszert közül válogathatunk.

A szállodákon kívüli éttermekben a kubai kreol konyha ételei dominálnak, melyek fő alapanyaga a rizs és a bab. A népszerű fogások közé tartozik a veteménybabos rizs és a fekete babos rizs, ez utóbbi főleg Kuba keleti felén elterjedt. A húsételek közöl a csirke és a sertés a meghatározó alapanyag, melyeket jellemzően sütve fogyasztanak. A halételek jellemzően grillezve készülnek. Több helyen kapni homárt is, ára azonban meglehetősen magasnak mondható. A köretek legtöbbször különböző zöldségekből készülnek, de a sült banán is gyakori kísérő a főfogások mellé. A desszertek közül a guavakrémes sajtot és az országszerte kapható Coppelia fagylaltot kell kiemelni.

Mit igyunk?

A kubaiak nemzeti itala egyértelműen a rum, ami a cukornád nedvéből és melaszból, vagyis a cukorgyártás során keletkezett melléktermékből készül. Az 5-7 éves, sötétebb színű rumot tisztán, jéggel fogyasztják. Ezzel szemben az 1-3 éves fehér rum a koktélokba kerül, például a Hemingway által is itt fogyasztott mojitóba. A koktélok természetesen rendkívül széles választékban érhetők el, az itallapok meghatározó elemei.

A kubai sörmárkák, például a Mayabe, a Tínima vagy a Cristal jó minőségűek, a borok viszont nem tartoznak a legjobb minőségű alkoholos italok közé Kubában. Az üdítők közül jó választás lehet az édes guarapo, ami sűrű cukornádszirup és általában a szemünk láttára sajtolják. A másik helyi kedvenc a granizado, ami különböző ízesítésű jeges vízből készül.

Nemzeti ételek

Ajiaco bayames – Bayamo városából származó, disznóhúsból készült egytálétel, ami tartalmaz kukoricagombócokat és zöldbanánt is, római köménnyel, paradicsommal, hagymával, fokhagymával és csilivel fűszerezve.

Arroz congri – babos rizs szalonnával és fokhagymával tálalva.

Arroz con pescado airon – rizs rumban áztatott hallal, szegfűszeggel és borssal fűszerezve.

Carne asada – rendszerint fokhagymával, hagymával, paradicsommal, oreganóval, babérlevéllel fűszerezett párolt hús.

Patas y panza guisado con arroz blanco – sertésláb- és has szegfűborssal, sóval, paradicsommal és fokhagymával vízben főzve, fehér rizzsel tálalva.

Pollo frito a la criolla – szegfűborsos, narancsos, fokhagymás, hagymás pácban áztatott, majd lisztes panírban kisütött csirkefalatok.

Ropa vieja – babérlevéllel és szegfűborssal fűszerezett vízben főzött, kis darabokra tépett marhahús, amit pikáns szósszal és fehér rizzsel tálalnak.

Kuba főbb turisztikai célpontjai, legnépszerűbb üdülőhelyei

Havanna és környéke

Havanna varázsa időtlennek bizonyul, ma is lenyűgözi az ide látogatókat. Legnépszerűbb részén, az óvárosban – amelyet az UNESCO 1982-ben felvett a kulturális világörökség listájára – koloniál típusú paloták és barokk templomok között élettel teli közösségi terek találhatók. A néhol omladozó épületek közül is vidámság, jókedv és öröm árad. Havanna több mint 700 négyzetkilométeren terül el, területe pedig kerületkere van felosztva. Ezek közül a legérdekesebbnek az óvároson kívül Centro Habana, azaz a városközpont, Vedado és Miramar számít. Utóbbi kettő újabb építésű lakó- és bevásárlónegyed.

Havanna megközelítése

A főváros megközelítése közvetlen repülőjárattal Budapestről nem lehetséges, számos európai városból azonban elérhető a José Martí repülőtér, amely Havanna belvárosától 20 kilométerre délre található.

Látnivalók, nevezetességek, kirándulások Havanna környékén

Callejón de Hamel

Már önmagában az óvárosi kis utcában látható falfestmények, a sarki kis kávézó és a kegytárgyakkal teli ajándékbolt miatt megéri ide ellátogatni, de a hely fő látványossága a vasárnapi napokon tartott, rendszerint déli kezdésű utcai ünnepély. A helyiek egy része dobol és más hangszereken játszik, a többiek pedig a nyílt utcán táncolnak önfeledtül.

Calle Obispo

Kedvelt sétálóutca, ahol rengeteg kávézó, étterem és üzlet található. A Parque Centraltól a Plaza de Armasig szeli át az óvárost. Havanna Wallstreetjének is nevezik, mivel egykor az üzleti világ főutcája volt, itt székelt például a Nemzeti Bank is. Ne mulasszuk el megtekinteni a rendkívül impozáns látványt nyújtó, eredeti állapotának megfelelően helyreállított Taquechel patikát sem!

Complejo el Morro-Cabana

Az 1500-as, majd az 1700-as években épült látványos erődítményrendszer, amelyben többek között egy fegyvermúzeum, egy kávézó és néhány emléktárgybolt is helyet kapott, de itt volt egykor Che Guevara parancsnoksága is. A komplexum egyik hagyományos eseménye az esténkénti ágyúlövés, ami szintén megtekinthető.

Museo de la Revolución

Az ország forradalmi múzeumai közül ez adja a legátfogóbb, legrészletesebb képet a forradalmi eseményekről, amely az egykori elnöki palotában kapott helyet. Megtekinthető Che Guevara és Camilo Cienfuegos életnagyságú mása. A palota legszebb része a 11x30 méteres Tükörterem. A múzeum parkjában egy jacht is található, amivel a felkelők partra szálltak 1956-ban.

Plaza de la Catedral

Havanna számos tere közül ez a legszebb, történelmi jelentőségű tér, melynek meghatározó eleme a barokk, kagylós mészkő homlokzatú székesegyház. A templom építését még a jezsuiták kezdték meg még 1748-ban, végül a gyarmati spanyol kormány fejezte 1789-ben. A székesegyházzal szemben Bayona grófjának egykori palotája található, amiben egy múzeumi gyűjtemény is helyett kapott. A szép árkádok által díszített épület a találkozóhelyként is kedvelt El Patio étteremmel egészül ki, ahol ízletes kreol ételek várják a turistákat.

Városfal/Museo Casa Natal de José Martí

A városfal legnagyobb maradványa az 192-ben épült Főpályaudvar mellett húzódik. A pályaudvarral szemben találjuk José Martí szülőházát, ahol egy múzeum mutatja be az egykori szabadságharcos és költő életét.

Cementerio Colón

Teljesen egyedi, magával ragadó hangulattal bíró temető, ahol különleges szoboralkotások teszik lenyűgözővé a látványt. A 800 ezer sír között található például Che Guevara híres fényképésze, Alberto Gutierrez emlékhelye is.

Centro de Estudios Che Guevara

Che Guevara kutatóközpont és egyben emlékhely is, vele szemben pedig az egykori szabadságharcos lakóháza található.

Museo Ron Havana Club

Ezt a rumgyártást bemutató múzeumot sokan keresik fel, mivel rendkívül szemléletesen és részletesen, eredeti szerszámok, szerkezetek és tartályok segítségével mutatja be a kubaiak nemzeti italának valamennyi lépését. A múzeumnak része egy ajándékbolt is, valamint egy legendás bár, a híres Sloopy Joe élethű mása is.

Museo Compay Segundo

A világszerte népszerű Buena Vista Social Club sztárzenészének és a zenekar életének hétköznapjait bemutató kiállítás rengeteg fényképpel és egyéb dokumentummal.

Museo Hemingway

A Hemingway életét bemutató múzeum épülete Havanna szélén található, az óvárostól mintegy 20 percnyi autóútra. Sokféle könyv, fényképek, bútorok, vadásztrófeák és más magánjellegű emléktárgy tekinthető itt meg. Az egykori birtokot és a hozzá tartozó házat az író még 1940-ben vásárolta meg.

Marina Hemingway

Kuba legnagyobb jachtkikötője szállodákkal, éttermekkel és üzletekkel tele. A vitorlázók kedvelt gyülekezőhelye, de a búvárok, sznorkelezők is általában innen indulnak a környező vizeket felfedező túráikra.

Ciénaga de Zapata

Ha kirándulni támad kedvünk, mindenképp érdemes ellátogatni az ország legnagyobb zöldfelületét magának tudó területére. Ennek a vidéknek a kapuja La Boca a Laguna del Tesorónál. Itt lehetőség van meglátogatni egy krokodilfarmot is, ahol még az álltaok húsából készült ételeket is kóstolhatunk. La Bocából sok csónakkirándulás is indul, melyek fő célpontja a Guamá nevű indián falu. A délebbre lévő területeken találjuk a kedvelt Playa Girón és a kristálytiszta vizű Caleta Buena partszakaszait.

Cayo Largo

A mindössze 38 négyzetkilométernyi sziget kedvelt kirándulóhely, leginkább nagyszerű partjai miatt, melyek közül meg kell említeni a hófehér homokú Playa Sirenát. A szigetről indulnak továbbá hajók a környező még kisebb, de anál szebb szigetekre, például a pálmastrandos Cayo Avalos-ra, a sznorkelezők kedvelt helyének számító Cayo Ricóra és a sokféle tengeri madár élőhelyéül szolgáló Cayo Pájaróra is.

Szállások Havanna környékén

Ambos Mundos

Az 1920-ban nyílt szállodának 511-es szobájában írta Hemingway az Akiért a harang szól nagy részét. Az épület az óváros központjában, festői környezetben található, néhány évvel ezelőtt újították fel. A földszinti bárban zongoraszó mellett iszogathatunk, a tetőről pedig remek panoráma nyílik a városra.

La Casa del Científico

Nagyszerű, ugyanakkor olcsó szálloda, amely eredeti formájában megmaradt koloniál stílusú épületben működik. Márványból készült lépcsője, látványos étkezője és előcsarnoka lenyűgözi a vendégeit, ráadásul az erkélyről kiváló kilátás nyílik az erkélyre.

Hotel Florida

Az először 1885-ben megnyitott szálloda egy idő után bezárt és csak 1999-ben nyílt meg újra. Megfizethető luxust kínál a vendégeinek, káprázatos termei és gyönyörű udvara rendkívül elegánssá teszik. Zenés bárral és étteremmel rendelkezik, sok szobája erkéllyel ellátott.

Hotel Mercure Sevilla

A közelmúltban felújított, spanyol-marokkói stílusú épületben az óváros egyik legjobb szállodája található. Impozáns előcsarnokára minden vendég rácsodálkozik, de a tetőn lévő étterem is kedvelt az itt megszállók körében. Igényes, ízléses szobákat alakítottak ki, de medence és edzőterem is rendelkezésre áll. A szállodának egykor Al Capone is vendége volt.

Hotel Nacional de Cuba

Új Havanna egyik legismertebb épülete, amely a Malecón mellett helyezkedik el. A tágas szobák többsége a tengerre néz. Úszómedence is tartozik a hotelhez, esténként pedig zenés műsorokkal szórakoztatják a vendégeket. A szállodában olyan illusztris vendégek is megszálltak mint Churchill, Frank Sinatra vagy Marlon Brando.

Casa Federico

A casas particulares-nek nevezett magánszállások egyike a Malecónhoz közel, ahol tágas szobák találhatók. Reggelit és vacsorát is lehet kérni, a személyzet pedig rendkívül barátságos és segítőkész.

Mercedes González

Szintén egy magánszállás, ami kellemes környezetben, a parkhoz közel található. Két tágas termét trópusi növények díszítik. A szobák légkondicionáltak, melykehez fürdőszoba, tévé és hűtőszekrény is tartozik. A személyzet nagyon készséges és angolul is beszél.

Strandok Havanna környékén

Közigazgatási szempontból nagyrészt még Havannához tartozik a várostól körülbelül 20 kilométerre keletre lévő rendkívül hosszú, fehérhomokos partszakasz, amit Playa del Estének hívnak. Számos kiváló strand található itt, melyek közül az első a keskeny, a városhoz legközelebbi Playa Bacuranao. A Malecónról az alagúton keresztül a Via Blancán át érhető el közel negyed óra alatt. A helyiek kedvelt pihenőhelyének számít. A legszélesebb strand a sorban következő Playa Santa Maria, amely ma már kis turistaközponttá nőtte ki magát. A hétköznapok során még nincs nagy tömeg, de hétvégéken megtelik a part. Félúton Matanzas felé, még az ország legmagasabb hídja, a Valle Yumurí felett átívelő, 112 méter magas Puente Bacunayagua előtt fekszik a Playa Jibacoa, ahol egy all-inclusive szálloda is található.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Havanna környékén

Vásárlás

Ha vásárolni szeretnénk, akkor a érdemes Havanna Vedado és Miramar városrészeit választani, amelyek kifejezetten bevásárlónegyedeknek számítanak. Ajándéktárgyak terén az alábbi üzleteket érdemes felkeresni.

Galería Manos

Akik igényes emléktárgyakra vágynak, azok itt jó helyen járnak, itt ugyanis a kubai iparművészek legszebb kézműves termékei vásárolhatók meg.

Real Fabrica de Tabacos Partagás

A régi hagyományokat a leginkább őrző szivargyárak egyike a Partagás, ami 1845 óta működik. Az ország legnagyobb exportra termelő üzeme és egyben egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága is. A gyár egy látogatás során meg is tekinthető, ráadásul egy ajándékbolt is tartozik hozzá, ahol kedvünkre vásárolhatunk a legjobb kubai szivarok közül. Ráadásul a frissen vásárolt szivarokat az erre szolgáló térben ki is próbálhatjuk.

Qiutrín

Népszerű ruhaüzlet, ahol többek között divatos fehér pamutdarabok is megvehetők, melyek erőteljesen magukon viselik a kubai folklór jegyeit.

Museo del Chocolate

A csokoládéimádók paradicsoma ez a múzeum, ahol a sok édesség között kiváló pralinék is készülnek, ráadásul a látogatók és a vevők szeme előtt. Egy vitrinben régi kakaóscsészéket is kiállítottak, de megtekinthetjük a csokoládékészítéshez használatos egykori eszközöket is.

Éttermek

Castillo de Farnés

Ízletes, kedvező árú ételek várják a vendégeket, a pincérek pedig készségesen megmutatják, hogy melyik asztalnál evett hármasban Fidel Castro, az öccse, Raúl és Che Guevara 1959. január 9-én.

Los Nardos

Művészek és értelmiségiek kedvelt helye ez az étterem, ahol nemcsak a nagy adagok, hanem a kedvező árak is vonzzák a vendégeket.

La Zaragozana

Havanna legrégebbi, 1830-ban alapított étterme, ahol a marhafelsált is sokan rendelik, de a ház specialitása egyértelműen a paella zaragozana.

La Guarida

Havanna leghíresebb paladarja. Hangulatos hely, ahol nagyon nehéz lesz szabad helyet találnunk, de ha sikerül bejutnunk, kiváló gasztronómiai élményben lesz részünk. Különleges és ízletes fogásokat szolgálnak fel, minden nap ebéd- és vacsoraidőben van nyitva.

La Paella

Ezt a barátságos környezetben elhelyezkedő, szolid árakkal rendelkező helyet sokan Havanna legjobb spanyol éttermének tartják, ahol a paella legkülönfélébb változatait szervírozzák.

El Aljibe

A főváros egyik legjobb étterme, ami egy nádtetős épületben található és nagy terasz is tartozik hozzá. Elsőrangú kreol konyhát működtetnek, a hely specialitása a citromos csirketál, amihez salátát, sült krumplit, rizst és babot szolgálnak fel. Külföldi diplomaták és üzletemberek is előszeretettel keresik fel.

El Tocororo

Exkluzív étterem, ami a fontos emberek kedvelt találkozó helye is. Az étterem erősségei között a tenger gyümölcseit kell elsők között megemlíteni. A sushi rajongói külön teremben fogyaszthatják kedvenc csemegéjüket.

Éjszakai élet

Az éjszakai életre biztosan nem lesz panaszunk Havannában, hiszen a programkínálat rendkívül gazdag és változatos a szállodák szórakozóhelyein kívül is. Sokszor a legnagyobb bulik a helyiek által gyakran a nyílt utcán kezdeményezett élő zenére való táncolásból alakulnak ki, melybe a turisták is előszeretettel kapcsolódnak be. Nem csak a diszkók szerelmesei találják meg itt a számításukat, mivel Kubában gyakoriak az olyan klubok és szórakozóhelyek, ahol élő zenés esti műsorok vannak, amit sok helyen táncbemutató show is kiegészít. Az éjszaka megalapozására kiváló helyszínek a bárok, ahol kora este kezd élénkülni az élet. A fentieket figyelembe véve az alábbi helyszínek a legkedveltebbek a helyiek és a turisták körében egyaránt.

El Floridita

A daiquirí koktél szülőhelye, Hemingway kedvenc törzsklubja, amiről a szórakozóhely egy bronzszoborral emlékezik meg az író kedvenc asztalánál.

Cabaret Tropicana

Világhírű táncrevüben lehet részünk ebben 1939-ben megnyíló helyben. Már a helyiség mérete is lenyűgöző. A nyitott arénában több tucat főből álló zenekarok és kétszáznál is több táncos szórakoztatja a nézőket.

Macumba/Complejo Turístico la Giraldilla

Egy elegáns birtok úszómedencéje melletti szabadtéri diszkó. A változatos zenei kínálat mellett ínyencbüfé is található a helyen.

Café Paris

Általában teltházas, hangulatos, faburkolatú sarki lokál, ahol szinte minden este élő zene szórakoztatja a látogatókat.

Casa de la Música

Az Egrem zenei stúdiók székházában lévő koncerthelyszín, ahol a helyi együttesek varázsolnak fergeteges hangulatot. Az épületben lemezbolt is található, a kubai zene rajongói zavarba ejtően széles választékból vásárolhatnak az általuk kedvelt előadók közül.

Café Cantante

Népszerű szórakozóhely, pincebár a Nemzeti Színház közelében, ahol a legjobb salsa együttesek gondoskodnak a latinos hangulatról.

Varadero és környéke

Varadero a külföldi turisták igazi mennyországa. Mivel az országnak ennek a része kifejezetten a turistákra specializálódott, itt kevésbé élhetjük át a hétköznapi Kuba nyújtotta élményeket és hangulatot és különösebb nevezetességek sincsenek itt, de szinte karnyújtásnyira van innen a főváros, ahová bármikor tudunk kirándulást szervezni.

Az egykori sólepárló faluból mára nem sok maradt. Varadero átalakítását a kormány a valutaéhségre adott válaszként kezdte el. Az első milliomosok az 1920-as évek elején érkeztek ide, akik pompás villákat építtettek. A leghíresebb közülük Alfred Irenée Dupont, aki csaknem a teljes félszigetet felvásárolta. Fényűző nyaralója ma már exkluzív szállodaként üzemel. A turizmus érdemben a második világháborút követően, a nagyobb kaszinók és a nemzetközi szállodaláncok idetelepülésével lendült fel.

A hely legnagyobb vonzereje egyértelműen a húsz kilométer hosszú, megszakítás nélküli, fehér homokú tengerpart, melynek tiszta, sekély vizei káprázatos látványt nyújtanak. Itt külön strandokról nem is igazán lehet beszélni, Varadero partjai ugyanis egy egybefüggő, fürdőzésre alkalmas partszakaszt alkotnak. Rengeteg kényelmes szálloda található a partok mellett a bárok, éttermek és szórakozóhelyek szomszédságában, legtöbbjük a nemzetközi láncok tagja. A tengerpart itt azért is egyedi, mert Kuba más részeivel ellentétben itt elfogadott a monokinizés is. Ha ki szeretnénk mozdulni a partról és a szállodából, szervezett kirándulásokra fizethetünk be, amelyek a sziget minden fontosabb részébe elvisznek minket.

Maga Varadero egyébként egy hosszúkás, vékony homoksávon terül el, amelyet mindkét oldalról a tenger határol, a szárazföldről pedig egy hídon át közelíthető meg. A Calle 25. és 54. között él a helyiek nagy része fából épült bungalókban, az utakon pedig ősrégi Cadillec-ek jönnek velünk szembe. Az élet a Calle 54. és 64. között a legélénkebb, ahol bevásárlóközpont, éttermek, szórakozóhelyek, bárok és gyönyörű, pálmafákkal szegélyezett part várja a turistákat. Néhány kilométerrel keletebbre találjuk az újabb építésű szállodákat és a hozzájuk kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat.

Varadero megközelítése

Varadero megközelítése a Juan Gualberto Gómez repülőtérről a legegyszerűbb. Az üdülőhely közel van Havannához, ezért onnan autóval vagy tömegközlekedéssel is gyorsan eljuthatunk a félszigetre.

Látnivalók, nevezetességek, kirándulások Varadero környékén

Museo Municipal

Kis városi múzeum, ami az 1921-ben épült Casa Villa Abreu-ban működik. Már az épület miatt is érdemes ellátogatnunk az intézménybe, ahol szép bútorokon és üvegtárgyakon kívül érdekes természettörténeti gyűjtemény is megtekinthető.

Parque Josone

Népszerű pihenőhely és üdülőpark, ahol egy mesterséges tó, botanikus ritkaságok, éttermek és szabadtéri bárok is találhatók.

Reserva Ecólogica Varadero

A Varadero zöld tüdejének is nevezett, több mint 450 hektáron elhelyezkedő terület a szállodák kertjei között, a Hicacos-félsziget keleti részén. A park része az Ambrosia-barlang, amiben még a Kolumbusz előtti időkből származó barlangrajzokat is megtekinthetünk. A közelben óriáskaktuszok is élnek, az ide vezető sétautakról a Látogatóközpontban érdeklődhetünk.

Discover Tour

Népszerű utazási iroda, ami egynapos túrákat szervez a sziget belsejébe dzsippel, lóháton vagy hajóval. A program változatos képet mutat, szerepel benne barlanglátogatás, egy cukornádültetvény megtekintése, illetve egy érdekes hajótúra.

Delfinario

A delfin-show-k rajongói színvonalas műsorokat tekinthetnek itt meg, amiben idomított delfinek mutatják be ugrótudományukat.

Marina Gaviota

Az itt lévő kikötőben bérelhetünk hajókat, vitorlásokat, de innen indul a dzsungeltúra is a szemben lévő sziget mangroveerdőkkel átszőtt élővilágába.

Cárdenas

A biciklik városának nevezett település Varaderótól húsz kilométerre délkeletre található, ahol még bicikliemlékművet is emeltek a város határában. Itt tekinthető meg a sziget első Kolumbusz-emlékműve, de az Oscar María de Rojas Múzeum is érdekes látnivalókat kínál.

Szállások Varadero környékén

Varadero meglehetősen egyedi hely szállások szempontjából is, itt ugyanis túlnyomórészt all-inclusive szállodákban foglalhatunk szobát magunknak. A leginkább exkluzívak a félsziget keleti részén találhatók.

Brisas del Caribe

All-inclusive szálloda egy nyugodt, sziklaszirt által határolt partszakaszon. A létesítmény elsősorban a fiatalok körében örvend nagy népszerűségnek.

Meliá las Américas

Ötcsillagos szálloda, amely minden szempontból megfelel a nemzetközi igényeknek és elvárásoknak. Kiváló minőségű golfpálya és saját tengerpart szolgálja a háromszáz szobát meghaladó hotel vendégeinek kényelmét.

Meliá Varadero

A Plaza Las Americas melletti bevásárlóközpont közvetlen közelében lévő hatalmas üdülőkomplexum, ami szórakozási lehetőségek (üzletek, éttermek, diszkók) gazdag választékát biztosítja a turistáknak. Közvetlen lejutási lehetőség is van innen a tengerpartra.

Mercure Coralia Cuatro Palmas

Hangulatos tengerparti üdülő, ahol számos bungaló és koloniál stílusú villa is a vendégek rendelkezésére áll. Elsősorban a belvárosi típusú környezet iránt rajongók és az éjszakai élet kedvelőinek ajánlott.

Mansion Xanadú

Márvány fürdőszobák szecessziós és art deco szerelvényekkel. Az árban benne van a reggeli ára, de a létesítmény golfpályájának használati díja is.

Club Puntarena

Laza, a formaságokat nélkülöző, fiatalos szálloda, ami a félsziget nyugati végének strandján található.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Varadero környékén

Vásárlás

Bevásárlóközpontok

A Coppelia jégpalota alsó szintjén alakították ki a Centro Comercial Hicacos bevásárlóközpontot, ahol az Infotour iroda is megtalálható. A nagyobb választék azonban egyértelműen a Plaza Américas-ban van, többféle üzlettel és márkabolttal.

Emléktárgypiacok

Rengeteg ajándéktárgy, többek között szalmakalapok, különböző ruhafélék, bizsuk és sok minden más vásárolható az Avenida Primera öt piacán.

Taller de Cerámicas Artistas

A helyi kézművesek, keramikusok műhelyeként szolgáló galéria, ahol vásárlásra is lehetőségünk van. Közvetlen szomszédságában működik a nippek és műtárgyak gazdag választékát kínáló Galería de Arte is.

Éttermek

El Aljibe

Havanna egyik legjobb éttermének varaderói megfelelője a jól megszokott minőségi ételekkel.

Las Américas/Bar Mirador

Finoman ízléses ínyencétterem, a félsziget egyik legjobbja, a Mirador bárból pedig remek körpanoráma nyílik a környékre.

La Barbacoa

Egy régi villában található grillétterem, ahol helyi zenészek játszanak kubai dalokat. A hely különösen erős a marhából, halakból és csirkéből készült ételek terén.

Bodegón Criollo

A legízletesebb kreol konyhát üzemeltető étterem. Mindenképp ki kell próbálnunk a hely két specialitását. Az egyik a potaje de frijoles negros, ami fekete babból, szalonnával, chorizo- és krumplidarabkákkal, fokhagymával, paradicsommal és hagymával készülő egytálétel, amelyet oreganóval, köménnyel és sóval fűszereznek. A másik pedig az arroz congrí, ami rizs babbal, fokhagymával és szalonnával.

Ranchón Mediterráneo Cielo Mar

A strandok egyik legszebb helye, ahonnan nagyon szép a rálátás a tengerre. Nagy adagot kapunk a nagyon finom halételekből vagy garnélarákból is.

Éjszakai élet

Bar Café Benny Moré

Kicsi és hangulatos találkahely, kissé távolabb a nyüzsgő helyektől.

Cabarets

Igazán minőségi táncrevüt láthatunk a Varadero Internacional szállóban. A zenés-táncos műsor előtt vacsora rendelésére is lehetőségünk van.

Cueva del Pirata

A Varaderótól alig tíz kilométerre lévő helyen este tíztől hajnalig látványos afrokubai és kalóz elemeket tartalmazó műsorral, majd ezt követően diszkóval szórakoztatják a vendégeket.

Mambo Club

A Grand Hoteltől nem messze található létesítmény, ahol kubai zenészek játsszák többek között az 1950-es évek slágereit is.

Palacio de la Rumba

Az ország legnagyobb diszkója, ahol sokféle zenei stílust vonultatnak fel. Népszerű, fiatalos hely, hétvégente salsazenekarok is fellépnek.

Szobák

A STANDARD szobák fürdő­káddal/zuhannyal, WC-vel, hajszárítóval, műholdas TV-vel, széffel, telefonnal, mini hűtőszekrénnyel, légkondícionálóval (szezonális), egy részük balkonnal vagy terasszal rendelk ezik, rálátással a kertre. A DELUXE szobák nagyobbak a standard szobáknál, a kertre vagy a medencére néznek, és balkonnal vagy terasszal rendelkeznek.

Sport

Tenisz, squash, fitness terem, asztalitenisz, biliárd várja a sport szerelmeseit. A Spa, az Aqua Center, a Beauty Szalon a lazítani és szépülni vágyóknak nyújt magas szintű szolgáltatásokat, az animációs programok kellemes szórakozást kínálnak, valamint egy internet kávézóba is betérhetnek a világháló lelkes szörfösei. (A szolgáltatások részben térítés ellenében, bővebb információ a helyszínen.)

Gyerek

Szeretnénk, ha a 4–12 éves gyermekek is kiválóan éreznék magukat nyaralásuk minden percében, ezért változatos programokat szervezünk számukra a hét 6 napján, német nyelven beszélő gyerek animátoraink közreműködésével. Az Maxi Tini Klub pedig a nyári szünet ideje alatt működik és elsősorban a 12-16 éves gyermekeket várja.

Segítünk beszerezni a fontos eszközöket, melyek kaució (kb. 10-20 €) ellenében kölcsönözhetőek: szúnyogháló, (cumis) üvegmelegítő, vízforraló, pelenkázó ágy, babakocsi, strand és vízi játékok, bili, WC ülőke.

Kérjük, ez irányú kérését időben jelezze az utazási irodában.

Éves időjárás

JanuárFebruátMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember
Maximum hőmérséklet (°C)
262628303031313131282626
Víz hőmérséklet (°C)
262526272729303131292827
Segíthetünk? Hívjon minket!

Kérjen segítséget irodánktól telefonon, vagy
INGYENESEN visszahívjuk, ha az ajánlatkérést kitölti!