Málta hosszú hétvége

Málta hosszú hétvége

Árak és időpontok

Válassza ki az utazás időpontját!

Az illetékes ár tartalmazza: Repülőjegy illetékkel, Szállást megadott ellátással, Transfert reptér és szálloda között + Kézi és Feladható poggyászt (ha a kalkulációban nincs külön árral feltüntetve)

Kalkuláció

Sajnos nincs megjeleníthető indulás a keresett feltételekkel! Kérjük módosítsa a szűrési feltételeket, vagy keresse fel irodánkat telefonon.
Összes szűrési feltétel törlése

Kérjük adja meg a kalkulációhoz szükséges adatokat!

{{room.index + 1}}. szoba
Törlés

Új szoba hozzáadása

Árkalkuláció
Megnevezés
Egységár
Mennyiség
Összeg
EUR

Személyes adatok megadása

Kérjük adja meg személyes adatait a foglalás véglegesítéséhez!

A mezők kitöltése HIBÁT tartalmaz! Kérjük nézze át az űrlapot és próbálja meg újra elküldeni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni.
Kötelező kitölteni, +36-tal kezdődik és még legalább 8-9 számjegy.
Kötelező kitölteni, helyes email cím formátummal.
Kérjük pipálja be, hogy elolvasta és egyetért az adatvédelmi nyilatkozattal
A foglalás befejezése után, maximum 15 percen belül rendszerünk e-mailt küld, amely megerősíti az oldalon leadott foglalási szándékát. Ha nem kapja meg ezt az e-mailt, kérjük azonnal vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a +36-70-426-6662 telefonszámon, hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, szombaton 10-től 16 óráig valamint vasárnap és ünnepnapokon 11-től 15 óráig.

Málta hosszú hétvége ismertető

Információ

Márc. 15-20 (6 nap/5 éj)  69 900 Ft
Márc. 29-ápr.03 (6 nap/5 éj) 69 900 Ft
Ápr. 28-máj. 01 (4 nap/3 éj) 59 900 Ft
Máj. 19-22 (4 nap/3 éj) 59 900 Ft
Okt. 20-23 (4 nap/3 éj) 59 900 Ft

2 kirándulás: 29 900 Ft (fakultatív, külön fizetendő)

Külön fizetendő:
Reptéri és egyéb illetékek 36 800 Ft
Reptéri transzferek: 6 900 Ft

1 ágyas felár: 9 900 Ft/5 éj, 4 900 Ft/3 éj

Az alapár tartalmazza: repülőjegyet, feladható poggyászt, 3 illetve 5 éj szállást félpanzóval. 

Elhelyezés:

hosszú turnus (6 nap/5 éj): Bugibbában 3*-os szállodában
rövid turnus (4 nap/3 éj): Bugibbában 4*-os szállodában

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora), illetva annak, aki a kirándulásokat befizeti 2 napra ebéd is.

Idegenvezetés: Magyar nyelvű képviselet, a 2 kirándulás magyar idegenvezetővel történik, egyéb időkben magyar nyelvű asszisztencia áll rendelkezésre telefonon.

Utazás: Menetrend szerinti WizzAir járattal. Reptéri transzferek, valamint a fakultatív buszos kirándulások légkondícionált busszal.

Poggyász Infó: Fejenként 1 db max.20 kg-s feladható bőrönd és 1 db kézipoggyász (max. 10 kg, 55x40x23 cm)

Megjegyzés: A programváltoztatás jogát fenntartjuk, a programok sorrendje felcserélődhet!

Program

1. nap: Délelőtti órákban utazás Máltára, érkezés kora délután,  majd transzfer a szállodába. Pihenés vagy fakultatív program: folklór est. 

2. nap
G O Z O  FE L FE D E Z É S E (egész napos, ebéddel, belépővel, magyar idegenvezetővel) A komphajóról megcsodáljuk Comino szigetének kopár szikláit és Mgarr festői kikötőjét; Gganthija templom – a világ legrégibb megalitikus templom együttese, Victoria városa – a sziget fővárosában szabadidő, fakultatív séta a Citadella-ban. Fenséges sziklavilágban találjuk a 2017 márciusában a tengerre beomlott „Azúr ablak” helyét. A belső tavat szűk szurdokkijárat köti össze a nyílt tengerrel (fakultatív csónakázás időjárás függvényében, 4 euro/fő). Xlendi Bay – festői szépségű tengeröböl és halászfalu. Likőr-és sajtkóstolás, vásárlási lehetőség, fotószünetek elbűvölő megállókkal. Visszaérkezés a szállodába kora este.

3. nap: VALLETTA – BLUE GROTTO – MDINA (egész napos, ebéddel, belépővel, magyar idegenvezetővel) A lovagok egykori és a köztársaság mai varázslatos szépségű fővárosa, Valletta felfedezése: Felső-Barakka kert (csodás kilátás a festői városra és a tengerre), Szent János katedrális (belülről), séta a város főbb látnivalói mellett. Majd utazás tovább a Blue Grotto-hoz (Kék barlang): lélegzetelállítóan szép alkotása a természetnek, fotószünettel (fakultatív hajózás időjárás függvényében: 8 euro/fő). Továbbutazás Málta arabok által alapított (9. század) egykori fővárosába Mdina-ba. Ebéd, majd Málta középkori fővárosának megtekintése, lenyűgöző paloták, dóm, séta a „csendes város”-ban. Visszaérkezés a szállodába kora este.

4. nap
: 4 napos turnusnál transzfer a reptérre, majd utazás haza a délelőtti órákban. 6 napos turnusnál szabad nap.  

5. nap
: Szabad program, ajánlott: úszás delfinekkel, vagy szórakoztató papagáj-, fóka-és Delfin show, vagy hajókirándulások Comino szigetéhez a Kék Lagúnához.

6. nap: Transzfer a reptérre, hazautazás a délelőtti órákban.

Az ár tartalmazza:

repülőjegy bőrönddel szállás a megadott ellátással magyar asszisztencia

Az ár nem tartalmazza:

reptéri és egyéb illetékek reptéri transzferek üzemanyag felár Baleset- Betegség- és Poggyászbiztosítás útlemondási biztosítás idegenforgalmi adó a helyszínen kötelezően fizetendő minden szálláshelyen: 0,50 Euro/éj/felnőtt

Feltöltés alatt...

Málta ismertető

Málta kis szigete a Földközi-tenger közepén fekszik. Területe mindössze 316 km2. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy Budapest területe 525 km2.

A máltai szigetvilág hat szigete közül három a lakott, Málta mellett Gozo és Comino. A szigetcsoport a brit nemzetközösség tagja, de az angol behatásokon túl olasz, arab és egyéb nemzetek is hatással voltak az országra történelme során. Ez az összetettség nemcsak a nyelvben mutatkozik meg, hanem az itt élők életstílusában is.

Málta

Ugyan Málta rendelkezik szép partszakaszokkal és strandokkal is, itt inkább az aktív pihenés rajongói válogathatnak nagyobb kínálatból. A kulturális örökségek és a helyi történelem sok érdekességgel szolgál. A kisebb-nagyobb városok zegzugos utcácskái, a barokk és reneszánsz paloták, katedrálisok mind az elmúlt évszázadok történelmi lenyomatai. A szép partok hangulatos kikötőket, hatalmas sziklafalakat és lenyűgöző barlangokat is magukba foglalnak. A sokféle sportolási és szabadidős tevékenység, valamint a szórakozási lehetőségek is hasznos időtöltést kínálnak. Az ország az angolul tanulni vágyóknak is kedvelt célpontja. A máltaiak vendégszeretetükről ismertek, minden adott tehát ahhoz, hogy a szigetország tökéletes kikapcsolódást nyújtson az ide látogatóknak.

Általános információk Máltáról

Elhelyezkedés

Málta Európa legdélebbi országa, körülbelül félúton található a Földközi-tenger nyugati és keleti partjai között, és nagyjából egyenlő távolságra van Szicíliától és Észak-Afrikától is. Az utolsó jégkorszakig Szicíliához tartozott, de az akkori tengerszint-emelkedés leválasztotta onnan a máltai szigetcsoportot.

Málta lakossága

Málta a világ egyik legnagyobb népsűrűséggel rendelkező országa, lakossága körülbelül 430.000 fő. A népesség jórészt a föníciaiak, olaszok, arabok és britek lesz leszármazottaiból áll. A vallási megoszlást tekintve 90% körüli hívővel rendelkezik a katolikus vallás, de jelen van az anglikán és a muzulmán hit is.

Málta fővárosa

Fővárosa Valletta, amely a sziget északkeleti partján, a Marsamxett-öböl és a Nagy Kikötő közötti Sceberras-félszigeten fekszik. Lakossága körülbel 7.000 fő.

Pénznem, pénzváltás

Málta 2008. január 1-jén cserélte le a lírát euróra, a pénzváltás tehát Magyarországon is könnyen megoldható.

Beszélt nyelvek Máltán

Málta két hivatalos nyelve a máltai és az angol. Utóbbit is folyékonyan beszéli a lakosság nagy része, Málta többek között ezért is népszerű a nyelvtanulók körében.

Az utcatáblák és feliratok sok helyen mindkét nyelven fel vannak tüntetve.

A fentieken túl néhány helyen olaszul, franciául és arabul is beszélnek.

Elérhető külképviseletek Máltán

Magyarország Római Nagykövetségének Irodája

Cím: 157 Archbishop Street, Valletta VLT 1440
Konzul: Dr. Győriványi Gábor
Telefon munkaidőben: +356 21244310
E-mail: mission.val@mfa.gov.hu

Beutazási és tartózkodási feltételek Máltán

Magyarország állampolgárai számára elegendő a beutazáshoz az érvényes személyazonosító igazolvány. A három hónapot meghaladó tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. A belépésnek nem feltétele semmilyen védőoltás beadása.

Mikor utazzunk, és mit vigyünk magunkkal Máltára?

A rengeteg történelmi nevezetesség és látnivaló miatt Málta egész évben népszerű úti cél. Az emlékhelyek mellett természetesen a szállodák, éttermek, nyelviskolák és ajándékboltok is egész évben nyitva vannak. A téli hónapok sem túl hidegek, 15 ℃ alá szinte sosem süllyed a nappali hőmérséklet ilyenkor sem. A sziget élővilága legszínesebb arcát a tavaszi hónapokban mutatja. A nyári hónapok és az októberig tartó őszi időszak a strandolni vágyók kedvence, mivel a tengervíz hőfoka ekkor a legalkalmasabb fürdésre.

Ha strandolni szeretnénk vagy a szálloda medencéit használni, értelemszerűen szükségünk lesz fürdőruhára. A meleg hónapokban a könnyű, jól szellőző ruhákat részesítsük előnyben, és mindenképp tartalmazzon a csomagunk naptejet, kalapot és napszemüveget is.

Kristálytiszta tenger Málta partján

Az ősz végétől tavasz elejéig terjedő időszakban vigyünk magunkkal melegebb nadrágokat és pulóvert, télen pedig egy vékony kabátot az esti időszak hűvösebb óráira, mivel Máltán gyakran szeles az idő, télen pedig eső is eshet olykor.

Az estékre a vendéglátóhelyek többségén elegendő a hétköznapi viselet, de a drágább éttermekben illedelmesebb és indokoltabb lehet az elegáns öltözék felvétele.

A nevezetességek közül a templomokba is megfelelő módon felöltözve célszerű ellátogatni. A férfiak nem mehetnek be rövidnadrágban, illetve mindkét nemnek vállakat takaró ruhát kell hordania ilyenkor. Sapka, kalap és egyéb fejfedő használatát is mellőzni kell.

A kirándulásokhoz nem árt magunkkal vinni kényelmes sportcipőt, valamint kisebb hátizsákot sem.

A szabványos hálózati feszültség 240 volt/50 Hz, és az angol típusú, háromlyukú, 13 amperes konnektor a szabvány. Átalakítót már a repülőtéren vagy a nagyobb áruházakban, esetleg a szállodák recepcióin be tudunk szerezni a magyar típusú hálózatra való készülékeinkhez.

Málta földrajzi jellemzői

Málta domborzata

Az északkeleti rész a sziget legnagyobb összefüggő tájegysége, körülbelül a Nagy-Törésvonal-Rabbat-Zabbar vonalig. Ezen a területen a két nagy öböl környéke alkot egy-egy agglomerációs tömböt. Errefelé csak az öblök és félszigetek említhetők meg, mint jellemző geológiai alakzatok.

A déli és délnyugati part meredek sziklái szinte egyenesen húzódnak. Itt található az ország legmagasabb pontja is a maga mindössze 253 méteres magasságával.

Máltai öböl

A Nagy-Törésvonalat elérve a táj hullámzani kezd. A párhuzamos törésvonalak mélyedései között dombgerincek emelkednek ki. Ennek megfelelően változik a tengerparti táj is, a völgyeknél mindkét parton öblök követik egymást, míg a gerincek félszigetekként választják el azokat.

Máltának állandó természetes vízfolyása nincs, a magasabb területekről lezúduló esővíz az egyik legfontosabb vízforrás a szigeten.

Éghajlat, időjárás, vízhőmérsékletek Máltán

Málta éghajlata mediterrán, ahol a telek enyhék és esősek, míg a nyarak forrók és szárazak.

A nyári forróságot – sokszor 35 ℃ fölé emelkedik a hőmérséklet – a szinte folyamatosan fújó északnyugati szél enyhíti.

A nyár általában szeptember végéig tart, ekkor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok érik el a szigetvilágot. A viharos idő elmúltával a hőmérséklet csak lassan csökken.

A máltai télre az európai hideg, a szaharai forró és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek vannak hatással. Csak nagyon ritkán fordul elő hóesés, a fagy pedig szinte ismeretlen a helyiek számára.

Az éves csapadék mennyisége meglehetősen változó értékeket mutat, az átlag 560 milliméter körül mozog.

A tengervíz hőmérséklete már május végétől október elejéig alkalmas lehet a fürdőzésre. A legmelegebb hónapokban, azaz júliusban és augusztusban a 26-27 ℃-ot is elérheti vagy meg is haladhatja.

Málta közlekedése

Légi közlekedés – legfontosabb nemzetközi repülőterek

Az ország egyetlen nemzetközi repülőtere, a Malta International Airport a sziget közepén található Luqa területén van. Polgári utasforgalmat 1958 óta bonyolít le, amelynek nagysága ma már bőven meghaladja az évi hárommillió főt.

Az ország egyetlen reptere: Malta International Airport

Gozón nincs repülőtér, de helikopter-leszállópálya van, és a Malta Air Charter, az Air Malta leányvállalata rendszeres helikopter-összeköttetést tart fenn a két sziget között a Malta International Airporttal együttműködve.

Szárazföldi közlekedés

Buszok

Málta és Gozo buszhálózata kiváló. A jegyárak Nyugat-Európához képest olcsónak számítanak. A két órán át érvényes jegyek június közepétől október közepéig 2 euróba, egyéb időszakban 1,5 euróba kerülnek. Az éjszakai járatokra szóló jegy 3 euró, az összes vonalra érvényes hetijegy 21 euróba kerül. Jegy számos helyen – többek között a buszvezetőnél is – váltható. A megállókban ki van függesztve a menetrend, a buszon pedig kiírják és bemondják a mindenkori következő megállót.

Drágábbak, de kényelmesebbek a Malta Sigthseeing Hop on Hop off városnéző buszai. Ezek a nyitott, emeletes buszok elsősorban a főbb látnivalók mellett haladnak el, és Máltán kettő (északi, déli), Míg Gozón egy útvonalon járnak. Bármelyik megállónál le-, illetve fel lehet szállni. A napijegy egy útvonalra 20 euróba kerül, az utazás során pedig fejhallgatón keresztül hallgatható a látottakról való tájékoztató akár 16 nyelven is. A buszok Máltán félóránként, Gozón 45 percenként indulnak. A nyári félévben egy éjszakai járat is üzemel, Malta by Night néven.

Autókölcsönzés

Az autókölcsönzés rendszere ugyanaz, mint a legtöbb európai országban. A nagyobb autókölcsönző társaságnak van irodája az országban. Bár a repülőtéren is bérelhetünk gépjárművet, a nagyobb társaságok kedvezményesebb árat kínálnak a már otthonról foglalóknak. Jellemzően 25 és 70 év közöttiek bérelhetnek autót, a kölcsönzési díj pedig a társaságok közötti versenynek köszönhetően viszonylag alacsonynak mondható. Ajánlatos teljes körű casco biztosítást kötni. A biztosítás érvényesítésére a legkisebb balesetnél is rendőrt kell hívni.

Fontosabb közlekedési szabályok

Az országban a brit viszonyokhoz hasonlóan baloldali közlekedés van. A maximális megengedett véralkoholszint 0,8 ezrelék. A legnagyobb megengedett sebességhatár zárt lakott területen 50 kilométer/óra, országúton 80 kilométer/óra. A közlekedési fegyelem azért még hagy kívánnivalót maga után, de javuló tendenciát mutat, mivel Máltán eléggé magasak a közlekedési bírságok. Az utak állapotáról elmondható, hogy a főutak jól kiépültek, de a kis mellékutakon sok kátyúval találkozhatunk.

Taxik

Az országban több taxivállalat is működik egymástól függetlenül. Az utcán nem szokás leinteni a járművet, azt vagy előre rendeljük meg vagy a taxiállomásokon szálljunk be egybe. A díjak megegyeznek a közép-európai árakkal.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet Máltán

A beutazáshoz kötelező védőoltás beadására nincs szükség. Az orvosi ellátás összességében Máltán és Gozón is megfelelőnek nevezhető. Ugyan elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, az csak a sürgősségi és az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, emiatt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A gyógyszertárak többsége hétfőtől szombatig, 8:30 és 13 óra, valamint 16 és 19 óra között tart nyitva. Az ügyeletekről interneten, az újságokban és a gyógyszertárakban lehet tájékozódni.

Érdemes felhívni még a figyelmet a sok sziklás strandra és a tengeri sünökre, amik miatt mindenképp érdemes fürdőcipőt húzni, mielőtt bemennénk a vízbe.

A csapvízről még meg kell jegyezni, hogy fogmosásra bár használható, de nem túl jó ízű.

Közbiztonság Máltán

A máltai közbiztonság jónak minősül, ami többek között annak is köszönhető, hogy az Európai Unióban itt a legmagasabb az egy főre jutó rendőrök száma. A rendőrök egyébként felkészültek, többségük jól beszél angolul, segítőkészek és könnyen elérhetőek. A rendőrőrsöket kék lámpa világítja meg.

A vagyon elleni bűncselekmények száma a nyári időszakban növekszik meg legjobban. Ebből a szempontból a Valletta és St. Julian’s közötti zsúfolt autóbusz vonal a legproblémásabb, erre a helyi rendőrség is rendszeresen felhívja a figyelmet. A konzuli tapasztalat alapján a magyar turisták által szívesen látogatott Bugibba buszmegállóiban is előfordulnak zsebtolvajok.

Általános tanácsként elmondható, hogy az értékekre kiemelten figyelni kell, lehetőség szerint azokat külön érdemes tárolni. Értékmegőrzésre célszerű széfet bérelni a szállodában. Az útiokmányokről, repülőjegyekről elektronikus formában és papír alapon is hasznos lehet másolatot készíteni és tárolni.

Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek a szigetországra, néhány szórakozóhely környékén, különösen a nyári hónapokban, főszezonban fordulnak elő elvétve kisebb nézeteltérések.

Segélyhívószámok Máltán

Máltán és Gozón a 112-es telefonszámon hívhatunk tűzoltót, mentőt, rendőrt és orvost egyaránt.

A máltai társadalomról röviden, általános viselkedési szabályok Máltán

A máltai vendégszeretetről semmi sem árul el többet, mint az, hogy ha egy turistán úgy tűnik az utcán, hogy nem találja azt a helyet, amit keres, szinte biztos, hogy rövid idő alatt a segítségére siet egy helyi lakos. Az útbaigazításon túl arra is számíthatunk, hogy tippeket kapunk, milyen helyeket érdemes meglátogatnunk.

Turistahajók és yachtok a tengeren

A máltaiak hűségesek maradtak hagyományaikhoz, kultúrájukhoz, egyedülálló nyelvükhöz. A helyiek az arabhoz hasonló nemzeti nyelvet, a maltit beszélik, de a második hivatalos nyelvnek számító angolt is sokan beszélik, emellett az olasz és a francia is sokak által beszélt nyelv.

A máltaiak és Gozó lakói, a gozitánok szenvedélyesen ragaszkodnak a számukra kedves dolgokhoz. Életükben kiemelt helyet foglal el a katolikus hit, minden falu vagy város büszkén tekint az egyházközség ékesen díszített templomára. A vallás mellett a rokoni kapcsolatok is nagyon fontosak és szorosak, és mindenki nagy tiszteletet tanúsít az idősek iránt.

A hazaszeretetük példátlan, amit a második világháború idején is bizonyítottak. Büszkék függetlenségükre, a világon itt a legmagasabb a választásokon szavazók aránya.

Az életvitelre a mediterrán mentalitás, a nyugodt, kiegyensúlyozott munkatempó jellemző. Itt a kapkodás nem része a hétköznapoknak.

Szinte mindenki ismer mindenkit, itt még működik a kölcsönös segítségnyújtás hagyománya. Vasárnaponként a családok szívesen indulnak el egy kellemes piknikre vagy ünnepi ebédre. Az ebédet követően a gyermekek önfeledten játszanak, miközben a felnőttek a megbeszélik a napi aktualitásokat.

Ünnepek, események Máltán

Eseményeket, rendezvényeket illetően Málta bővelkedik a Földközi-tenger térségében. Alig van olyan nap, amikor ne lenne valahol valamilyen komoly- vagy könnyűzenei koncert. Egyaránt élénk a klasszikus és az alternatív művészeti élet, sokan ápolják az egyházi és a népi hagyományokat is. Az egyes eseményekre viszonylag alacsonyak a jegyárak, de sok az ingyenes program is.

Érdemes külön említést tenni a festákról is, amelyek minden egyes helyi közösség életében a szent napot jelentik. A festa szombaton kezdődik egy vallásos felvonulással, a menet élén pedig egy zenekarral. A közösség ezt követően részt vesz a szertartáson, amit az egyházközség templomában tartanak. Ennek ellenére mégsem nevezhető kizárólag egyházi ünnepnek, hiszen a máltaiak legkedveltebb intézménye, a helyi rézfúvós zenekar is részt vesz az eseményen, amin nem maradhat el a tánc és a látványos tűzijáték sem. Az utcákat szépen feldíszítik, kihelyezett bódékban pedig különböző italokat árulnak. A turista is szívesen látott vendég ezen a rendezvényen.

Eseménynaptár

Február/március:

Karnevál – Hamvazószerda előtti csütörtöktől húshagyókeddig tartó ünnep, szabadban zajló táncversennyel és jelmezes felvonulással. Sok faluban tartják, de a legjobban megszervezve Vallettán van.

Március/április:

Húsvéthoz kapcsolódó nagyszabású körmenetek.

Tűzijáték fesztivál - Március 29-től április 3-ig a Grand Harbour fölött. A legjobb rálátás a valettai Barriera Wharfról van.

Május:

Word Music Festival – május közepén tartott kétnapos fesztivál a St. Elmo erődben.

Június:

Isle of MTV – Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja a florianai St. Publius Square-en, június végén, számos külföldi pop- és rockegyüttessel.

Victoria International Arts Festival – Tangóval és dzsesszel teletűzdelt komolyzenei rendezvény Gozón.

Július:

Malta Jazz Festival – Három napon át tartó fesztivál a valettai Waterfronton, július második felében.

Szeptember:

Szeptember 8-án van a Grand Harbourban a népünnepély az 1565-ös nagy ostrom emlékére.

Notte Bianca – Szeptember végén, szombati napon tartott ünnepség Vallettán, ahol különböző koncerteket tartanak az utcákon, köztereken és bizonyos közintézményekben.

Október/november:

Mediterranea Festival – Koncertek, balett és borospincék látogatása Gozón.

Vásárlás Máltán

Málta a vásárlás szempontjából nem nevezhető jelentős helynek, az ajándéknak szánt helyi termékek köre eléggé szűkös. A máltai és gozói üzletek többsége hétfőtől péntekig 9-13 és 15:30-19, szombaton 9-13 és 16-20 óra között tart nyitva. A kifejezetten ajándékboltként működő üzletek közül több is déli szünet nélkül, olykor vasárnap is nyitva tart.

Málta legújabb bevásárlóközpontja: The Point

Málta legújabb bevásárlóközpontja a Sliemában épült, háromemeletes The Point, ahol több mint ötven üzlet érhető el. A másik jelentős bevásárlóközpont a vallettai Embassy Complex. Meg kell még említeni az ország két kézműipari központját is, ahol nemcsak árusítják, hanem készítik is a termékeket. Az egyik a Ta’ Qali Máltán, Mdina mellett, a másik a ta’ Dbiegi Gozón, San Lawrenz mellett.

A helyi piacok meglátogatása is érdekesnek ígérkezik. Minden település piacának megvan a rendszeres nyitvatartási ideje, de jellemzően reggeltől délig lehet ezeken a helyeken vásárolni.

Mit érdemes Máltán vásárolni?

Az ajándéknak szánt termékek közül a következőkre érdemes felhívni a figyelmet.

A gasztronómia terén jó választás lehet a helyi specialitás, a Zeppi’s márkájú likőr, amiből sokféle egzotikus íz – például kaktuszfügés, gránátalmás, édesköményes – lelhető fel. Ezen kívül népszerű a turisták körében a helyi borkülönlegességek, a mézfélék, valamint az olívaolaj.

A kézimunkák között kiemelendő a máltai asszonyok által készített díszes terítőket, zsebkendőket, szalvétákat, sálakat. Jó minőségűek a kötött gyapjúpulóverek, kardigánok, sapkák is, illetve a kézzel szőtt gyapjúszőnyegek.

Néhány évtizede jelen lévő, de annál jobb minőségű termékeket előállító terület az üvegfúvás. Remek színű és formájú alkotások vásárolhatók poharakból, vázákból, kancsókból.

Hétköznapi használati tárgyak készülnek a máltai mészkőből, például hamutartók, szalvétatartók.

Végül az ezüstből készült filigrán ékszereket kell megemlíteni, de a máltai keresztet formáló ezüst- vagy aranyfüggőket is sokan vásárolják.

A máltai szállásokról általában

Máltán sokféle szállástípus áll a turisták rendelkezésére, az ötcsillagos hotelektől kezdve az önellátó szálláshelyekig minden megtalálható. A szállásadással foglalkozó cégeket a Máltai Szállodák és Vendéglátóhelyek Testülete osztályozza a nemzetközi normáknak megfelelően. A szolgáltatások is kategóriákba vannak sorolva: a De Luxe-tól (legmagasabb) a Goldon át a Bronze-ig (legalacsonyabb).

A szállodák egytől ötcsillagosig terjednek. Az árak európai viszonylatban nézve elfogadhatóak. A legdrágább értelemszerűen a főszezon, ami július közepétől szeptember végéig tart. Novembertől nyár elejéig, az elő- és utószezon ideje alatt olcsóbbak a szállások. Ez alól csak a karácsonyi és a húsvéti időszak képez kivételt. A legnépszerűbb településeken néha nehéz szabad szobát találni, ezért tanácsos már jó előre szállást foglalni. Különösen igaz ez Vallettára vagy a Szent Pál-öböl és Bugibba vidékére. Az egy- és kétcsillagos hotelek nem feltétlenül biztosítanak személyes szolgáltatásokat, ezért a lehetőségekről érdemes még a szobafoglalás előtt érdeklődni. Ettől függetlenül az olcsóbb szállodák is tiszták, kényelmesek.

Máltai szállás és kikötő az éjszaka fényeiben

A Máltára látogatók körében meglehetősen kedvelt az önellátásra épülő nyaralási forma. Többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll: választhatjuk a kisebb épülettömbökben kialakított stúdiókat és apartmanokat, az apartmanra emlékeztető elhelyezést kínáló panziókat, ahol egy kisebb konyha is tartozik a szobákhoz, de az üdülőkomplexumok is ebbe a kategóriába tartoznak, ahol már medence vagy étterem is található. Gozón népszerűek és elterjedtek még az ízlésesen felújított vidéki farmházak.

Szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek Máltán

Bárok és szórakozóhelyek

Ahhoz képest, hogy egy kis szigetországról van szó, nagyon sokszínű az éjszakai élet errefelé. Ez különösen a népszerű üdülőközpontokra, St. Julians-re, Paceville-re és Bugibbára igaz. Rengeteg bár és angol típusú pub várja a turistákat, de a borospincék is kedvelt turistacélpontok. Sok helyen élő zenével fogadják a vendégeket. Késő este jó választás lehet valamelyik klub felkeresése, de nem árt felkészülni a hosszabb sorban állásra, mivel a máltai fiatalok is szívesen vágnak neki az éjszakának. Hétvégén a legnagyobb a zsúfoltság. A nagyobb szállodák közül is több szervez szórakoztató programokat, melyek között találunk folklór esteket vagy vacsorával egybekötött táncos mulatságokat.

Színház és zene

Máltán nagyon sok színházi, balett- és koncertelőadás látogatható, főleg a téli hónapokban. A legkedveltebb előadóhelyek Vallettán vannak, ilyen például a Manoel Theatre vagy a St. James Cavalier Cenre of Creativity. Az előadások ebédidőben vagy az esti órákban kerülnek megtartásra. A máltai turisztikai hivatal honlapján – www.visitmalta.com – valamennyi rendezvény fel van tüntetve havi bontásban, továbbá a jegyekkel kapcsolatos információkról is tájékozódhatunk.

Strandok Máltán

A szigetországban kevés a homokos strand, a partok mentén inkább a sziklanyúlványok és a keskeny öblök vannak többségben. Ennek ellenére népszerű időtöltés itt a strandolás. A sziklákon strandmedencéket és napozóhelyeket alakítottak ki, amiket a helyiek és a turisták is egyaránt kedvelnek. Érdemes figyelni a helyiek által keresett részeket. Ha valahol egy máltai vagy gozói családot pillantunk meg a tengerparton piknikezni vagy úszni, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyet találtunk.

Sziklák közti strandmedence

Búvárkodás, egyéb vízi sportok

A rengeteg keskeny öböl miatt Málta méltán kedvelt a búvárok körében. A tenger errefelé rendkívül tiszta, az élővilág pedig rendkívül gazdag. A látótávolság a víz alatt sokszor eléri akár a 40-50 métert is. A természeti kincsek mellett történelmi roncsok is megtalálhatók a máltai partoknál, köztük a második világháborúban elsüllyedt hajók, illetve tengerbe zuhant repülőgépek maradványai. Az önálló merüléshez engedélyt kell beszerezni a máltai egészségügyi hatóságtól, melyet a helyi búvárközponton keresztül lehet igényelni. Lehetőség van képzett oktatóval való merülésre is, sőt, a búvárközpontok révén a teljesen kezdők is elkezdhetik a tanulást.

A búvárkodáson kívül sokféle vízi sport és egyéb szórakoztató tevékenység közül választhatunk. Ilyenek például a szörfözés, vitorlázás, jetskizés vagy a „banánozás”.

Tengeri és szárazföldi kirándulások

Kellemes kikapcsolódást kínálnak az egynapos hajókirándulások Málta körül, amely alatt beiktathatunk egy rövid úszást vagy búvárkodást is. Sokféle hajó közül válogathatunk: legyen szó a legmodernebb katamaránról, egy török guletről vagy egy régi típusú szkúnerről, élvezetes utat fogunk bejárni. A Captain Morgan nevű cég kínálja a legszélesebb körű szolgáltatásokat és a legkülönbözőbb típusú és méretű vízi járműveket. Átlátszó aljzatú hajóval víz alatti szafarin is részt vehetünk, így anélkül csodálhatjuk meg a tengeri világoz, hogy egy cseppnyi vízzel is érintkeztünk volna.

A szárazföldi kirándulások egyik élvezetes formája a dzsipes túrautak, amelyek a sziget belső, elzárt részeit érintik. Ezek során megtekinthetjük a máltai múlt nyomait, és megbizonyosodhatunk az ország sokszínűségéről. Ezeket a szafarikat tapasztalt túravezetők irányítják.

Gasztronómia, étkezés Máltán

Bár az angolok uralma csaknem 150 évig tartott, a helyi gasztronómiára – az angol reggelin kívül – nem sok hatást gyakoroltak. Az viszont szinte mindenhol rendelhető egész délelőtt. A legnagyobb befolyást egyértelműen az olasz, azon belül is a szicíliai konyha gyakorolta a gasztronómiára. A pizza és más tésztaételek mindenütt kaphatók, de más olasz nevezetességek is fellelhetők. Az utóbbi években számos ínyenceknek való étterem nyílt meg, de új trend a hangulatos borbárok megjelenése is.

Az olasz konyha mellett igazi világkörüli útra indulhatunk a szigeten a gasztronómiát illetően, hiszen görög, mongol, maláj, indonéz, japán, kínai és arab éttermek közül is válogathatunk.

Máltai gasztronómia

Mindezek mellett erőteljesen megnőtt a nemrég még elhanyagolt máltai specialitások szerepe az étlapokon. Ezek közé tartoznak többek között különböző levesek és rakottasok, zöldség- és nyúlételek. Az étlapokon mindig szerepel hal, azonban arra készüljünk fel, hogy a halételek közel fele fagyasztott termékből készül. Aki friss halat szeretne enni, azok olyan éttermeket válasszanak, ahol a halakat egészben, frissen megmutatják a vendégeknek az elkészítés előtt. Az ilyen helyeken a számlázás a hal súlya alapján történik. Olcsó és közkedvelt fogásnak számít a vörösborban főtt polip vagy az ízletes és szálka nélküli kardhal. A legkedveltebb friss hal augusztustól novemberig a lampuki, egy makrélához hasonló, fehér húsú hal, ami grillezve, sütve vagy rántva is egyaránt finom.

Máltán mindig is nagy választék volt megtalálható süteményekből, amelyeket a confectionery nevű cukrászdákban lehet megvásárolni. Az egyik legnépszerűbb édesség a török halvára emlékeztető nugátmassza, a helwa tat-Tork, ami főleg cukorból és mandulából készül. Az édességek mellett azonban kedveltek és népszerűek a sós sütemények is, a leveles tésztából készült tekercsek és batyuk, illetve a kisméretű pizzák.

Ami az italokat illeti, kifejezetten nemzeti ital nincs az országban. Máltán csak tejet, gyümölcsleveket, néhány likőrfajtát és a kinnie-nek nevezett keserű, hámozatlan narancsból, vízből és ürömből készült limonádét, valamint bort és sört gyártanak.

Az éttermekben az ételek neveit angolul tüntetik fel az étlapokon, de olykor olasz és német megnevezésekkel is találkozni. Az étkezési időre nem az elnyújtott mediterrán forma a jellemző, hanem a jóval kötöttebb angol. Az ebéd rendszerint 12 és 14 óra között zajlik, míg a vacsorát 19 és 22 óra között szolgálják fel.

Málta nemzeti ételei

Aljotta – halleves sok fokhagymával, fűszernövényekkel és némi rizzsel

Minestra – a minestrone leves máltai megfelelője, azaz zöldségleves, friss juh- vagy kecskesajttal tálalva

Bragioli – tojással, darált hússal és borsóval töltött marhatekercs

Bzar ahdar mimli – rizzsel, darált hússal, olaj- és kapribogyóval töltött paprika

Gbejniet friski – rendszerint gozói tejgazdaságból származó juh- és kecsketejből készült krémsajt

Hobz bis-zejt – vastag szelet friss, ropogós kenyér, olívaolajjal paradicsompürével, kapribogyóval, olajbogyóval és fokhagymával tálalva

Kappunata – halételek mellé fogyasztott egytálétel, amely padlizsánnal, kapribogyóval, zöld borssal, fokhagymával, paradicsommal, paprikával, hagymával és cukkinivel készül

Ravjul – máltai ricottával töltött ravioli

Ross fil-Forn – tojással, darált hússal, sáfránnyal és paradicsommal készült rizottó

Timpana – makarónival, darált hússal és besamelmártással készült rakottas

Málta főbb turisztikai célpontjai, legnépszerűbb üdülőhelyei

Valetta és környéke

Valletta és környéke az ország legnyüzsgőbb része, itt száll meg a legtöbb turista. Ez nem is csoda, mivel a város és a környező települések tele van élettel, köszönhetően kedvező tengerparti fekvésének, ahol számtalan öböl is található. A legnagyobb tömeg a parti sétányokon van, ahol bárok, éttermek, kávézók, jachtkikötők, szállodák, medencék, valamint sziklás strandok is követik egymást. Az utóbbi néhány évben Valletttából igazi kulturális metropolisz lett, aminek betetőzéseként a város 2018-ban elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Valletta megközelítése

Mivel Málta repülőtere, a Malta International Airport a sziget közepén helyezkedik el, ezért innen valamennyi hely könnyen és gyorsan megközelíthető tömegközlekedéssel vagy taxival. Ez Vallettára különösen igaz, mivel autóval 5-10 perc alatt elérhető. Emiatt az okok miatt a későbbiekben ismertetett turistacélpontoknál nem térünk ki külön a megközelítésre.

Látnivalók, nevezetességek, kirándulások Valletta környékén

Casa Rocca Piccola

Valletta 16. századi palotája, ahol rengeteg értékes régiség tekinthető meg. Kitűnő helyszín arra, hogy megismerjük, milyen körülmények között élt a máltai nemesség, egész pontosan Piro márki és családja. A család leszármazottai tartják sokszor a szórakoztató idegenvezetést, melynek során megtekinthető a magánbunker is, ahová a lakók a második világháború német és olasz bombázói elől bújtak el.

St. John’s Co-Cathedral

Még azoknak is nagy vétek kihagyni Valletta leglenyűgözőbb templomát, akik nem rajongói ezeknek az épületeknek. A johannita rend Keresztelő Szent Jánosnak szentelt főtemplomában a padlózat legkülönlegesebb: 375, színes márványberakással készült, címerekkel, koponya- és csontvázmotívumokkal díszített sírlap borítja, amelyek alatt a lovagrend tagjai nyugszanak. Legalább ennyire hatásosak a falak és a mennyezetek is.

Lascaris War Rooms

Máltán a sok történelmi emlék közül az egyik legjelentősebb ez a lovagrend egyik sziklabástyájának belsejében berendezett bunker. Világtörténelmet írtak itt, ugyanis ebben a helyiségben adta ki a parancsot Dwight D. Eisenhower tábornok Szicília szövetségesek általi megszállására. Az egykori feszült helyzet még most is kézzel tapintható, például a hadi helyzetet ábrázoló térképek is megvannak még.

Az egyik legjelentősebb történelmi helyszín: Lascaris War Rooms

St. James Cavalier

Művészet a háború helyén: az egykori védőbástyának számító Szent Jakab Erődítmény mára pezsgő kulturális helyszín a városban. Rendszeresek itt a kiállítások a kortárs máltai művészek és iparművészek munkáiból. Színház, hangversenyterem és mozi is található itt, ahol többek között máltai zenészek koncertjei, vendégjátékok és filmvetítések is megtekinthetők.

Malta Experience

A máltai történelem tárul itt elénk gyorstalpaló formában, hatásos képek és quadrofon hanghatások kíséretében. A többféle helyi audiovizuális show közül ez a legnépszerűbb.

Upper Barracca Gardens

Valletta legszebb, 1775-ben kialakított parkja a városfal legmagasabb és legpompásabb helyén. Páratlan kilátás nyílik innen a Grand Harbourra, valamint Senglea és Vittoriosa régi városaira, a hajógyárra és a főváros alacsonyabban fekvő részeire.

A főváros környékén több lenyűgöző kirándulóhely is található, ezek közül emelünk ki most néhányat.

Elsőként a Hypogeumot kell megemlíteni, ami az egész világon egyedülállónak nevezhető temetkezési hely. Ötezer éve épült a föld alatt, ennek ellenére kiváló állapotban maradt meg. Az 500 négyzetméteres területen elterülő, három szinten kialakított, 14 méter mélyre vájt építménybe nagy érdeklődés miatt nehéz a bejutás, ezért időben érdemes elkezdeni a jegy beszerzését.

A következő a sorban Vittoriosa, amely bár Valletta és Mdina után történelmileg a harmadik legérdekesebb város, mégsem lepték még el tömegesen a turisták. A számos történelmi emlék mellett jó szállodák és remek éttermek közül is válogathatunk.

A szelíd turizmus híveinek érdemes ellátogatni a közeli Sengleába is, aminek a máltai neve La Isla. A 3500 lakosú település a 2-es busz végállomása. A szórakozni vágyók még nem fedezték fel, teljesen nyugalmas helyszín. Itt található az ország egyik legszebb kilátóhelye, a Vedette, ami ingyen látogatható.

Szállások Valletta környékén

Castille

Az eredeti máltai hangulatról többek között a kék ablaktáblák és az erkélyek gondoskodnak. A szobákban egyszerű antik bútor található, a reggelit pedig nyáron a csodás panorámát nyújtó tetőn tálalják.

Juliani

Málta első dizájnhotele, ahol étterem és medence is található a tetőn, a kilátás pedig a Balluta Bayre, az élettel teli öbölre nyílik.

Juliani hotel, öbölre néző kilátással és tetőn található medencével

Osborne

Nagy múltú, központi fekvésű, patinás, de nem túl drága szálloda. A szobák viszonylag kicsik, parkettásak, a lakástextíliák a brit színvilágot tükrözik.

Excelsior Grand

Tengerparton álló, Valletta óvárosától tíz percnyi sétára lévő luxushotel. A vendégeket medence, fedett fürdő, tengerbe vezető lépcsők, éjjel-nappali bár is várja.

Strandok Valletta környékén

Neptune’s Fresh Water Pool

A nagy, édesvízű medencét leginkább a diákok és a nyelvtanulók látogatják, mivel olcsó. Tartozik hozzá étterem, bár és búváriskola is.

Preluna Beach Club

Az azonos nevű szálloda nyilvános klubja tengervizet tartalmazó medencével, tengerbe vezető létrákkal, búváriskolával, vízi sportolási lehetőségekkel, valamint napernyőkkel és nyugágyakkal várja a vendégeket.

Preluna Beach Club, a tengervizet tartalmazó medence

Sliema Pitch

A Waterpolo-Club rendelkezik ezzel a tenger mellett fekvő, legnagyobb, tengervízzel töltött medencével. Hatalmas étterme szintén kedvelt a helyiek és a turisták körében is. A tengerbe létrákon ereszkedhetünk, emellett napernyő bérlésére is van lehetőségünk.

Paradise Exiles

Közkedvelt napozóhely és bár a Balluta Bay déli részén, napernyő- és nyugágybérléssel.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Valletta környékén

Vásárlás

Valletta vásárlás szempontjából a legjelentősebb város az országban. A legtöbb üzlet a Republic Streeten és mellékutcáiban található. Jó választás a Merchants Street is, ahol a 2018-as felújítást követően megnyitott az Is-Suq Tal-Belt, a népszerű bevásárló- és gasztrocentrumként működő vásárcsarnok. Érdemes még kiemelni Málta legmodernebb bevásárlóközpontját, a számos divatmárkát felvonultató The Pointot, valamint egy jellegzetes boltot is, a Wembley Store-t, ahol mindenféle szilárd és folyékony csemege kapható. Legyen szó édességekről, rágcsálnivalókról vagy kézműves sörökről, itt akár szuvenírnek is választhatunk valamit azoknak, akik otthon maradtak.

Éttermek

La Maltija

Helyi ízek előkelő vendégek számára. A társtulajdonos és konyhafőnök már megkapta a legjobb máltai szakácsnak járó kitüntetést is, vendégei között pedig megfordult már a máltai elnök, de Margaret Thatcher is. A hely különösen erős a halak és tenger gyümölcsei terén.

Le Malte

A kisebb költségvetésű vendégek kedvelt helye, ár-érték arányban nagyon ideális étterem. A háromfogásos set menüt gyakran rendelik, aminek főétele nyúlhús vagy bragiotekercs, borral és kávéval.

Angelica

A máltai konyha egyik specialitása a nyúlételek. Az ország legjobb nyúlételét Jamie Oliver szerint itt lehet kapni. A hely másik remekműve a füstölt hallal és lazaccal töltött tintahal. Kicsi étterem, ezért nem árt előre asztalt foglalni.

Peppino’s

Tipikus, három szintes olasz étterem, ahol tetőterasz és dohányzószoba is található. Ez a hely a bárányételek rajongóinak igazán ideális választás.

Peppino’s olasz étterem

Vecchia Napoli

Olasz étterem, hamisítatlan itáliai hangulattal. A hely vezető étele a pizza, amely annak nápolyi változata szerint készül.

Avenue

Kedvelt, sokszor teltházas, nagy étterem, ahol jó áron, nagy adagokat tudunk enni. Hétköznapibb ételek – mint a pizza, hamburger, tésztafélék – széles választéka érhető el itt, tipikusan esti bulizás előtti helyszín.

Éjszakai élet

Az éjszakai élet Valletta és a közeli Paceville között sosem nevezhető unalmasnak, hiszen mindig van valamilyen buli. Vallettában nagyon sok lett a trendi bár és klub, különösen az utóbbi években. Itt jellemzően a 30 év felettiek vannak jelen, akik a jó stílus és a nem túl hangos zene kedvelői. Kissé fiatalosabb és lazább a közönsége St. Julian’s-nak és Paceville-nek, utóbbit már többen a máltai Ibizaként emlegetik. Nyáron minden este, az év más részében inkább csak hétvégenként zajlanak a bulik a bárok, diszkókban és a klubokban, ahonnan a tömeg sokszor az utcára is kiér. A belépés a helyek többségére ingyenes.

Blackbull Pub

Tökéletes hely az alapozáshoz ez az éjszakai negyed szívében található nagy pub. Táncos szórakozóhely, utcai kiülési lehetőséggel, tehát nemcsak alapozni, hanem itt ragadni is könnyű.

Guy’s Bar Plough&Anchor Restaurant

Eredeti, angol stílusú pub, ahol rengeteg whisky is megtalálható a négyszáznál is több tömény szeszesitalféle között.

BJ’S

Minden este élő zenét biztosító hely a legkülönbözőbb műfajokkal. A zenészek egyszerűen csak megjelenhetnek a helyen és kezdhetnek zenélni, legyen szó dzsesszről, soulról, bluesról. A belépés ingyenes, a hangulat pedig rendkívül oldott és laza.

Havana

Hatalmas, háromezer fő befogadására is alkalmas diszkó. Két szintjén összesen hat bár található. Három tánctérrel rendelkezik, ahol különböző zenei stílusokra bulizhatnak a szórakozni vágyók.

Északnyugat-Málta és környéke

Málta északnyugati része olyan vidék, ahol egyszerre van lehetőségünk mindent megtapasztalni, amit egy klasszikus mediterrán nyaralás kínálhat. Remek szálláshelyek várják a vendégeket. Itt megtalálhatók a homokos strandok is, kis területen kiváló fürdőhelyek közül lehet válogatni. A kirándulók számára is ideális hely, gyalog és biciklivel is szép vidékek járhatók körbe errefelé, ahol a mezőgazdasági termesztés még szűk területen folyik. A két legnépszerűbb település, illetve üdülőövezet itt egyértelműen Mellieha és St. Paul’s Bay, valamint ezek környéke.

Látnivalók, nevezetességek, kirándulások Északnyugat-Málta környékén

Mellieha Shelters

Melliehában lévő híres bunker, ahová a máltaiak a német és olasz bombázók elől bújtak el a második világháborúban. Nyomasztó a helyszínen belegondolni, hogy olykor több ezer embernek kellett ide, ezekbe a szűk, sziklába vájt járatokba és cellákba menekülnie. Az 500 méteres alagút igazi történelmi emlékhely.

Santa Marija

Ez a templom szintén Melliehában található, amely Málta legjelentősebb Mária-kegyhelyének számít építése, Kr. u. 409 óta. A hely tele van újságcikkekkel és fényképekkel, amelyeket a balesetek túlélői hoztak el ide hálájuk jeléül, de az oltárnál lévő, Szűzanyát ábrázoló festmény is szép látnivaló.

Malta Classic Car Collection

Az oldtimerek rajongói érnek célba ezen a helyen, amely St. Paul’s Bay-en található. A kiállítás az 1950 és 1972 közötti időszak autóit vonultatja fel.

Wignacourt Tower

A közelmúltan felújításon átesett őrtornyot az 1600-as évek elején építették. A szintén St. Paul’s Bay-en lévő építményben a szép kilátáson túl megtekinthetjük a máltai erődépítészetet bemutató kiállítást is.

Wignacourt Tower

National Aquarium

St. Paul’s Bay tengerpartján működik a Nemzeti Akvárium, melynek modern épületében cápák, ráják és egyén tengeri halak úszkálnak a vendégek üvegfolyosója fölött. Más akváriumokban különböző – például ókori vagy jelenkori – időkből származó hajóroncsok tekinthetők meg.

Szállások Északnyugat-Málta környékén

Panorama

A név önmagáért beszél. Ez az ötszintes, a Mellieha Bay fölött fekvő szálloda lenyűgöző kilátást biztosít Málta északi részére, Comino és Gozó szigetére egyaránt. A hotel medencéje tengervízzel van feltöltve.

Maritim Antonine

Ez a Melliehában lévő, 170 szobával rendelkező szálloda modern stílusban épült. A környékén pezsgő élet zajlik, bent pedig lehetőség van a nyugodt visszavonulásra is. A kertben és a tetőn is fürdőmedence található, emellett korszerű wellnessrészleggel is rendelkezik.

Primera

Modern környezetben található szálloda St. Paul’s Bay-en, alig pár lépésre a parti sétánytól. Felújításának története sem hétköznapi. Itt forgatta ugyanis Steven Spielberg a München című filmjének egyik jelenetét, és a forgatásból befolyó összegből az ötemeletes épület megújulhatott.

Szálloda St. Paul’s Bay-en: Primera hotel

Dolmen

Ez a St. Paul’s Bay-en található hotel a nevével ellentétben nem egyfajta temetkezési hely, hanem egy modern, minden igényt kielégítő épület. Közepén egy neolitikus kőalakzat helyezkedik el, amit esténként látványos megvilágítást kap. A felhőtlen kikapcsolódásról négy fürdőmedence, egy fedett medence, egy nagy wellnessrészleg, saját vízisport- és búvárállomás, illetve diszkó és kaszinó is gondoskodik.

Strandok Északnyugat-Málta környékén

Mellieha Bay

Az ország leghosszabb fövenyes strandja. Sok szálloda található itt, amelyek azonban kialakításuk és külsejük révén jól illeszkednek a parthoz. A part mentén néhány bár működik. Sok szörfös kedvelt helye ez a partszakasz.

Armier Bay

A máltai hétköznapi embereknél különösen népszerű ez a Melliehától hat kilométerre lévő strand, melynek öblében sűrűn, sokszor illegálisan épültek az egyszerű hétvégi házak. Alacsony árak és rengeteg napernyő és nyugágy van ezen a részen, ahol elsősorban a máltaiak fiatalabb korosztálya fordul meg. A két egyszerű beachbárban mindig jó hangulat uralkodik.

Paradise Bay

Egy eldugott hely Melliehától nyolc kilométerre. Ez a fövenyes strand a meredek parti sziklák alatt terül el, mindössze száz méter hosszú és négyszáz méterre van csak a cirkewwai kompkikötőtől.

Golden Bay

Az öböl elnevezését aranyszínű homokjáról kapta. Tökéletes körülményeket kínál, ezért nagy tömegre kell számítani. Vízisport-állomás, nyugágy- és napágykölcsönző és beachbár szolgálja a kényelmet, de motorcsónakot is bérelhetünk, hogy a szomszédos kis öblökbe eljuthassunk.

A turisták tömkelegét vonzó Golden Bay

Ghan Tuffieha Bay

Egyedülálló strand Máltán, mivel a végtelen nyugalom mutatkozik meg benne. Itt ugyanis nincs semmilyen kiszolgálóegység, se bárok, se kölcsönzők, csak a kétszáz méter hosszam elnyúló, teljesen beépítetlen fövenyes partszakasz. A meredek sziklákról egy ötperces lépcsőzéssel érhető el ez a páratlan, St. Paul’s Bay-től hét kilométerre lévő hely.

Gnejna Bay

Tipikus máltai és kicsi, barátságos fürdőhelyről van szó, ahol egy jó vízisportállomás is található. Itt evezős csónak, kajak, kenu, vízisí, wakeboard, nyugágy és napernyő is kölcsönözhető. A kétszáz méteres szakaszon elterülő, finom homokos strandot két egyszerű büfé szolgálja ki.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet

Vásárlás

Vásárlás szempontjából nem ez Málta legkiemelkedőbb része, de a nagyobb szállodák gondokodnak arról, hogy a hétköznapi élethez legszükségesebb dolgokat vagy akár szuveníreket is megkapjunk. Kisebb üzletek, ajándékboltok a szállodákon kívül is működnek.

Éttermek

Hungry Cow

A Szent Pál öbölben lévő Buggiba kedvelt gyorsétterme, ahol rendkívül széles és jó a választék hamburgerből, pizzából, tacóból, wrapból és hot dogból.

Tarragon

Páratlan hely St. Paul’s Bay-en a molekuláris konyha kedvelőinek, amelyet olykor hagyományos elemek is szolgálnak. A hely egyik specialitása a füstölt pisztráng, amelyet fehér csokoládés-epres pálcás fagyival tálal. A desszertek között olyat is találunk, amelyet a házigazda az asztalunknál von be mínusz 196 fokon jégbevonattal.

Benjawan

A csípős ételek kedvelőinek kedvelt helye, ahová a különböző egzotikus és csípős fűszerek egyenesen Tajvanról érkeznek. Csak esténként nyitva tartó, buggibai étterem.

Bouquet Garni

Modern étterem Melliehában, ahol az étlapon a klasszikus fogások és a kreatívan egyedi ételek egyaránt megtalálhatók. Emellett a házi kenyér is mindig frissen sütött.

Il-Barri

Málta északnyugati részének egy kicsiny falujában, Mgarrban található étterem, amit nem szabad kihagyni. Tipikusan máltai ételekből kaphatunk nagyon finom és rendkívül bőséges adagokat, ráadásul kedvező áron. Rendkívül ajánlott a császárhússal készült nyúl ezen a helyen, amit a helyiek nem véletlenül keresnek fel olyan sokan.

Éjszakai élet

Máltának ezen a részén van a legtöbb, legnagyobb és legmodernebb szálloda, ezért az éjszakai élet során a szállodák saját diszkói meghatározó szerepet játszanak. Esténként Buggiba és Qawra leginkább a britek által látogatott, ennek megfelelően főleg a pubok és a sportbárok telnek meg.

Ezek mellett két helyet érdemes még kiemelni. Az egyik ezek közül a Qawrában található Cafe del Mar, amely egy az egyben ibizai hangulatot áraszt kifinomult dizájnjával és fehér színeivel. A másik népszerű szórakozóhely a Buggibában lévő Black ’N’ White, ahová már 17 éves kortól lehetséges az egyébként mindenki számára ingyenes belépés. Az északi rész legnagyobb diszkója a nyári hónapok minden napján bulival várja a szórakozni vágyókat.

Gozó és környéke

Málta második legnagyobb szigetére, Gozóra a nagyrészt érintetlen táj és a vidékies, egyszerű hangulat a jellemző. Gozó negyedakkora, mint Málta és valamivel több mint harmincezren lakják. A nyugodt kikapcsolódásra vágyók kedvelt helyéről van szó, ahol némi éjszakai élet is akad azért. A fürdőzés feltételei itt is adottak, sok szép öbölben strandolhatunk. A szigetre éjjel-nappal kompjárat közlekedik Máltáról, az út mindössze fél óráig tart.

Látnivalók, nevezetességek, kirándulások Északnyugat-Málta környékén

Marsalforn

A sziget leglátogatottabb települése, sok külföldi keresi fel, leginkább a búvárok számára népszerű hely. Esténként a parti sétányon pezsgő élet zajlik, tele vannak a közvetlenül a tenger mellé épült éttermek. Marsalforntól egy kilométerre nyugatra található egy olyan hely, amely az influenszerek, Instragram-sztárok fotóin is gyakran felbukkan. A természet erői révén itt kialakult lapos teknők százai bámulatos geometriai alakzatokat képeznek. Az ide vezető út sem kevésbé látványos, mivel az egymásra tolódó hullámokra emlékeztető sziklaalakzatok szintén páratlan élményben részesítik az erre járókat.

Citadella

Gozó „fővárosában”, Victoriában található ez a középkori város, ahová üveglift viszi fel a látogatót. Elsőként egy rövid, de annál érdekesebb és szórakoztatóbb multimédiás kiállításon tudhatjuk meg a legfontosabb információkat. Két szinttel fentebb már a gyönyörű belső látványvilágot kínáló Santa Marija székesegyházat tekinthetjük meg. Tőle balra helyezkedik el a Gran Castello Historic House. Az 1500 táján épített, három épületből álló komplexumban az egykori máltai életmódba és hétköznapokba nyerhetünk betekintést. A székesegyház előtti téren egy régi börtönbe is bemehetünk.

Citadella, a középkori város

Ggantija

Hihetetlen és lenyűgöző látványt nyújt ez az 5500 évvel ezelőtti emlékhely, amely két templom és az azt körülvevő falak maradványait foglalja magába. Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő építmény hatalmas kőtömbökből épült, belsejében pedig egy szép oltár is megmaradt.

Xlendi

Egyáltalán nem szokványos módon elhelyezkedő, egy hosszú, tömlőszerű öböl végén elhelyezkedő település. Kellemes hangulatú fürdőhely, amely egyedülálló abban a tekintetben, hogy nyaranta csak innen indulnak olyan hajók, amelyek megkerülik a szigetet. A közelben található a sziget legnagyobb diszkója, a La Grotta is.

Xaghra

Xaghra kedvelt települése a szigetnek, melynek nagy főterén éttermekben és kávézókban zajlik a közösségi élet. A főtér közelében található két sajátos, cseppkőbarlangok fölé épült ház is. A ház lakói szívesen mutatják meg a házukat és a barlangot is a látogatóknak, amiért adományt illik adni.

Szállások Gozó környékén

Sokak által kedvelt szállástípusnak számítanak itt a régi parasztházak, amelyeket nyaralóvá építettek át. Sok utazási iroda is feltünteti ezeket a kínálatában, de helyben is bérelhetők a Gozo Village Holidays révén.

Calypso

Nagy méretű szálloda közvetlenül a kikötőben, ami nemrég teljes korszerűsítésen esett át. Sokan szállnak meg itt, ami többek között a saját strandjának is köszönhető, de a medencés tetőterasz is népszerű a vendégek körében. A hely maximálisan támogatja a kerékpározókat, a tároláson kívül a szerelés feltételei is adottak hotelban.

Downtown

Ha a sziget feltérképezését menetrend szerinti buszokkal tervezzük, akkor a Downtown a legjobb választás. A Victoriában lévő szálloda kevesebb mint tíz percre van a központi buszpályaudvartól. A hotel nyáron saját transzfert is indít a sziget több strandjához, de aki nem híve annyira a kirándulásnak, az a tetőn is talál egy medencét napozóval.

San Andrea

Szinte a tenger fölötti erkélyekkel, gyönyörű panorámával várja vendégeit a San Andrea, amelytől pár lépésnyire egy strand is van. Egy hangulatos étterem is tartozik hozzá a parti sétányon, ahol a reggelit is felszolgálják. A buszmegálló is mindössze ötven méterre található.

Gönyürű panorámával rendelkező San Andrea

Ta’ Cenc

Magányosan álló, tágas bungalóhotel Sannat falvának szélén. A vendégek földszintes bungalókban laknak, melyekhez egy kis medence is tartozik. Aki a tengert választaná, azt a szálloda kisbusza a két kilométerre lévő kis öbölbe viszi.

Abacus Apartments

Az önellátás hívei számára az Abacus a megfelelő választás, ahol nem akadály a főzés sem. A három, modern berendezésű, két-három hálószobás apartman teljesen felszerelt konyhával és mosógéppel rendelkezik, de a két nagyobb apartmanba mosogatógépet is helyeztek. Ezen túl ugyanitt lehetőségünk van akár motorkerékpárt, akár mountainbie-ot is bérelni.

Strandok Gozó környékén

Ramla Bay

A sziget egyértelműen legnépszerűbb strandja, különösen főszezonban a Ramla Bay. Kivételesen szép a hosszú, rendkívül széles, homokos partja. Nyugágyakat azonban itt nem találunk, nekünk kell gondoskodni a törülközőről, plédről fekhely gyanánt.

Xwejni Bay

Rendkívül emlékezetes, kicsi, fürdőzésre alkalmas öböl a Xwejni Bay Marsalforntól két kilométerre. A különös formájú sziklák révén erre a strandra sokáig emlékezni fogunk.

Ghasri Valley

Nem nevezhető éppen hétköznapinak a szintén Marsalfornhoz közel található Ghasri Valley, ami egy egészen szűk fjordban helyezkedik el. A kicsiny strandról a fjord belső végében a legkönnyebb a vízbe jutni.

Mini strand, Ghasri Valley

Mgarr Ix-Xini

Két kilométeres, keskeny és sziklás öböl a Mgarr Ix-Xini, amely magába foglalja a Ta’ Cenc hotel strandját is. Sannattól két kilométerre található.

Hondoq Bay

Végül a Qalától két kilométerre található apró strandot, a fövenyes, kavicsos Hondoq Bay-t kell megemlíteni, ahonnan szép kilátás nyílik Comino szigetére.

Vásárlás, éttermek, éjszakai élet Gozó környékén

Vásárlás

Organika

Már több mint egy évtizede nyitott meg ez az üzlet egy fiatal francia pár révén. Ez volt Gozó első bio- és fairtrade boltja. A helyiek elsősorban bioélelmiszereket és –kozmetikumokat vásárolnak itt, míg a külföldiek körében a harmadik világ faitrade-cikkei, valamint helyi kézműipari termékek, lekvárok, olívaolaj és a tengeri só a népszerű

Ta’ Dbiegi

Ajándéktárgyak vásárlására szintén kiváló helyről van szó. Egy régi laktanya kis épületeiben bőrből, gyapjúból, bádogból és agyagból készítenek és árusítanak kézműves termékeket, csipkét és filigrán ékszereket, de ezeken kívül beszerezhetők még itt gyertyák, festmények, sőt lekvárok is.

Aquilina

A vallásos érzületűeknek ajánlott ajándékbolt, ahol sokféle kegytárgyhoz lehet hozzájutni a legkülönbözőbb méretben és árban.

Éttermek

Oleander

Ez a Xaghrában található étterem volt az első Gozón, amelyik közvetlenül a főtéren kínált jó ételeket, és sok máltainak lett a kedvenc helye. A hely a máltai konyha specialitásaiban erős, érdemes kipróbálni a nyúlételeket, de a kicsontozott fürjet is.

Boat House

A hús- és halimádók népszerű helye ez a Xlendiben található étterem, amiben garantáltan nem fogunk csalódni. Közvetlenül a víz mellett, a bárkák és a sziklafal előtt fogyaszthatjuk el a jobbnál jobb ételeket. A hely specialitása a 28 dekás, hazai sertésből pácolt, faszénen grillezett karaj.

The Grapes

Ez a vendéglő Victorián a Pjazza San Gorg-on, Gozó legszebb terén áll. Az étel tipikusan helyi és finom, az árak pedig nem túl magasak. Nyáron különösen sokan keresik fel, mivel ilyenkor kedvelt találkozóval és csak napfelkeltekor zár.

Ta’ Karolina

Xlendi kikötőjében található vendéglő, ahol nem lesz egyszerű választani. Rengeteg hal és tenger gyümölcsei szerepel az étlapon, de nyúlhús, tésztafélék és vegetáriánus ételek is rendelhetők.

Ta’ Rikardu

Victoriában, a Citadellában működik ez a családi üzemeltetésű, hangulatos vendéglő. A középkori épület boltozatai alatt szép környezetben kérhetjük a gozói konyha remekeit, például a házilag készített raviolit vagy a nyúlhúst. A ház saját készítésű borát szintén érdemes kipróbálni.

Ta’ Frenc

Ízlésesen kialakított étterem a nem sokkal Marsalforn előtt egy 14. században épített, de remekül helyreállított tanyánban. A biokonyha kedvelői nagyon szeretni fogják, a hús- és a zöldségáru egyaránt Gozóról származik, egyedül az olívaolajat hozzák Szicíliáról.

Éjszakai élet

It-Tokk

Társalgó, kávézó és bár igényesen kialakított tetőkerttel, ahol máltai ételspecialitásokat is felszolgálnak.

Jubilee

A legkedveltebb gozói találkahely, ahol igazi londoni pubhangulat várja az ide látogatókat. Nagyon finomak a szendvicsek és ízletesek a tésztafélék, a nyári estéken pedig nem ritka az élőzene sem.

Jubilee, A legkedveltebb gozói bár

La Grotta

A hétvégi önfeledt bulizáshoz szinte az egész sziget a Xlendi-völgyben lévő La Grottát keresi fel. Ez nem véletlen, mivel a természet közelsége és a barlangban kialakított táncfelület különleges környezetet biztosít és garantálja a kiváló hangulatot. A világ minden pontjáról érkeznek ide fellépők a DJ-pultok mögé.

Ku Club/Pyramid Club

Victoria két operaháza ad helyet a fiatalok kedvelt két szórakozóhelyének is november és április között, ahol ilyenkor igazi diszkóhangulat uralkodik.

Szobák

A STANDARD szobák fürdő­káddal/zuhannyal, WC-vel, hajszárítóval, műholdas TV-vel, széffel, telefonnal, mini hűtőszekrénnyel, légkondícionálóval (szezonális), egy részük balkonnal vagy terasszal rendelk ezik, rálátással a kertre. A DELUXE szobák nagyobbak a standard szobáknál, a kertre vagy a medencére néznek, és balkonnal vagy terasszal rendelkeznek.

Sport

Tenisz, squash, fitness terem, asztalitenisz, biliárd várja a sport szerelmeseit. A Spa, az Aqua Center, a Beauty Szalon a lazítani és szépülni vágyóknak nyújt magas szintű szolgáltatásokat, az animációs programok kellemes szórakozást kínálnak, valamint egy internet kávézóba is betérhetnek a világháló lelkes szörfösei. (A szolgáltatások részben térítés ellenében, bővebb információ a helyszínen.)

Gyerek

Szeretnénk, ha a 4–12 éves gyermekek is kiválóan éreznék magukat nyaralásuk minden percében, ezért változatos programokat szervezünk számukra a hét 6 napján, német nyelven beszélő gyerek animátoraink közreműködésével. Az Maxi Tini Klub pedig a nyári szünet ideje alatt működik és elsősorban a 12-16 éves gyermekeket várja.

Segítünk beszerezni a fontos eszközöket, melyek kaució (kb. 10-20 €) ellenében kölcsönözhetőek: szúnyogháló, (cumis) üvegmelegítő, vízforraló, pelenkázó ágy, babakocsi, strand és vízi játékok, bili, WC ülőke.

Kérjük, ez irányú kérését időben jelezze az utazási irodában.

Éves időjárás

JanuárFebruátMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember
Maximum hőmérséklet (°C)
141517212328303127231914
Víz hőmérséklet (°C)
171718181924272927262219
Segíthetünk? Hívjon minket!

Kérjen segítséget irodánktól telefonon, vagy
INGYENESEN visszahívjuk, ha az ajánlatkérést kitölti!