Üzbegisztán Öröksége

Üzbegisztán Öröksége

0

Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel

Taskent – Ürgencs – Khíva – Buhkara – Sahriszabz – Szamarkand Idegenvezető: Dr. Sárközy Miklós történész, Közép-Ázsia szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem docense

Több mint két évezrednyi kultúra bölcsője a büszke Üzbegisztán, Közép-Ázsia ámulatba ejtő és impozáns országa, ahol ősi városok, az iszlám vallás szent helyei, pazar építészeti alkotások és a csodálatos Selyemút alkotja többek között a látnivalók színes mozaikjának csempéit. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés medreszei, mecsetei és mauzóleumai, Taskent letűnt korokat őrző emlékei és pezsgő jelene a kétségbevonhatatlan üzbég vendégszeretettel találkozva különleges utazási élményt nyújtanak. A körutazás Vámbéry Ármin (1832-1913) jeles magyar tudós és orientalista nyomdokain kalauzol a titokzatos Üzbegisztán tájain, aki dervisnek álcázva járta be Ázsiát a magyarok nyomait kutatva, és elsőként adott hírt Európában e távoli vidékről. Üzbegisztán a turisták által még kevésbé ismert célpont, az utazó itt valóban zavartalanul és az élményekbe belefeledkezve adhatja át magát az ismeretlen tájak feledezésének.

ÜZBEGISZTÁN utazás - Üzbegisztán körutazás | OTP TRAVEL Utazási Iroda

1. nap: Budapest - Taskent

Elutazás Budapestről repülőgéppel, átszállással Taskentbe a menetrend függvényében.

2. nap: Taskent

Érkezés a reggeli órákban (2023. augusztusi időpont) vagy az éjszaka folyamán (2024. áprilisi időpont) az üzbég fővárosba, Taskentbe, majd transzfer a szállodába. Reggeli után ismerkedés Taskent látványosságaival: látogatás a XVI. századi Kukeldas (ma is működő) medresze épületében, séta a Hazrat-i Imám téren és környékén: Hazrat-i Imám mecset, Barak kán XVI. századi medreszéje, Kaffál Sasí mauzóleum, egy kora iszlám kori taskenti muszlim szent sírjának meglátogatása, majd a XVI. századi Tilla Sejk mecset és benne a VII. századi Oszmán Korán következik, melyet Timur Lenk hozott magával Szíriából. A világ egyik legrégebbi koránja Mohamed próféta halála után 19 évvel készült, szarvasbőrre írták; az eredeti terjedelem mintegy harmada, 250 oldal maradt fent az utókor számára. Délután a Taskenti Iparművészeti Múzeum (Plovcev palota), Timur Lenk lovasszobra, a taskenti Opera (kívülről) és a Csorszú bazár megtekintése. Vacsora helyi étteremben, szállás Taskentben.

ÜZBEGISZTÁN utazás - Üzbegisztán körutazás | OTP TRAVEL Utazási Iroda

3. nap: Taskent - Ürgencs - Khíva

A menetrend függvényében transzfer a taskenti repülőtérre, elutazás helyi repülőjárattal Ürgencsbe. Transzfer Khívába, a Selyemút egyik legszebb városába, melynek érintetlen világáról az európaiak Vámbéry Ármin 1863-as Dervisruhában Közép-Ázsiában című művéből ismerték meg részleteiben. A 2 km-es várfallal körülvett Icsan-Kala középkori városrész az UNESCO Világörökség védelme alatt áll. Városnézés: az ősi Khíva külső erődrendszere, a „mindössze” 26 méter magas Kalta Minár (alacsony minaret), a Muhammad Amín khán medresze és a XII-XVII. századból származó Konja Arg erőd- és palotarendszer, majd Vámbéry Ármin khívai emlékművének megtekintése. A XX. század Iszlám Khodzsa medresze és 45 méter magas minaret megtekintése kívülről, majd látogatás a 213 gyönyörűen faragott faoszloppal ékesített nagy mecsetnél, a híres XIV. századi birkózó hős Pahlaván Mahmúd középkori mauzóleumában, Sérgházi khán medreszéjében, majd a Tas Khauli palota és háremépület megtekintése. Ezt követően piac- és bazárlátogatás, délután szabadprogram. Vacsora helyi étteremben, szállás Khívában.

4. nap: Khíva - Bukhara

Reggeli a szállodában, majd utazás Bukharába. A kétezer éves, építészeti emlékekben gazdag oázis városai közül egykor a Selyemút egyik legismertebb megállója volt. Transzfer a szállodába, majd a bejelentkezést követően, a rendelkezésre álló idő függvényében rövid városnézés: séta a bukharai óváros ódon negyedében, felkeresve a bukharai zsidók egykori pazar rezidenciáit, majd pedig látogatás a közelben álló Bolo Khauz mecsetben, a számánida mauzóleumban és a Csasma ’Ajjúb-nál (Jób forrás), a közép-ázsiai népi vallásosság zarándokhelyén. Vacsora helyi étteremben, szállás Bukharában.

5. nap: Bukhara

Reggelit követően látogatás a Pój-i Kalón épületegyüttesnél, a középkori és XVI. századi Bukhara szimbólumánál: a XII. századi Kalón (Nagy) minaret, a Nagymecset és a vele szemben máig működő Mír-i Arab (Arab herceg) medresze megtekintése. A következő látnivaló a XV. század első felében emelt Ulugbék medresze és az ’Abd al-’Azíz kán medresze. Séta a bazár híres „táqjainak” fedett boltíves csarnokaiban (aranyművesek, süvegárusok, pénzváltók csarnokai). Ezután a Magok-i Atori mecset, egy buddhista és zoroasztriánus alapokra épült kora iszlám kori szentély következik. Késő délután szabadprogram a bukharai óvárosban, vásárlási lehetőség. Vacsora helyi étteremben, szállás Bukharában.

ÜZBEGISZTÁN utazás - Üzbegisztán körutazás | OTP TRAVEL Utazási Iroda

6. nap: Bukhara - Sahriszabz - Szamarkand

Reggeli után utazás Szamarkandba. Útközben látogatás Timur Lenk szülővárosában, Sahriszabzban, melynek neve annyit jelent: a zöld város. Városnézés során többek között a XIV-XV. századi, egykor közel száz méter magas falakkal rendelkező AkSzaráj (Fehér) palota maradványai, a Kok-Gumbaz (Kék kupola) mecset, a Dár al-Sza’ádat és a Dár al-Tilávat felkeresése, melyek Timur Lenk apjának, valamint a helyi szajjidoknak, Mohamed próféta leszármazottjainak díszes XV. századi mauzóleumai. Ezt követően a Khazrat-i Imam mecset, egy Timur Lenk által alapított muszlim szentély és egyik fia, Dzsahángír mauzóleumának megtekintése kívülről. A nap fő attrakciója Timur Lenk eredeti sahriszabzi kriptájának felkeresése. Este átkelés a Zerafsán hegység alacsonyabb vonulatain, érkezés a kies és enyhe klímájú Szamarkandba. Vacsora helyi étteremben, szállás Szamarkandban.

7 – 9. nap – 2023. augusztusi időpont: 7. nap: Szamarkand

Reggeli, majd egész napos városnézés Szamarkandban. Délelőtt a világhírű szogd freskókat bemutató Afrászijáb Múzeum, majd Üzbegisztán legszebb tere, a XV-XVII. században épült Regisztán tér és az ottani monumentális épületek megtekintése: az Ulugbék, a Ser-Dor (Oroszlános) medresze és a Tilla-kárí (Aranyozott)-mecset és medresze lenyűgöző élményt nyújtanak. A délután során a XV. század elején épült Gúr-e Mír, Timur Lenk és családja mauzóleumának meglátogatása, majd a lélegzetelállító Bíbí Khaním mecset (Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje) és a misztikus Sáh-i zinda (Élő király) nekropolisz és zarándokhely megtekintésével zárul a program. Vacsora helyi étteremben, szállás Szamarkandban.

8. nap: Szamarkand – Taskent

Reggeli után látogatás egy ősi technológiai tudást felélesztő papírmanufaktúrában, ahol ismerkedés a Selyemút középkori világával. Délután látogatás a Sziáb bazárban, ahol üzbég és tadzsik életképek láthatók. Szabadidő vásárlásra. Kora este visszautazás Taskentbe helyi vonattal, majd a vacsora elfogyasztása után transzfer a repülőtérre.

9. nap: Taskent – Budapest

Az éjjeli órákban hazautazás repülőgéppel, átszállással Budapestre. Érkezés a reggeli órákban.

ÜZBEGISZTÁN utazás - Üzbegisztán körutazás | OTP TRAVEL Utazási Iroda

7 – 9. nap – 2024. áprilisi időpont: 7. nap: Szamarkand

Reggeli, majd egész napos városnézés Szamarkandban. Délelőtt a XV. század elején épült Gúr-e Mír, Timur Lenk és családja mauzóleumának meglátogatása. Üzbegisztán legszebb tere, a XV-XVII. században épült Regisztán tér és az ottani monumentális épületek megtekintése: az Ulugbék, a Ser-Dor (Oroszlános) medresze és a Tilla-kárí (Aranyozott)-mecset és medresze lenyűgöző élményt nyújtanak. A délután során látogatás a Sziáb bazárban, ahol üzbég és tadzsik életképek láthatók, majd a lélegzetelállító Bíbí Khaním mecset (Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje) és a misztikus Sáh-i zinda (Élő király) nekropolisz és zarándokhely megtekintése. Látogatás egy ősi technológiai tudást felélesztő papírmanufaktúrában, ahol ismerkedés a Selyemút középköri világával. Vacsora helyi étteremben, szállás Szamarkandban.

8. nap: Szamarkand

Reggeli után látogatás az Ulugbék obszervatóriumban, ahol az egykor 55 méter magas márvány szextáns egy része még ma is látható. Látogatás a világhírű szogd freskókat bemutató Afrászijáb Múzeumban, majd a három vallás képviselői által látogatott Szent Dániel Mauzóleumban. Vacsora helyi étteremben, szállás Szamarkandban.

9. nap: Szamarkand – Budapest

A nemzetközi járat indulásának függvényében transzfer a repülőtérre, a hajnali órákban hazautazás repülőgéppel, átszállással Budapestre. Érkezés a kora délutáni órákban.

Minimum létszám 20 fő.

Árak és időpontok

Nem találja a megfelelő szobatípust?

Kérjen segítséget irodánktól telefonon, vagy INGYENESEN visszahívjuk, ha az ajánlatkérést kitölti!

  • 06-1-210-0313

Üzbegisztán Öröksége ismertető

Az ár nem tartalmazza

  • baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás
  • útlemondási biztosítás

Az ár tartalmazza

  • 2023. augusztus: utazás menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással Budapest – Taskent – Budapest útvonalon turista osztályon
  • 2024. április: utazás menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással Budapest – Taskent és Szamarkand – Budapest útvonalon turista osztályon, a körutazás alatt légkondicionált autóbusszal, valamint belföldi repülőjárattal és 2023. augusztusban helyi vonattal
  • 2023. augusztus: 6 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti háromcsillagos szállodák kétágyas szobáiban
  • 2024. április: 8 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti háromcsillagos szállodák kétágyas szobáiban (melyből 2 éjszaka a megérkezés és az elutazás napján van és a menetrend függvényében a szállodában tartózkodás nem teljes éjszaka)
  • ​félpanziós ellátás (7 alkalommal reggeli és 7 alkalommal vacsora a programleírás szerint)
  • a leírás szerinti programok a szükséges belépőkkel
  • magyar idegenvezető

Szállás

2023. augusztus: 6 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti háromcsillagos szállodák kétágyas szobáiban félpanzióval

2024. április: 8 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti háromcsillagos szállodák kétágyas szobáiban félpanzióval (melyből 2 éjszaka a megérkezés és az elutazás napján van és a menetrend függvényében a szállodában tartózkodás nem teljes éjszaka)

Bővebben
Üzbegisztán Öröksége
Üzbegisztán Öröksége
0

Térkép