Hatalmas hőség tombol Görögországban: így készüljünk fel rá utazás előtt!

Hatalmas hőség tombol Görögországban: így készüljünk fel rá utazás előtt!

Akár last minute utazásról, akár hagyományos útról van szó, minden ember szereti, ha nem kell az időjárás miatt aggódnia. Az utóbbi időszakban azonban egyre gyakoribb, hogy már nemcsak az esőre, hanem a túlzott forróságra is fel kell készülnünk.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint Görögország esete, ahol az elmúlt évtizedek legmelegebb tele után a legmelegebb nyár elébe néz a lakosság, az egyik első hőhullám pedig jelenleg is tombol, amire érdemes felkészülniük azoknak, akik utazás előtt állnak.

Délután már nem látogatható Athénban az Akropolisz

A forróság olyan jelentős az országban, hogy több vészhelyzeti rendelkezést is meghoztak a népszerűbb utazási célpontoknál, így például Athénban 12 és 17 óra között zárva tartják az Akropoliszt mindaddig, amíg a hőségriadó érvényben marad.

Ezt a korlátozást a jövőben is alkalmazhatják majd a görög fővárosban, így ha éppen túl forró időszakban utaznánk oda, érdemes lehet felkészülni rá, illetve arra is, hogy ilyenkor egyre több szolgáltatás szünetel, példának okáért nem dolgoznak a pizzafutárok sem, de a turistáknak sem ajánlott a napon tartózkodniuk.

A helyi Vöröskereszt munkatársai a legmelegebb időszakban folyamatosan vizet osztogatnak, de a délutáni órákra jellemző 36-37 Celsius fokos hőmérsékletek így is próbára teszik az embereket.

Hogy készüljünk fel az utazásra, ha nagy forróság várható?

Éppen most utazunk Görögországba vagy egy olyan last minute utazásra sikerült lecsapnunk, aminek a központi helyszínén tombol a forróság? Ijedtség helyett inkább készüljünk fel megfelelően, és garantáltan nem lesz baj!

Hogy miként készülhetünk fel egy ilyen helyzetre? Lássunk néhány hasznos tippet:

Vigyünk magunkkal kulacsot

A nagy melegben a legfontosabb a folyamatos hidratáció. Soha ne bízzuk a véletlenre a vízutánpótlás kérdését. Hiába van ma már szinte minden sarkon egy automata vagy egy bolt, ahol tudunk vizet vásárolni, bármikor betévedhetünk olyan városrészekre, ahol ez gondot okozhat.

Ilyen esetekre legyen nálunk mindig kulacs, esetleg több extra flakon, és amikor csak lehet, töltsünk bele friss ivóvizet, a felmelegedett régit pedig öntsük ki, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk rá.

Gondoskodjunk lenge öltözetről

Nagyon fontos, hogy meleg időben a testünk minél jobban szellőzhessen. Emiatt minél lengébb öltözet javasolt, ami lehetőleg világosabb árnyalatú, és a legkisebb szellő is bele tud kapni a felfrissülés reményében.

Ne feledkezzünk el a napvédelemről

Természetesen a napvédelem is nagyon fontos lesz. Egy kalappal például sokkal elviselhetőbb lesz a forróság, de a napszemüveg viselése is erősen ajánlott, sőt a napvédő krémek alkalmazására egyaránt ajánlott odafigyelni.

Gondosan tervezzünk meg minden kirándulást a helyszínen

Ha olyan országba utazunk, ahol nagy a forróság, különösen lényeges alaposan megtervezni előre minden kirándulást. Ma már fejlett térképek adnak hátteret ehhez, így előre kijelölhetjük, hogy hol állunk meg hűsölni, hidratálni vagy felfrissülni egy kicsit.

Szükség esetén tudjunk segítséget hívni

Mivel a baj mindig hamar jön, ezért a telefonunkban mindig legyen benne a helyi mentőszolgálat telefonszáma, illetve az ország nyelvén tanuljunk meg néhány szót, amivel szükség esetén segítséget tudunk kérni, ha mi vagy egy útitársunk rosszul lett a nagy melegben.