Last minute utak Görögországba: mikor utazzunk és mit vigyünk magunkkal?

Last minute utak Görögországba: mikor utazzunk és mit vigyünk magunkkal?

Görögország egy igazi csodavilág a magyar utazók számára. Rengetegen választják főleg varázslatos szigetvilágát, amely nemcsak mediterrán, hanem egyben történelmi hangulata miatt is megdobogtatja azoknak a szívét, akik különleges élményre vágynak.

A görög történelmet, illetve kultúrát ugyanis az emberek többsége jól ismeri, de csak kevesen jutnak el valójában ebbe a földi paradicsomba, aminek az oka nem is annyira a lehetőség hiánya, sokkal inkább az, hogy nem tudják, mikor utazzanak és mit vigyenek magukkal.

Ezért most úgy döntöttünk, hogy az alábbiakban összegyűjtjük a legfontosabb tudnivalókat, ami fontos lehet egy görög utazás előtt, így mindenki kellőképpen fel tud készülni majd a nagy kalandra, mert afelől senkinek se legyen kétsége, hogy Görögország mindig rengeteg kalandot tartogat.

Ha szeretné megtekinteni a mitológiák és a gyönyörű tengerpartok hazáját: last minute utak Görögországba.

Mikor utazzunk Görögországba?

Az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés a téma kapcsán, hogy az év melyik részében ajánlott Görögországot választani úti célként? Erre elsőként egy kérdéssel lehet a legkönnyebben válaszolni, hiszen érdemes eldönteni, hogy milyen okból kifolyólag válasszuk ezt az országot?

Amennyiben elsődlegesen nyaralni mennénk, nyilvánvalóan a nyári hónapok a legalkalmasabbak erre, hiszen hasonló az időjárás, mint nálunk, bár általában a nyarak sokkal melegebbek, szárazabbak.

Minél délebbre megyünk, annál nagyobb lesz a forróság, így például aki ezt nem szeretné, az Krétára már csak inkább az ősz első felében látogasson el, mert ott akkor lesz kibírható a hőmérséklet, de Korfut nem szabad erre az időszakra hagyni, hiszen könnyedén belefuthatunk egy esősebb időszakba.

Ha a kulturális programok, az ókori látnivalók miatt érkeznénk az országba, akkor válasszunk inkább a tavaszi vagy az őszi időszak közül. Ilyenkor is elérhetők last minute utak Görögországba, de kellemesebb az idő, és nincs annyi turista a híresebb látnivalóknál.

Sokan szeretnék látni Athént, ha az országban járnak, ami szintén ezekben az időszakokban élhetőbb inkább, nyáron túlzsúfolt, gyakran szmogos, és ez különösen negatívan befolyásolja az olyan látnivalókat, mint az Akropolisz, ahonnan például csak tiszta, szmogmentes időben lehet ellátni a pireuszi partokig.

Mit vigyünk magunkkal egy görögországi utazásra?

Mivel Görögország az életszínvonal és egyebek tekintetében nem sokban különbözik hazánktól, ezért semmi extra vagy különleges dologra nem lesz szükségünk az úton, illetve az országban.

Csak a mi igényeinkhez igazodó dolgokat pakoljuk be pluszban, mint amilyenek például a gyógyszereink vagy a hobbinkhoz kapcsolódó felszerelések – például egy sportfelszerelés –, hiszen minden mást meg tudunk vásárolni odakint is.

A ruházat tekintetében nyáron különösen lenge, szellős ruházattal készüljünk Görögországba, kiemelt figyelmet fordítva a napvédelemre, hiszen sokkal erősebb ott a napsugárzás, sokkal nagyobb a meleg, mint amit itthon általánosságban megszokhattunk.

Amennyiben all-inclusive last minute utazást választottunk, nem lesz szükség élelmiszerre, alkoholra vagy más élvezeti cikkekre, egyéb esetben ügyeljünk arra, hogy a bevitelkor ugyanazok a kvóták érvényesek, mint a többi Európai Uniós országban.

Mivel a görögöknél nem túl magasak az árak, ezért helyben mindent meg tudunk vásárolni közel ugyanabban az árkategóriában, mint Magyarországon, így nem érdemes különösebben felkészülni vagy külön poggyászt szentelni az élelmiszernek.

Egészségügyi tudnivalók

Ha Görögországba utazunk, az alapvetően nem igényel különösebb előkészületeket egészségügyi szempontból, kötelező oltások nincsenek, azonban ajánlások annál inkább, amire fontos odafigyelni.

Ilyen például a hepatitis, a rubeola, a kanyaró és a diftéria elleni védőoltás. Volt rá példa, hogy korábban turistákat is megbetegített egy kanyarójárvány, ami természetesen más országban is előfordulhat, de azóta az ezek elleni védőoltást az ajánlottak közé sorolják.

Amennyiben átmeneti évszakban vagy télen utazunk Görögországba, az influenza elleni védőoltás elengedhetetlen, de ezt szinte minden egyes országban javasolják, nem görög sajátosság.

A hepatitis fertőzést a legkönnyebben úgy előzhetjük meg – ha nem akarunk oltatni –, hogy egyáltalán nem fogyasztunk csapvizet. Görögország szigetein rendkívül szigorú korlátozások vannak az ivóvízre vonatkozóan, emiatt a legtöbb helyen kiírják, hogy nem szabad inni a csapból.

Ezt érdemes betartani, mert a szennyezett vízzel terjed a legkönnyebben a hepatitis A fertőzés. Ahol tehetjük, kizárólag palackozott vizet vagy üdítőket fogyasszunk.

Milyenek a görög emberek?

A görög emberek alapvetően nyugodtak és kényelmesek, gyakran sértésnek veszik, ha valaki siettetni próbálja őket, egyéb esetben nagyon illedelmesek és vendégszeretők.

Az ország legtöbb pontján emiatt különösen szigorúan veszik a sziesztát, ami a legmelegebb órákban, így 14 és 17 óra között van. Ilyenkor a helyiek lepihennek, árnyékba húzódnak és bezárják az üzleteiket is. Erre érdemes felkészülni, nehogy étel vagy víz nélkül maradjunk.

Ha udvariasok vagyunk, a görög emberek többsége is különösen udvariasan viszonyul hozzánk, sőt érdemes megtanulni néhány görög szót, mert nagyon szeretik, ha a saját anyanyelvükön köszönünk vagy kérünk valamit.

Kisgyermekes családoknak is ajánlott Görögország

A last minute utak Görögországba azért is olyan népszerűek, mert a kisgyermekes családoknak egyaránt jó választásnak bizonyulhatnak.

Alapvetően jó a közbiztonság, a tengerpartok és üdülőkomplexumok pedig nagyon jól ki vannak építve, fel vannak készülve a gyermekek fogadására, legyen szó akár gyerekmedencékről, akár célzott programokról a legkisebbek számára.

A legnagyobb veszélyt a napsugárzás jelenti a legkisebbek számára is, ha pedig a tengerben fürdőzne a család, érdemes speciális strandcipőt vásárolni hozzá, mert jellemzőek a sziklás partok. Ezen felül csak a medúzákra és a tengeri sünökre kell odafigyelni.