Last minute utazás Egyiptomba: ismerd meg Marsa Alam csodálatos régióját

A last minute utazások között különösen nagy népszerűségnek örvend Egyiptom. Eleve a fáraók földje és a nagy piramisok minden utazót izgalommal töltenek el, de az ország már jó ideje a csodaszép homokos tengerpartjaival és gyönyörű nyaralóövezetivel is vonzza a turistákat.
Egyiptomban ma már több olyan nyaralóövezetet is találhatunk, ami exkluzív jellegével, filmszerű tengerpartjaival azonnal magával ragadja az utazókat. Ilyen övezet Marsa Alam is, amely egy aprócska halászfaluból nőtte ki magát igazi üdülőkomplexummá.

Az egyiptomi last minute utak között kiemelt népszerűségnek örvend, az alábbiakban pedig azt is elmondjuk, hogy miért, hiszen eddig bárki ellátogatott Marsa Alamba, az nemcsak életre szóló élményekkel tért haza, de garantáltan megfogadta, hogy ide még egyszer ellátogat majd életében.

Télen és nyáron egyaránt igazi csodavilág

Amiért Marsa Alam különösen nagy népszerűségnek örvend, az részben a fekvése, hiszen a Vörös-tenger csodaszép nyugati partján, Egyiptomnak a délkeleti régiójában helyezkedik el. Egy igazi nyaralóparadicsom, ami távol fekszik a nagy és nyüzsgő vidékektől.

Ide valóban kikapcsolódni érkezik az ember, hiszen Hurghada városa is közel 300 kilométerre helyezkedik el, éppen ezért nem a nagy nyüzsgés szerelmeseinek ajánlott, sokkal inkább azok számára, akik szeretnék megtapasztalni a trópusi tengerpartok hangulatát és gazdag élővilágát.

Télen és nyáron egyaránt látogatható, és rendkívül népszerű a búvárok körében, hiszen a Vörös-tenger kérdéses partvidéke tele van csodaszép korallszigetekkel, az élővilág pedig rendkívül gazdag, aki tehát szereti a tengert, a homokos tengerpartot, az garantáltan szerelmes lesz a régióba.

Bár nyáron nagyon meleg van, akár 33-40 Celsius fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála – ilyenkor a tenger 22-29 Celsius fokos –, esőtől szinte egyáltalán nem kell tartanunk, sőt még télen is 22-25 Celsius fok van a környéken, így aki elkerülné a nagy forróságot, bátran válasszon ilyen időszakban last minute utat Egyiptomba.

7+1 látnivaló és program Marsa Alamban

Noha biztosak vagyunk abban, hogy sokaknak már a fenti bemutató alapján megjött a kedvük Marsa Alam felfedezéséhez, azonban a környéken megismerkedhetünk a helyi kultúra sajátosságaival és a kapcsolódó nevezetességekkel is.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk nyolc olyan látnivalót és programot, ami Egyiptom kérdéses régiójába látogatva kihagyhatatlan!

1. Búvárkodás a korallszigeteken

Amint azt már a bevezetőben is említettük, Marsa Alam elsődlegesen azok számára lesz ideális választás, akik szeretnek búvárkodni. A kérdéses régióban csodálatos élővilág és korallszigetek sokasága várja a látogatókat, így élőben nyílik lehetőségünk megcsodálni a legszebb korallokat.


Aki nem búvárkodott még életében, az se csüggedjen, hiszen a helyszínen professzionális, képzett búvárok segítenek abban, hogy célzottan merülhessenek a turisták, és egy pillanatra se legyenek veszélyben, hiszen a tengerben nem csak delfinek és teknősök élnek, amelyeket egyébiránt szabad szemmel is láthatunk egy-egy merülés során.

2. Kirándulás Luxorban

Marsa Alamból rendszeresen célzott kirándulások indulnak a közeli Luxorba, amit nem szabad kihagyni, hiszen egy ilyen túrán ismerhetjük meg csak igazán Egyiptom ókori emlékeit és csodáit.

luxor.jpg 262.8 KB

Noha nem egy piramis, de a Luxori és a Karnaki templomok, a Királyok és Királynék völgye, valamint a rengeteg ókori lelettel büszkélkedő Luxori Múzeum egyenesen csodálatos turistacélpontok, amelyeket nem szabad kihagyni.

3. Kirándulás Asszuánba

Luxor mellett a közeli Asszuán is nagyon gyönyörű hely Egyiptomban, ami szintén csak úgy hemzseg az ókori emlékektől. Itt található például Elephantiné városa, de a turisták nagyon kedvelik a Szent Simeon kolostort, valamint a Philai templomegyüttest.

4. Kirándulás El Quiserbe

El Quiser nem más, mint az egyik legnagyobb kikötőváros Egyiptomban, és mindössze 140 kilométerre található Marsa Alamtól, így akár szervezett kirándulás részeként, akár autót bérelve, de ajánlott felkeresni – méghozzá több szempontból is.

Egyrészt a történelmi emlékek miatt, hiszen írásos jegyzetek bizonyítják, hogy ebben a városban már időszámításunk előtt 5000-ben kikötő működött. Ettől függetlenül egy meglepően csendes kis tengerparti város, ahol nagyon gazdag az állat- és növényvilág.

A vallásosabbak számára különösen fontos helyszín, hiszen egykoron évszázadokon át El Quiserből indultak Mekkába a zarándokok.

5. Szafari

Marsa Alamból az év minden időszakában célzott szafaritúrák indulnak, amelyek részeként a közeli sivatagok felfedezésére van lehetőségük a turistáknak, miközben tudnak tevegelni, quadozhatnak, de ami még ennél is vonzóbb sokaknak: megismerkedhetnek az ősi beduinok életével.

szafari.jpg 240.31 KB

6. A Kleopátra-bányák felfedezése

Egyiptomban nagyon sok drágakő-bánya található, és természetesen Marsa Alam közelében is találunk egyet, ha ez a célunk. Sőt, az egyik legrégebbi egyiptomi bányászati lelőhely fekszik innen nem messze, egészen pontosan a Kleopátra-bányákról van szó, amelyeket már Ptolemaiosz idejében használtak smaragd kitermelésére.

Persze arról ne is álmodozzunk, hogy smaragddal töltsük meg a zsebünket, a bánya már kong az ürességtől, de a vezetett kirándulás során azért láthatunk majd igazi drágaköveket.

7. Látogatás az I. Széthi kanaiszi templomnál

Ha a fentiek után még mindig nem lenne elegünk az ókori egyiptomi leletekből, akkor a turistáknak erősen ajánlott felkeresni az I. Széthi kanaiszi templomot, ami rendkívül népszerű az utazók körében – és nem csak azért, mert közel van Marsa Alamhoz.

Népszerűsége a monumentalitásában keresendő, hiszen I. Ramszesz fia és II. Ramszesz fáraók apja, I. Széthi építtette évezredekkel ezelőtt, és nagyszerű betekintést enged az egyiptomi építészet és történelem sajátosságaiba.

8. Kikapcsolódás Port Ghalibban

Hogy ne csak a történelmi emlékekről legyen szó, mindenképpen ki kell emelnünk Marsa Alam kapcsán Port Ghalibot. Szinte minden turista ellátogat ide, aki a környékre érkezik, hiszen egy olyan központ, ami direkt a turisták kiszolgálására született: tele bárokkal, éttermekkel, valamint a Samadai-zátonnyal, ahonnan még senki sem tért haza úgy, hogy ne látott volna delfineket.

mars-alam.jpg 208.99 KB