Mindent a last minute utakról: hasznos tippek, tanácsok és tudnivalók

Miután az utóbbi években drasztikusan megdrágultak a belföldi utazások, egyre többen nézelődnek külföld felé. Ennek köszönhetően rohamosan megnövekedett a kereslet a last minute utak iránt.
 
Ezért aktuális cikkünkben most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a last minute utakról, miközben több hasznos tippet és tanácsot is adunk, amelyek még azok számára is segítséget jelenthetnek, akik egyébként évek óta nyaralnak külföldön. 
 
Mit nevezünk last minute utazásnak? 
 
Mivel sokan a last minute utazás fogalmával sincsenek teljesen tisztában, ezért kezdjük a legalapvetőbb definícióval. A last minute utazások zöme általában szervezett út, vagyis az utasok nem menetrendszerinti, hanem úgynevezett charter járatokkal jutnak el céljukhoz. 
 
Ezekre a járatokra kizárólag utazási irodákon keresztül lehet helyet foglalni, ezért csak az ilyen charter járatokhoz kapcsolódó utaknál beszélhetünk last minute opcióról. 
 
Az utazási irodák abban az esetben hirdetik meg ezt a lehetőséget, ha a járatok nem olyan ütemben telnek fel, ahogyan kellene. A charter járatok ugyanis csak akkor gazdaságosak, ha minél több embert tudnak szállítani. 
 
Hogy a költségek minél jobban kiegyenlítődjenek, és a járatok ne termeljenek veszteséget, az utazási irodák ilyenkor hirdetik meg a last minute utakat, hogy az indulás előtt az üres helyek minél nagyobb számban feltelítődjenek. 
 
Mennyit spórolhatunk a last minute utakkal? 
 
Elmondhatjuk, hogy közel sem annyit, mint amennyit a legtöbb ember vár. A többség ugyanis féláron vagy még nagyobb kedvezménnyel kínált utakra gondol a last minute kifejezés hallatán, de a gyakorlatban nem beszélhetünk ilyen mértékű spórolásról. 
 
Mivel minden last minute út képlékeny, ezért mindig a pillanatnyi helyzet dönti el, hogy az utazási irodák mekkora kedvezményt tudnak adni. Ennek az összegét általában a szállás költségeiből vagy az irodák a saját jutalékaikból engedik el. 
 
A last minute utak ára jelentős mértékben függ a gazdasági helyzettől, a charter járat telítettségétől és egy sor más tényezőtől is, hiszen egyáltalán nem mindegy például, hogy egy gépen már csak 3-4 ember fér el vagy a rendelkezésre álló helyek fele még foglalásra vár. 
 
Hogyan válasszunk last minute utat? 
 
A last minute utak egyik legnagyobb hátránya, hogy nem igazán tervezhetők. A legtöbbször a szerencsén is múlik, hogy sikerül megfelelő helyre, megfelelő áron és megfelelő időpontban ilyen utazást választani, hiszen senki sem látja előre a charter járatok feltelítődésének ütemét. 
 
Ennek ellenére azonban így is érdemes lehet odafigyelni néhány alapszabályra, hiszen közel sem biztos, hogy az első ajánlat lesz a legjobb, amit találunk. Érdemes tehát mindig összehasonlítani az ajánlatokat. 
 
Bár nem lesz túl sok időnk válogatni, érdemes néhány percet szakítani arra, hogy elmerülünk az apróbetűs részekben, különösen az extra költségeket firtató pontokban – már amennyiben vannak –, hiszen előfordulhat, hogy egy jó ajánlatról itt derül ki: mégsem olyan előnyös. 
 
Mielőtt foglalnánk, mindig járjunk utána alaposabban a kiválasztott úti célnak, olvassunk róla véleményeket, nézzünk szét a Google Maps-en, ellenőrizzük a látnivalókat, a közlekedést és azokat a pontokat, amelyek egy utazáskor nekünk fontosak. Valakinek ez egy kaszinó vagy egy homokos tengerpart közelsége, másnak inkább a közbiztonság. 
 
Mivel a last minute utakra nincs sok idő felkészülni, ezért érdemes olyat választani, ami nem igényel nagyobb tervezést, illetve előkészületet. Ezen felül nem szükséges hozzá extra dokumentum vagy oltás, hiszen ezek elintézésére ilyen esetekben nem igazán lesz lehetőség. 
 
5 hasznos tanács a last minute utazás kiválasztása előtt 
 
1.     Fontos tudni, hogy jellegükből kifolyólag a last minute utak esetében nincs pénzvisszatérítés, tehát csak akkor foglaljunk utat, ha biztosan szabaddá tudjuk tenni magunkat, illetve úti társainkat arra az időszakra. 
2.     Csak abban az esetben foglaljunk last minute utat, ha a személyazonosságunkat igazoló okmányok rendben vannak. Vegyük figyelembe, hogy egy egyiptomi vagy egy tunéziai lokációnál például útlevél is kell, ami nem lehet régebbi 6 hónapnál, sőt vannak országok, ahová vízum is szükséges. 
3.     Minden esetben olyan last minute úti célt válasszunk, amit elég jól ismerünk ahhoz, hogy ne igényeljen túl nagy felkészülést. Példának okáért nem biztos, hogy lesz idő beszerezni búvár- vagy túrafelszerelést az egyéb teendők mellett. 
4.     Lényeges, hogy ne csak az útra legyen elegendő pénzünk, hanem tartalékoljunk a nem várt kiadásokra is. Legyen az akár egy ruhavásárlás, akár a költőpénz kérdése, még egy last minute utazásra sem kellemes úgy elmenni, hogy mindenhol az árakat kell néznünk. Sőt, legyen nálunk készpénz is – lehetőleg olyan, amit elfogadnak az adott országban –, mert nem biztos, hogy mindenhol tudunk kártyával fizetni. 
5.     A foglalás előtt mindig érdemes utánanézni az utasbiztosításoknak, hogy ha megtörtént a foglalás, akkor utána azonnal intézni tudjuk, és ne azzal menjenek a napok, hogy hol, mikor és mennyiért kössünk. Biztosítás ugyanis kell, anélkül nem ajánlott útnak indulni, hiszen a legapróbb balesetek és kórházi kezelések is nagyon költségesek lehetnek külföldön. 
 
Mire figyeljünk közvetlenül az indulás előtt? 
 
A felkészülés egy last minute út esetén sem zajlik másként, mint hagyományos utazásnál, talán csak annyi a különbség, hogy nincs annyi időnk rá, azaz egy kicsit kapkodni kell a szűkös határidők miatt. 
 
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a foglalás után rögtön elkezdjük írni a listát arról, mire lesz szükségünk majd a nyaralás során, de ne feledjük, hogy nem autóval, hanem repülővel utazunk, így néhány dolgot biztosan otthon kell hagynunk. 
 
Mi az, ami a ruhán és a neszesszeren kívül mindig legyen nálunk? Lássuk a legfontosabbakat: 
 
-       A legalapvetőbb gyógyszerek, amelyek nemcsak krónikus, hanem akut problémákra is megoldást jelentenek: így a fájdalom- és lázcsillapítók vagy a napégés elleni készítmények. 
-       Készpénz az országban használt valutából. Bár a legtöbb országban a dollár és az euró is elfogadott, illetve legalább a pénzváltóknál lehetőség van használni, de a legjobb, ha inkább ott van a zsebünkben az adott országban használt valuta, hiszen a kártyás fizetés még külföldön sem érhető el mindenhol. 
-       Legyen nálunk legalább két példányban egy jegyzetfüzet, ahová kézzel leírtuk a legfontosabb telefonszámokat. Hozzátartozóink elérhetősége mellett lényeges legalább a célország rendőrségének, mentőszolgálatának és konzulátusának a telefonszámát megőrizni itt. 
-       Telefonunkat is készítsük fel az utazásra! A térképszolgáltatás mellett legalább egy fordító program és egy úti kalauz legyen feltelepítve, hiszen ezek nagyon gyakran hasznos társak lehetnek. 
-       Hagyományos térképünk is mindig legyen, amit ráérünk akár odakint megvásárolni, de ezt valóban ejtsük meg az első adandó alkalommal. A telefonunkat elhagyhatjuk, ellophatják, de gondot okozhat neki a kommunikáció is, azonban egy offline térkép előtt nincs akadály. 
 
Milyen előnyeik vannak a last minute utaknak? 
 
Olcsóbban utazhatunk 
 
Bár a last minute utak a közhiedelemmel ellentétben nem kínálnak 50-60 százalékos kedvezményeket, azonban így is olcsóbbak, mint a normál módon megvásárolt utak, emiatt legalább annyit megspórolhatunk velük, ami már elég lehet például költőpénznek. 
 
Nyilván ez némileg kompromisszumokat igényel az időpontok szűkössége miatt, azonban tudni kell, hogy a last minute utak nem sokadrangú lehetőségek, a vásárlók pontosan ugyanazt a szolgáltatást kapják, mint azok, akik időben lecsaptak rá. 
 
Lehetőségünk van a spontán nyaralásra 
 
A legtöbb ember hajlamos túlgondolni és túltervezni a nyaralást ahelyett, hogy a spontaneitásra hagyatkozna, hiszen köztudott, hogy a spontán dolgok mindig a legnagyobb élményt adják. 
 
A last minute utak esetében ez biztosított, hiszen nem sokkal az indulás előtt tudjuk csak lefoglalni őket, ennek megfelelően nincs időnk túlgondolni az egész utat, minden erőnkkel a pakolásra kell koncentrálnunk, illetve a legfontosabb dolgokra való felkészülésre, így az úti cél nagyon sok kellemes meglepetést tartogathat. 
 
A rugalmasságot se felejtsük el 
 
Bár kevés ember teheti meg, hogy akkor menjen el nyaralni, amikor csak akar, ha viszont ilyen szerencsés helyzetben vagyunk, akkor a rugalmasságot semmiképpen sem szabad elfelejteni. 
 
A last minute utaknál nincsenek előre tervezett kötelezettségek, lehetőségünk van arra, hogy több ajánlat közül döntsünk, így csak a mi rugalmasságunkon múlik, hogy az adott szezonban a világ melyik részén kötünk majd ki. 
 
Nem kell stresszelnünk az előzetes tervezéssel 
 
Amint azt fentebb is kiemeltük már, a last minute utak nagyon spontánok, így nincs az indulás előtt hetekig tartó stressz, hiszen különösen a gyermekes családok hajlamosak ezen a téren túlzásokba esni. 
 
Később természetesen rádöbbennek arra, hogy ez felesleges volt, de a last minute utaknál legalább nincs idő arra, hogy előzetesen feleslegesen stresszeljünk, hiszen csak az előkészületekre marad idő, a tervezés ráér már a repülőúton is. 
 
Így csaphatunk le a legjobb last minute utakra 
 
Bár nincs bevált recept, azért vannak olyan trükkök, amelyekkel sokkal hatékonyabban tudunk lecsapni a legjobb last minute utakra. Hogy melyek ezek? Lássuk a legfontosabbakat! 
 
-       Tudjuk, hogy mit akarunk! Mielőtt last minute utakat nézünk, az utazás kapcsán ne legyenek kétségeink, mint ahogyan azt is pontosan tudjuk, hogy hányan és milyen hosszú időre tudják szabaddá tenni magukat. Ha ott az ajánlat, ezt nincs idő leszervezni vagy megvitatni. 
-       Rendezett okmányokkal csapjunk le a last minute útra! Előfordulhat, hogy három-négy napon belül indulni kell, de ha nincs érvényes okmányunk, akkor az meghiúsíthatja az utazást. 
-       Csak szűk családi körben lehet gondolkodni! A last minute utak ritkán szólnak 2-4 főnél több embernek, ezért 10-20 fős csapattal vagy nagyobb családdal nem is nagyon érdemes last minute utakra várni, mert általában nagyon kevés a releváns ajánlat. 
-       Azonnal döntsünk és fizessünk! A last minute utakat nincs idő átbeszélni, ha ott a lehetőség, azonnal le kell rá csapni, nem lehet átgondolni, mert gyakran percek alatt elfogyhat az összes jegy. Fontos tehát készen állni a döntésre és fizetésre, amit lehetőleg belföldi számláról intézzünk, hiszen csak akkor tudunk indulni, ha az utazási iroda már könyvelte az összeget.